Читај ми!

Новакови "лото бројеви" биће 11, 7, 18, 377 и шта они значе за историју тениса

Почетком године, посебно након епилога саге у Мелбурну, није било сигурно колико ће и да ли ће уопште Новак Ђоковић бити присутан на АТП туру. Најбољи тенисер света је депортован из Аустралије после свима добро познатог случаја, а у осталим деловима света приступ му је био ускраћен због чињенице да није вакцинисан. Највећи ривали су то искористили и почели да му се приближавају и угрожавају га на првој позицији, после чега није било сигурно да ли ће се задржати на самом врху.

Рафаел Надал је освојио Аустралијан опен и побегао му на вечној листи гренд слем шампиона, Данил Медведев га је почетком марта сменио на челној позицији ранг-листе, али се онда, сплетом околности, десио нови преокрет.

Новакови највећи ривали доживели су неугодне повреде и морају на дужу паузу, што је омогућило Ђоковићу да поново заседне на тениски трон и дође надомак историје.

Када је боравак на првом месту у питању, Ђоковићу је остало да обори још само један рекорд, и то онај који држи чувена Штефи Граф, пошто је у мушкој конкуренцији одавно неприкосновен. Немица је у каријери провела 377. седмица на водећој позицији, али је и њен учинак сада угрожен, иако тако није деловало на почетку сезоне.

Новак је одлуком да се не вакцинише дошао у велики проблем због немогућности да наступа на великом броју турнира. Изгубио је прво место почетком марта, када га је потпуно заслужено сменио Медведев, али се експресно вратио захваљујући нешто лошијим партијама руског тенисера.

Испоставило се да је, поред лоше форме, Данилове резултате угрозила и кила коју је "вукао" неко време, а коју је одлучио да оперише након пораза у четвртфиналу Мајамија.

Московљанин ће паузирати до два месеца и од његовог опоравка ће зависити да ли ће Новак успети у намери да постане неприкосновен по броју недеља на првој позицији. Да би се то догодило, мора у континуитету да се задржи на тренутном пласману до понедељка, 11. јула, када би изједначио рекорд Графове.

Ђоковић ће у понедељак започети 364. седмицу и остаје му још само 13 до изједначења са Штефи, а једном више, односно од 18. јула, постао би власник и тог несвакидашњег достигнућа.

У случају најгорег сценарија по Медведева, на терен би могао да се врати крајем маја или почетком јуна, због чега је његов наступ на Ролан Гаросу под великим знаком питања. Отворено првенство Француске на програму је од 22. маја до 5. јуна, а Србин брани титулу.

Турнир у Паризу биће можда и одлучујући у борби за тениски престо јер шансу да се домогне истог има и Рафаел Надал, уколико по 14. пут подигне Куп мускетара. Надал је тренутно ван терена због повреде ребра и вратиће се током сезоне на шљаци.

"Бик са Мајорке" невероватно је почео сезону и дошао до 21. гренд слема, поново је највећи фаворит на Ролан Гаросу и, ако свргне највећег ривала, готово извесно се ће се вратити на прву позицију. Тренутно заостаје око 1.300 бодова, али ће неке и изгубити јер је прошле године освајао Барселону и Рим.

Далеко од тога да је и српски представник без шанси да понови успех у Булоњској шуми. Тренутно је, по кладионицама, други фаворит и потребно му је неколико турнира како би игру довео на ниво довољан за освајање гренд слема.

Потврдио је да ће наступити на мастерсу у Монте Карлу, потом и на Србија опену у Београду, а од услова ће зависити његово учешће у Мадриду и Риму.

Други важан догађај за Ђоковићев напад на рекорд свакако ће бити Вимблдон, уколико буде добио дозволу да наступа у Лондону. Највеће тениско такмичење на свету почиње 27. јуна и завршава се 11. јула, дан пре тог чувеног термина за изједначење за Штефи Граф.

И на теренима Ол-Ингланд клаба Новак је бранилац титуле, али и највећи фаворит без обзира на форму јер је један од ретких играча који имају игру за травнату подлогу. Доказ је то што је већ шест пута освајао Вимблдон и зна шта тај турнир носи са собом.

Идеалан развој догађаја за Ђоковића био би да Надал не освоји Ролан Гарос, а да се он домогне новог трофеја на Вимблдону. У том случају, највероватније би 11. јул дочекао на првом месту и више не би постојали рекорди које није оборио.

Могао би да се потпуно посвети борби за превласт када је број гренд слемова у питању, али и ако се то не догоди овог лета, пред њим је још неколико сезона врхунског тениса.

Ако у обзир узмемо да ће временом мере за ограничавање ширења ковида попуштати и да ће се спортски догађаји вратити у пуном облику, не би било чудно да Новака Ђоковића и у 2023. видимо на врху АТП ранг-листе.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво