Читај ми!

Процурило саопштење Аустралијан опена – Новак ће моћи у Мелбурн и без вакцине

Челници Аустралијан опена обавестили су водеће тениске организације да ће играчице и играчи моћи да наступе на предстојећем турниру у јануару, иако нису вакцинисани против коронавируса. Женска тениска асоцијација (ВТА) обавестила је све потенцијалне учеснице првог гренд слема у 2022. години о могућим условима у Мелбурну, а те информације открио је новинар Њујорк тајмса Бен Ротенберг. У имејлу који је послат тенисеркама стоји да ће оне које су вакцинисане моћи слободно да се крећу по доласку, док оне које нису морају да прођу двонедељни карантин у хотелу, али им учешће неће бити забрањено, нити улазак у земљу. Ако ови наводи буду потврђени, требало би да иста правила важе и за мушкарце, што значи да би Новак Ђоковић могао да брани трофеј и без вакцине.

Учешће Ђоковића на Аустралијан опену главна је тема у тениским медијима јер је он више пута говорио да неће откривати да ли се вакцинисао, док су челници Викторије, аустралијске државе у којој се налази Мелбурн, донели закон о обавезној вакцинацији свих учесника спортских догађаја.

Премијер Викторије Данијел Ендрјуз претио је деветоструком шампиону да неће моћи да игра уколико не прими вакцину против ковида, што су потврдили и одређени тамошњи министри.

Међутим, догодио се преокрет јер је ВТА играчицама имејлом пренео услове које је Тениски савез Аустралије омогућио тенисеркама, у којем се наводи да ће невакцинисане моћи да дођу на Ози опен, али ће морати у карантин од 14 дана.

Свакодневно ће бити тестиране, али уколико буду негативне по истеку наведеног периода, моћи ће да се такмиче у Мелбурну.

У поменутом имејлу се наводи да ће вакцинисани учесници имати привилегије у односу на невакцинисане, пошто по доласку у Аустралију неће морати да буду у карантину, већ ће имати потпуну слободу кретања.

И они ће свакако морати да имају негативан тест који није старији од 72 часа.

Тенисеркама и тенисерима дозвољено је да у Мелбурн стижу од 1. децембра, што значи да ће имати довољно времена да се припреме и у случају обавезне изолације.

Оваква одлука донета је због високе стопе вакцинације, која у том делу земље износи више од 80 процената, док се већ следећег месеца очекује да буде и 90%. Тиме ће услови за све који долазе бити знатно побољшани.

Потребно је истаћи да се Тениски савез Аустралије оградио тиме што је навео да би оваква правила могла да се промене уколико власти у држави Викторији одлуче другачије.

Ђоковић није рекао да не жели да се вакцинише, али је његов став да ту одлуку жели да сачува за себе, био разлог што су га многи ставили на ону страну која је против оваквог начина борбе са пандемијом.

Уколико се буде појавио на свом омиљеном турниру, имаће прилику да освоји 10. трофеј у Аустралији и постане најуспешнији играч на гренд слемовима са 21 пехаром.

Прошле године су тенисери који нису имали контакт са неким ко је позитиван могли да излазе из хотела само како би тренирали, на по неколико сати дневно, док су они који су имали мање среће били затворени у собама пуне две недеље.

Још једна промена у односу на 2021. јесте да се квалификациони турнир враћа у Мелбурн парк, пошто је претходно организован у Дохи и Дубаију.

Аустралијан опен се одржава од 17. до 30. јануара, титулу у мушкој конкуренцији брани управо Ђоковић, а у женској Наоми Осака.  

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво