Читај ми!

Ђоковић поново испашта због политичких одлука у тенису

Док су се најбољи светски играчи спремали за Ролан Гарос, тениски свет потресао је још један земљотрес – предстојећи Вимблдон играће се без могућности одбране старих и освајања нових бодова, одлука је Тениске асоцијације професионалаца (АТП) и Женске тениске асоцијације (ВТА). Радикалан потез две кровне организације стиже као одговор на став управе турнира да забрани учешће тенисерима и тенисеркама из Русије и Белорусије због рата у Украјини, али иде на штету управо онима од којих турнир и зависи – учесницима. Понајвише Новаку Ђоковићу који други пут у неколико месеци испашта због политичких одлука у спорту који није више тако бео каквим се представља.

Ђоковић поново испашта због политичких одлука у тенису Ђоковић поново испашта због политичких одлука у тенису

Уместо да рефлектори буду уперени на стадионе "Филип Шатрије" и "Сузан Ленглен", током викенда када почиње други гренд слем, сва пажња усмерена је на оно што навијачи најмање воле – зелени сто.

АТП и ВТА казнили су Вимблдон и заједничким саопштењем потврдили да ове године такмичење на теренима Ол Ингланд клуба неће бити бодовано, али да ће учесници моћи да освајају новчане награде.

Рајли Опелка из Сједињених Држава иронично се порадовао "егзибицији" на највећем турниру на свету, стигло је неколико негативних реакција од самих играча, а оне су постале још оштрије када је потврђено да ће бодови из претходне сезоне бити обрисани и да неће постојати могућност да се одбране или зараде нови.

Није било потребно много времена, а ни неке претерано компликоване математике, да се утврди да ће (поново) највећи губитник политичких превирања у тенису бити Новак Ђоковић.

Ђоковићу ће бити избрисано 2.000 бодова које је зарадио освојивши титулу пре нешго мање од 11 месеци, само што сада неће постојати начин да их надокнади. То значи да ће изгубити прво место на ранг-листи чак и у случају да освоји прво Ролан Гарос, а потом и Вимблдон.

Тренутно има 8.660 бодова, на другој позицији је Данил Медведев са 680 мање, док је трећепласирани Немац Александер Зверев са 7.075.

Не постоји сценарио у којем би могао да задржи челну позицију јер и у Паризу брани трофеј из 2021, па долазимо у ситуацију да најбољи на свету, вероватно и највећи у историји, има убедљиво најлошији третман од свих својих колега.

У јануару је депортован из Аустралије због става да се не вакцинише, учињена му је велика неправда за коју је одговорна администрација премијера Скота Морисона, са министром за имиграције Алексом Хоком на челу.

Опет се једноставним математичким поступком долази до закључка да је Новак, одлукама неких виших инстанци за споменутим зеленим столом, изгубио 4.000 бодова од почетка године.

Често спомињана космичка правда ипак је донела епилог обема странама – Ђоковић је прегрмео тежак период без турнира, вратио се у форму, освојио мастерс у Риму и стигао у Париз као један од главних фаворита, док је премијер Морисон доживео пораз на парламентарним изборима и у Аустралији је дошао крај готово десетогодишњој владавини конзервативаца.

Бодови са Вимблдона биће уклоњени 11. јула, првог понедељка након лондонског финала, баш на дан када би Србин требало да обори рекорд легендарне Штефи Граф по броју седмица на првом месту.

Због чињенице да је Вимблдон отказан пре две године, долазимо у бизарну ситуацију да ће свим играчицама и играчима бити избрисани бодови из 2021, али ће неки на свом конту имати бодове из 2019. јер су одлучили да баш њих сачувају у укупном збиру.

И на крају, како само судбина уме да се поигра, после одлуке Вимблдона да забрани учешће руским и белоруским тенисерима због "бојазни од ширења руске пропаганде", а сада и одговором АТП-ја и ВТА, управо ће један Рус (Данил Медведев) поново бити "број 1".

Што се осталих српских тенисера тиче, они не бране превелики број бодова у Лондону, али одлука свакако може да утиче и на њихов пласман. Миомир Кецмановић, Душан Лајовић и Ласло Ђере прошле године стигли су до другог кола, док је Филип Крајиновић такмичење завршио већ на старту турнира.

Међутим, неки други баш нису имали среће – финалиста прошлог издања Матео Беретини изгубиће 1.200 бодова, а када се то укалкулише са слабим почетком сезоне због проблема са повредама (одиграо само 15 мечева ове године), јасно је да му се спрема драстичан пад.

И њему и финалисткињи Каролини Плишковој (шампионка Ешли Барти завршила каријеру), али сигурно не толико као Мартону Фучовичу, Мађару којем следи суноврат са 60. на 130. место на АТП ранг-листи, због чега је међу првима јавно изразио незадовољство потезима владајуће тениске организације.

Ђоковић, а ни остале највеће тениске звезде, још се нису оглашавале поводом ситуације пред Вимблдон и тренутно им је фокус на Ролан Гаросу. Новак поново јуриша на највиши пласман у Паризу, баш као што ће то чинити и у престоници Енглеске.

Шта год да се деси, у овом мандату неће успети у намери да постави апсолутни рекорд по броју недеља на првом месту.

Познајући његов карактер и начин на који реагује кад је у најтежим ситуацијама, тај рекорд ће сигурно пасти. А ако гледамо и последњи чин драме у Мелбурну, можда падне и британска влада...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво