Читај ми!

АТП казнио Вимблдон - нема освајања бодова

Удружење тениских професионалаца (АТП) казнило је организаторе Вимблдона због одлуке да на другом гренд слему сезоне не учествују руски и белоруски тенисери. Овогодишње издање Вимблдона тако неће имати бодовни значај на АТП листи, док ће тенисери моћи да освајају новчане награде.

Вимблдон је донео одлуку да забрани учешће тенисерима и тенисеркама из Русије и Белорусије.

Разлог је војни сукоб Русије и Украјине, а организатори турнира навели су да би учешће тенисера из поменутих земаља имало лош спортски утицај, као и да би покварило углед који Вимблдон има.

АТП је решио да казни Вимблдон одузимањем бодова у мушкој конкуренцији.

"Способност играча било које националности да учествују на турнирима на основу заслуга и без дискриминације је фундаментална за нашу турнеју. Одлука Вимблдона да забрани руским и белоруским играчима да се такмиче у Великој Британији овог лета подрива овај принцип и интегритет система АТП рангирања", наводи се у саопштењу АТП-а.

"Такође није у складу са нашим споразумом о рангирању. У одсуству промене околности, са великим жаљењем и нерадо, не видимо другу опцију осим да уклонимо бодове са АТП ранг-листе са Вимблдона за 2022. Наша правила и споразуми постоје да би заштитили права играча у целини", додаје се.

"Једностране одлуке ове природе, ако се не адресирају, представљају штетан преседан за остатак Тура. Дискриминација према појединачним турнирима једноставно није одржива на турнеји која функционише у више од 30 земаља", закључују из АТП-а.

У саопштењу такође стоји да ће се бодови додељивати за остале турнире у Великој Британији попут Квинса и Истборна, а на њима такође неће бити руских и белоруских спортиста.

Брзо је уследио одговор Вимблдона.

"Ценимо то да се мишљења разликују у вези са нашом одлуком да ове године одбијемо пријаве руских и белоруских играча за првенство, и дубоко жалимо због утицаја ове одлуке на појединце на које то утиче", саопштили су из Вимблдона.

"Међутим, имајући у виду став Владе Уједињеног Краљевства да ограничи глобални утицај Русије, који је уклонио аутоматски улазак по рангирању, и широку реакцију Владе, индустрије, спорта и креативних институција, остајемо при ставу да смо донели једину одрживу одлуку за Вимблдон као глобално познат спортски догађај и британску институцију."

"Желимо да изразимо наше дубоко разочарање одлукама које су донели АТП, ВТА и ИТФ у вези са укидањем бодова за пласман на шампионату. Сматрамо да су ове одлуке несразмерне у контексту изузетних и екстремних околности ове ситуације и позиције у којој смо се нашли, и штетне за све играче који се такмиче на Туру", саопштава Вимблдон.

"Разматрамо наше опције и резервишемо своју позицију у овој фази. Разговарамо и са колегама са осталих Гренд слемова. У међувремену, остајемо фокусирани на наше узбудљиве планове за овогодишње првенство", закључује се.

 

Вимблдон се одржава од 27. јуна до 10. јула.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво