Читај ми!

Надал и Медведев у финалу Мелбурна – чијој се победи Новак мање радује

Рафаел Надал и Данил Медведев играће у финалу Аустралијан опена у недељу, а обојица тенисера имају јаке мотиве да постану нови шампиони Аустралије. Шпанац јури рекордни 21. трофеј на гренд слемовима, чиме би претекао Новака Ђоковића и Роџера Федерера, док руски тенисер жели свој други гренд слем трофеј у каријери, који би му помогао да се домогне првог места на АТП листи.

У ситуацији у којој најбољи тенисер данашњице Новак Ђоковић није у могућности да брани трофеј у "Мелбурн парку", није превелико изненађење што ће у финалу првог гренд слема у сезони играти Рафаел Надал и Данил Медведев.

"Бик са Мајорке" један је од најбољих тенисера у историји, а евентуалном победом над руским тенисером у недељном финалу освојио би свој 21. гренд слем трофеј у каријери, чиме би надмашио остварења својих "архинепријатеља" Новака Ђоковића и Роџера Федерера.

Надал је последњи велики трофеј освојио на Ролан Гаросу 2020. године, а делује да су проблеми са повредама иза Шпанца и да поново игра врхунски тенис.

Занимљив је и податак да је Надал само једном тријумфовао у Аустралији, далеке 2009. године, а потом је чак четири пута поражен у борбама за трофеј (двапут од Ђоковића и по једном од Вавринке и Федерера).

Овога пута, Надал ће у финалу играти против Данила Медведева, који је у фантастичној форми у последњих годину дана – освојио је четири турнира током 2021. године, укључујући и дебитантски гренд слем на Ју-Ес опену.

Надал је у полуфиналу Ози опена са 3:1 у сетовима савладао Матеа Беретинија, док је Медведев истим резултатом био бољи од Стефаноса Циципаса.

Двојица тенисера играла су четири међусобна меча, а Надал води са 3:1 у победама. Све три победе Шпанац је остварио током 2019. године, између осталог и у финалу Ју-Ес опена, док је у последњем међусобном дуелу славио Медведев – на Завршном АТП турниру 2020. године.

Надал жели да докаже да није за старо гвожђе и да "млади лавови" још нису спремни да наследе најбољу тројку у историји тениса, али мотива не мањка ни руском тенисеру.

Медведев би, у случају победе у финалу Мелбурна, дошао до свог другог гренд слем трофеја у каријери, а био би и први играч у историји који је после дебитантског великог трофеја освојио и наредни гренд слем.

Такође, победа Медведева би врло вероватно значила да би Рус сменио Новака Ђоковића на првом месту АТП листе 21. фебруара, али и то ће зависити од више фактора.

Ђоковић ће у фебруару изгубити 2.000 бодова које је освојио прошле године у Аустралији, док би Медведев зарадио додатних 800 (играо финале прошле године), али биће још турнира у међувремену.

Новак се већ пријавио за турнир у Дубаију, који почиње управо 21. фебруара, док је пре тога на програму и турнир у Ротердаму, за који Ђоковић има позивницу, али за сада није на листи пријављених играча.

Велика борба и квалитетан тенис загарантовани су у дуелу Надала и Медведева, али места на највишем подијуму има само за једног од двојице врхунских тенисера.

А када на турниру у Аустралији нема већ најбољег на свету, нека победи најбољи од присутних.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво