Новак срушио Роџера

Ноле је у финалу, Федерер тугује. Ђоковић се пласирао се у финале Отвореног првенства Аустралије победом над Роџером Федерером од 3:0. Противник у финалу победник меча између Британца Ендија Мареја и Шпанца Давида Ферера. Репризу меча Ђоковић - Федерер можете гледати на нашем Првом програму од 22 часа.

Фантастичном игром Новак Ђоковић је савладао Роџера Федерера са 3:0, по сетовима 7:6 (7:3), 7:5, 6:4.  Швајцарац је само на тренутке личио на себе. Новак му није дозволио да у потпуности дође до своје игре. Прецизним и јаким ударцима уливао је додатну нервозу противнику, који је све више грешио. Преломни тренутак меча био је у другом сету, када се Новак вратио из пепела од 2:5 до 7:5. Швајцарац је морао да положи оружје пред Ђоковићем.

Новак је сервисом отворио меч. Федерер користи нервозу нашег тенисера, две везане дупле сервис грешке и стиже до брејк лопте. Новак не дозвољава изненађење и осваја свој сервис. Међутим, и Федереру је стегнута рука, греши, ипак, успева да се извуче и освоји свој сервис.

Ђоковић је наставио доста сигурније. Швајцарац се, такође, ослободио притиска. Почела је права игра, тактичко надмудривање, фантастични потези. Тенис достојан завршнице турнира. Оба тенисера су сигурна на своје сервисе, тако да је сет ушао у тај-брејк.

Ноле први осваја мини-брејк, стрпљивом игром гради поене. Федерер је нервозан, све више греши, што олакшава посао Ђоковићу. Наш тенисер прави још један мини-брејк и има предност, 5:2. Сигуран је на свој сервис и има 4 сет лопте. Користи другу за коначних 7:3 у тај-брејку.

У другом сету, први је сервирао Швајцарац. Оба тенисера су сигурна на старту - 1:1. На сервис Швајцарца, Новак стиже до прве брејк лопте у мечу, користи је. Федерер узвраћа, користи другу брејк шансу - 2:2.

Швајцарац је вратио самопоуздање. Осваја свој сервис, а потом на сервис нашег тенисера користи другу од три везане брејк лопте - 4:2. Новак се не предаје, међутим, не успева да реализује две брејк шансе. Федерер се брани и осваја гем 2:5.

Борба у другом сету се наставља. Ђоковић наставља да напада, подиже ниво игре. За њега још није готово. Брзо осваја сервис и притиска сервис Федерера. Стиже до 0:30, затим и 15:40. Не користи прву брејк лопту, другу користи и враћа брејк. Ђоковић осваја свој сервис за изједначење 5:5.

Фантастични Ноле прави тотални преокрет. Осваја нове три везане брејк лопте, две одлазе у неповрат. Трећу користи, има брејк предности 6:5 и сервира за други сет. Брзо, без шансе за противника, Новак осваја сервис - 2:0, 7:5 у другом сету.

Трећи сет. Федерер осваја свој сервис. После велике борбе на његов сервис у коме Новак спасава четири брејк лопте, изједначење - 1:1. У наредном гему, Швајцаравц успева да спасе две брејк шансе, трећу Новак користи, брејк.

У осмом гему, Швајцарац користи прилику, успева да врати брејк и изједначи 4:4. Новак поново појачава и има 0:40. Швајцарац спасава две брејк лопте. Наш тенисер користи трећу, поново има брејк предности.

Новак сервира за меч. Максимално сконцентрисан осваја гем и добија сет и меч. Швајцарац је дао све од себе. Међутим, није могао да парира нашем асу - 6:4 у трећем сету.

Ђоковић: Верујем у себе, могу до друге титуле у Мелбурну

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић изјавио је данас, после победе у полуфиналу Отвореног првенства Аустралије у Мелбурну над Швајцарцем Роџером Федерером, да верује у себе, уочи свог четвртог гренд слем финала у каријери.

"Верујем да ћу у финалу успети да дођем до друге гренд слем титуле на Аустралијен Опену, без обзира на то да ли ће ми противник бити Британац Енди Мареј или Шпанац Давид Ферер", изјавио је Ђоковић, који је против Федерера забележио седму победу у каријери од укупно 20 сусрета.

Трећи рекет света је игром у данашњем мечу показао да је сазрео за велика дела, тактички и стратешки надмудривши Федерера.

"Ово је један од мојих најбољих мечева у каријери", истакао је Ђоковић.

Српски тенисер се од почетка дуела са Федерером придржавао зацртаног плана, користећи сталну промену ритма којом је, очигледно, успео да неутралише константно јаке ударце Швајцарца.

"Федерер је стално играо агресивно, што сам покушао да 'разбијем' разноврсним ударцима", истакао је Ђоковић, који је први сет решио захваљујући сталном форсирању бекхенд стране противника.

У наставку дуела, Ђоковић је у трећем гему стигао до брејка, али је Федерер тада кренуо у офанзиву, везавши четири гема за вођство од 5:2. 

"Био сам тада принуђен да кренем на све или ништа. Да сам изгубио тај други сет, ко зна како би се меч завршио", тврди Ђоковић.

Издржао је снажан напад Федерера и потом кренуо у контраофанзиву, наређавши серију од пет гемова за вођство од 2:0 у сетовима.

Сличан сценарио поновио се на почетку трећег дела игре, када је Ђоковић поново одузео сервис Федереру у трећем гему (2:1), да би, потом, у осмом претрпео брејк (4:4).

"Игао сам најбоље у најтежим тренуцима. Веровао сам у себе и ни у једном тренутку нисам сумњао у избор удараца којима сам на крају матирао Федерера", истакао је Ђоковић који је на претрпљени брејк одмах узвратио истом мером (5:4) и на крају искористио трећу меч лопту.

"Чека ме тежак посао у финалу, с обзиром на то да су обојица мојих потенцијалних противника - и Мареј и Ферер изузетно јаки", оценио је Ђоковић.