Милена Рашић за РТС: Недостаје ми одбојка, породица и пријатељи

Српске одбојкашице Маја Огњеновић, Тијана Бошковић и Милена Рашић изабране се у Тим деценије у првој онлајн дебати Европске одбојкашке конфедерације. Гост Јутарњег програма преко видео линка била је Милена Рашић.

Избор у тим деценије је једно од многобројних признања које су добиле наше одбојкашице. Да ли је било места за изненађење?

"Искрено, била сам изненађења. Нисам очекивала да ће да се гласа у овом тренутку. Прво сам сазнала преко друштвених мрежа и била сам изненађена и захвална на свим лепим речима које су рекла три врхунска стручњака."

Ви сте тренутно у Београду у изолацији. Када сте се вратили из Турске?

"Пре тачно две недеље, тако да сам тачно на пола од ових 28 дана у карантину. Држим се за сада."

На почетку вандредног стања Ви сте говорили да вам недостаје породица, али сте одлучили да останете у Турској јер нисте желели да ризикујете, ни своје здравље, ни људи око вас. Зашто сте променили одлуку?

"Постоје два разлога зашто смо остале у Турској. Први је зато што још нисмо знале шта ће се дешавати са лигом, замолили су нас да останемо што је дуже могуће. Са друге стране нисам хтела да ризикујем ни своје здравље, ни здравље најближих. Међутим, како се ситуација у Србији колико-толико смирила, онда смо имале ту последњу шансу да дођемо за Београд."

Милена, одбојкашице турског шампиона за којег играте, имале су последњу утакмицу 15. марта, баш када је у Србији проглашено вандредно стање, трибине су тада биле празне, ипак били сте међу последњим активним спортистима пре пандемије. Чини се да нас тај сценарио празних трибина чека и у наставку. Како је то тада изгледало?

"Мислим да нема горег за спортисту. Просто немаш осећај да играш утакмицу, буквално као да си на тренингу. Било је тешко одиграти ту утакмицу. Сви су желели да се што пре заврши. Турска је међу последњим земљама која је обуставила спорт, тако да верујем да ће бити јако тешко наћи мотивацију и одиграти утакмицу, ако буде пред празним трибинама."

Да ли јебило страха, јер је тад Турска већ била у борби са короном?

"У том тренутку, док смо играли ту утакмицу, није било још толико актуелно, али већ после пар дана ми смо престале да тренирамо, као и сви спортисти у Турској. Искрено, страх је код мене постојао од самог тренутка кад се појавио вирус у Кини. Ми смо месец дана пре тога биле у Кини на Светском клупском првенству, тако да сам се уплашила. Свако следеће путовање биле смо под пуном ратном опремом, тако да је то било помало смешно. Клуб је обезбедио све да нас сачува, од самог почетка."

Како одржаваш форму и како проводиш дане у изолацији?

"Ово је ситуација на коју ниједан спортиста није навикао. Два месеца смо без тренажног процеса на који смо навикли. Наравно тренирамо стално, али то не може да се пореди са оним што би радили у теретани и дворани. Тако да искрено једва чекам да се све ово смири и да се вратимо правом тренингу."

Шта планирате да урадите кад све ово прође и шта вам највише не достаје?

"Одбојка ми стварно недостаје. Ја лопту нисам пипнула већ скоро два месеца. Једва чекам да се вратим тренингу, и наравно да се вратим тим нормалним дневним рутинама, да можемо да попијемо кафу са породицом и пријатељима. То је нешто што једва чекам да урадим."

Ваше мишљење о одлагању Олимпијских игара?

„То је нешто што смо сви ми сањали. Поготово наша репрезентација, у Рију смо успеле да стигнемо до другог места и некако нам је била жеља да се боримо за злато у Токију. Међутим, у овом трнутку здравље је најбитније. Тако да ово је најпаметнија одлука коју су могли да донесу у овом тренутку. Надам се да ће успети све да организују за следећу годину. Наравно биће ту доста припрема и требаће нам доста времена да се припремимо након ове пауза. Наравно надам се најбољем."

Каква су Ваша предвиђања и прогнозе, шта ће се све променити у свету спорта и када бисте Ви могли да се нађете на терену?

"Једно је сигурно да ће ово лето бити слободно, да се ништа неће дешавати ни играти, све је отказано. Верујем да тамо негде од августа-септембра ћемо се вратити обавезама са клубовима и наравно ако све дође у нормалу следећег лета враћамо се репрезетативним обавезама. Бићемо стрпљиви и заиста сви једва чекамо тај тренутак."

Вандредно стање биће укинуто, али доктори препоручују да се придржавамо свих мера. Имате ли Ви поруку за навијаче и грађане Србије?

"Пре свега морамо сви бити дисциплиновани. Да поштујемо те мере. Наравно сада се те неке мере укидају због вандредног стања, али свакако морамо да наставимо да бринемо о себи и својим најближима тако што ћемо одржавати ту дистанцу. Ја прва, када изађем из карантина, имаћу и маску и рукавице. То је нешто најмање што можемо да урадимо, а јако много значи", закључила је Милена Рашић.

 

 

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво