Читај ми!

Пријатељи и љути ривали у походу на "салатару" – полуфинале Србије и Хрватске

Дејвис куп репрезентација Србије има прилику да се пласира у финале Завршног турнира у Мадриду и поново се бори за "салатару". Баш као и 2010, када су "орлови" стигли до јединог трофеја у овом такмичењу, на путу им стоји селекција Хрватске, овога пута рунду касније – у полуфиналу. Дуел Србије и Хрватске почиње од 16 часова у хали "Мадрид арена" и одлучиваће ко ће се за званичног екипног светског шампиона у тенису борити са бољим из окршаја Русије и Немачке.

Екипа коју води дебитант на клупи Виктор Троицки прошла је групу у Инзбруку упркос половичном успеху, након што су се многи резултати поклопили, да би у четвртфиналу елиминисала Казахстан са 2:1.

Србија не блиста на турниру, али може да се ослони на Новака Ђоковића, првог тенисера планете који добија своје мечеве и у синглу и у дублу са Николом Ћаћићем.

На другој страни су Хрвати, који су савладали Италију и са којима ће наша земља играти пети пут у последњих 11 година, а трећи у Дејвис купу. Оба претходна меча припала су "орловима" – 2010. је у Сплиту било 4:1, док је пет година касније у Краљеву резултат износио максималних 5:0 у победама.

Нашу екипу, поред споменутих Ђоковића и Ћаћића, чине још Душан Лајовић, Филип Крајиновић и Миомир Кецмановић. И управо ће у рукама неког од њих тројице бити кључ за пласман у финале Завршног турнира.

Меч који се одлучује већ на почетку

Момци који чине "другу таблу" српске селекције под императивом су победе, ако се у обзир узме однос снага у следећа два меча.

Мишљење самих актера, али и новинара и стручњака који прати тенис, међу којима је и Горан Бубањ, јесте да ће баш та друга табла одлучити победника. Ђоковић је изразити фаворит против Чилића у синглу, док су Мате Павић и Никола Мектић, први дублаши света, много ближи победи у конкуренцији парова.

Лајовић, Крајиновић и Кецмановић су одиграли по један дуел на овогодишњем такмичењу и само је Душан успео да оствари победу. Сва тројица су на турнир стигли у веома слабој форми и због тога се Србија мучила у претходним мечевима.

Троицки још није открио ко ће на терен, али је јасно да, ко год буде изашао, мора да пружи много бољу партију против вероватно Борне Гоја, иако је млади Хрват 279. на АТП ранг-листи.

Гојо је експлодирао у завршници Дејвис купа – прво је победио Алексеја Попирина, а онда и Лоренца Сонега, чиме је утабао пут ка тријумфу над "азурима".

Скоро два метра високи Сплићанин никада није ушао међу најбољих 200, наступа претежно на челенџерима и ослања се на сервис и кратке поене, па ће први задатак наших репрезентативаца бити да продуже поене и избаце га из комфорне зоне.

Алтернатива му је Нино Сердарушић (тренутно 243. играч света), али је вероватно да ће селектор Ведран Мартић изабрати Гоја.

"Ући ћемо у тај меч као у сваки други. На папиру су они благи фаворити, имају Ђоковића, који је број 1 на ранг-листи, њихов други играч је боље рангиран од нашег, а у дублу смо ми благи фаворити", рекао је Мартић.

Ђоковићу бод у синглу, Хрватима у дублу

Дуго ситуација у неком сусрету није била тако јасно – од Новака се очекује да у синглу победи Чилића, док се у дублу, без обзира ко играо за Србију, уписује победа Хрватима.

Али није то нова ситуација за "орлове" на овом турниру, због учинка осталих играча, Ђоковић је морао да "вади кестење из ватре" и готово сам добија мечеве. У невероватној је серији од 18 узастопних тријумфа за репрезентацију, док је Ћаћићем и у дублу уписивао важне победе.

На другој страни мреже биће добро познато лице – Марин Чилић.

Чилић се ове сезоне вратио након једног лошег периода, дошао до топ 30 и иза себе има сјајан месец са две титуле и једним финалом.

Њих двојица су се до сада састајала много пута, ово ће им бити јубиларни, 20. меч, а светски "број 1" тренутно води 17:2 у победама. Међутим, рекете нису укрстили још од 2018, када је Ђоковић на Завршном АТП турниру у Лондону тријумфовао у два сета.

"Одиграо одличан меч са (Јаником) Синером, уз неколико ствари које нису функционисале, али верујем да то могу да исправим и да против Новака могу да одиграм сјајан меч", рекао је Чилић, који је "салатару" освојио 2018.

Када је дубл у питању, јасно је да су Павић и Мектић огромни фаворити, чак и ако Ђоковић буде у комбинацији. Момци који су ове сезоне освојили Вимблдон, Ротердам, Мајами, Монте Карло, Рим, Истборн и олимпијско злато чине праву машину и Хрватска се узда у њих, без обзира на нешто слабију форму у завршници сезоне.

И поред тога, своја три меча у Дејвис купу су добили без изгубљеног сета, а два од та три су била одлучујућа.

Пријатељи и балканска браћа

Карактеристично за овај сусрет биће и то да су чланови две екипе велики пријатељи, који много времена током сезоне проводе заједно.

Новак је недавно у Торину тренирао са Павићем у склопу припрема за меч против Камерона Норија, док је Никола Ћаћић са истим човеком освојио турнир у Монпељеу прошле године.

Павић и Мектић су редовно у Београду где тренирају, а Чилић је на друштвеним мрежама објавио фотографију са Ђоковићем од пре 11 година – и тада су њих двојица играла за националне тимове.

"Дуели Србије и Хрватске доносе екстра притисак, али и мотивацију. Међу нама играчима постоји велико поштовање и пријатељство, познајемо се одлично и нема изненађења", изјавио је Новак.

Иако су их навијачи прозвали "балканском браћом", на терену, барем овог поподнева, неће бити пријатељства и јасно је да ће свако дати максимум да изађе као победник.

У другом полуфиналу се у суботу у истом термину састају Русија и Немачка.

Те 2010. године Хрватска је стајала на путу Србије до, за сада (надамо се), јединог трофеја у Дејвис купу.

Историја се сада понавља, нека и крајњи резултат буде исти...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво