Читај ми!

Ђоковић постаје слободан човек, министар за сада није донео одлуку о депортацији

Новак Ђоковић је слободан човек, аустралијске власти су за сада одустале од гоњења и депортације, и он је близу наступа на Аустралијан опену. Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о укидању визе и депортацији Ђоковића, а потом је министар за емиграције Алекс Хок одустао од намере да искористи дискреционо право да му поништи визу. Одлука о његовом протеривању ипак може бити донета у уторак.

Сага око најбољег тенисера света трајала је пуних недељу дана, али је близу краја и, срећом, у корист Ђоковића.

Информацију је поново први пренео локални портал Ејџ, који је све време пратио ситуацију са Новаком, на основу извора из Федералне владе Аустралије.

Међутим, српски навијачи и Ђоковићев тим још не могу да прогласе потпуни тријумф, јер постоји могућност да му виза буде укинута у уторак.

Портпарол министра Хока потврдио је да и даље постоји могућност да Новаку Ђоковићу буде поништена виза, упркос судској пресуди.

"После данашње одлуке суда можемо да обавестимо јавност да министар за миграцију и даље има дискреционо право да Новаку Ђоковићу поништи визу на основу члана 133Ц(3) Закона о миграцији. Министар још није донео одлуку о овом питању због чега је процес и даље отворен", наведено је у саопштењу.

Дуг дан у Мелбурну почео је суђењем на којем су Ђоковићеви адвокати изнели жалбу на одлуку Владе, аргументовано је одбранили и потврдили да је Србин имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист.

Наложено је да му буду враћени пасош, новчаник и остале ствари, као и да у року од 30 минута буде пуштен из хотела за мигранте у којем је био притворен.

Одмах је било јасно да је тада добијена само прва рунда јер је постојала могућност да му, одлуком министра Хока, виза поново буде поништена.

Хок је, прво је објављено, имао четири сата да то учини и, како је то време истекло, новинари Ејџа сазнали су да се неће супротстављати одлуци Федералног суда. Ипак, рок је продужен и највероватније ће све бити познато у уторак.

Подршку светском "броју 1" међу првима су дали колеге Џон Изнер и Иво Карловић, његов највећи ривал Рафаел Надал се нашалио да не би волео да види Новака на турниру, журка на улицама града је почела, али су нас велика узбуђења тек чекала.

Непосредно по завршетку суђења, полиција је стигла у зграду где је смештена адвокатска канцеларија која га је бранила. Спекулисало се да ће бити ухапшен, али се то ипак није догодило.

Рок за министра Хока је истекао и Ђоковић је добио и другу рунду, па је веома близу наступа на првом гренд слему у сезони.

Стручњак за имиграционо право, адвокат Блажо Недић, казао је да је случај Новака Ђоковића победа права над механизмом силе и принуде једне државе.

Аустралијан опен је на програму од 17. до 30. јануара, титулу брани управо Новак, који је девет пута дизао пехар на Род Лејвер арени.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво