Читај ми!

Новак за РТС: Највећи приоритет ми је да очувам здрав дух, тело и страст за овим спортом

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић после свечаног дочека у Београду говорио је за РТС и истакао да му много значи љубав коју осећа од српског народа. Ђоковић је истакао и да му је у овом тренутку највећи приоритет да гаји страст коју осећа према овом спорту јер ће му баш то омогућити да настави да осваја највеће трофеје.

Више хиљада људи дочекало је Ђоковића испред шампионског балкона Старог двора у Београду, након нове, седме титуле на Вимблдону.

"Пао ми је велики терет за леђа. Како смо кренули годину, заиста нисам знао како ће се ствари одвијати на тениском терену. Када сам отишао из Аустралије осећао сам се испражњено, морам да признам мало и усамљено. Када сам се вратио осетио сам велику подршку и љубав свог народа, и велику захвалност за то", почео је Ђоковић за РТС.

"Међутим, тениски турнири се играју у инострансртву, тако да када сам почео да путујем, нисам био свој. Нисам се осећао као да сам у неком уравнотеженом стању где могу да играм свој најбољи тенис и пружам игре које би ми омогућиле да се борим за овакве трофеје, највеће у спорту."

Он је поновио да Вимблдон има посебно место у његовом срцу.

"Веровао сам у себе, веровао да ћу пре или касније моћи да се борим за велике трофеје. Вимблдон некако кроз моју каријеру историјски увек долази у правом тренутку. Први пут сам постао први на свету са вимблдонским трофејом, 2018. после операције тешке повреде лакта ме је 'катапултирао' у период у којем сам освајао још гренд слемова. Након тога, 2019. онај маратонски меч са Федерером и спасене меч лопте. У мојој каријери има посебно место", истакао је освајач 21 трофеја на највећим турнирима.

Присетио се прве слике тениског терена и тренутака када је родитељима тражио да му купе рекет, што је био почетак његовог тренирања на Копаонику.

Новинар Александар Стојановић подсетио је Новака да навијачи нису дошли само због спортских успеха, него и због принципа од којих не одустаје.

"Осећам подршку у сваком смислу, не само у спортском, него и људском. Где год да се налазим у нашој земљи, чак и у региони, људи су изузетно љубазни, великодушни и пријатељски настројени. Желе да ми се нађу и ставе до знања да су уз мене и да нисам сам. То ми је много значило, посебно после онога у Аустралији."

Ђоковић је постао и први човек који је освојио гренд слем титулу, а изгубио бодове на АТП ранг-листи и од понедељка је седми играч света.

"Таква је ситуација ове године, да не улазимо превише у детаље. Знамо да је руским и белоруским тенисерима забрањено учешће на Вимблдону због рата у Украјини. Нисам се сложио са тим, не треба мешати политику и поготово ратну политику са спортом. Ти момци и девојке нису немају ништа са тим. Није им дозвољено да играју, а као контрареакција АТП-ја и ВТА донета је одлука о укидању бодова, са којом такође нисам сагласан", каже Ђоковић и не узбуђује се превише јер је то саставни део спортске политике.

"Бодови у овом стадијуму моје каријере нису толико битни као што су били раније. Јесам изгубио прво место, али толико сам дуго био на њему да то више није приоритет. Највећи приоритети су ми ови велики трофеји и играње за репрезентацију."

Оно што ми је највећи приоритет јесте да очувам везу и страст за овим спортом. Када доживљавам успехе терам себе да се вратим у детињство и подсетим се зашто се бавим овим спортом и, на крају крајева, зашто настављам да се бавим спортом. Постигао сам највеће успехе, али и даље имам глад, професионално велике амбиције и циљеве", закључио је Ђоковић за РТС.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво