Читај ми!

Ема Радукану освојила Ју-Ес опен и исписала историју тениса

Британска тенисерка Ема Радукану постала је прва квалификанткиња у историји тениса која је освојила гренд слем титулу пошто је у финалу Ју-Ес опена победила Канађанку Лејлу Фернандез 2:0 у сетовима (6:4, 6:3).

Лејла Фернандез је винером врло самоуверено отворила финални меч, али је Ема Радукану ипак без проблема освојила први гем у којем је сервирала.

Већ у наредном, маратонском гему, уследила је права битка, уз сјајан агресиван и нападачки тенис са обе стране мреже - Фернандезова је спасла три везане брејк лопте, потом још две, али је Радукану искористила шесту прилику и одузела сервис противници.

Ипак, није почетна предност Британке дуго трајала, узвратила је канадска тенисерка истом мером - није ни она успела да искористи своје прве три брејк лопте, али јесте четврту. Добила је без потешкоћа и следећи гем на свој сервис за изједначење - 2:2.

Наредних пет гемова обе тенисерке су сигурно чувале свој сервис. Колико су биле изједначене најбоље говори чињеница да је у једном тренутку на семафору на Артур ешу писало 3:3, 30:30, уз 28 освојених поена са обе стране.

При резултату 5:4, Лејла Фернандез је морала да сервира за останак у првом сету, што је увек незахвално. Напала је Радукану из све снаге у правом тренутку, па јој је тек друга искоришћена брејк прилика из укупно чак 10 покушаја била довољна да још једним винером заврши сет и поведе 1:0.

Почетком другог сета Фернандезова је прва одузела сервис противници, за предност од 2:1, и то након што је претходни гем, у којем је сервирала, "преживела" упркос почетних 0:40.

Експресно је Радукану вратила брејк већ у наредном гему, који је завршила са два прецизна бекенд винера.

Британска тенисерка је освојила и три наредна гема, од којих још један на сервис Фернандезове. Потпуно је контролисала ситуацију на терену, па је деловало да све води ка брзом крају меча.

Ипак, последња два гема неочекивано су донела велико узбуђење и неизвесност – прво је Лејла Фернандез спасавала меч лопте на свој сервис, да би већ у наредном дошла до прилике за брејк и потпуни повратак.

На брејк лопту за Фернандезову, Радукану се оклизнула, пала и огулила колено, због чега је уследила кратка пауза док није заустављено крварење. Упркос фластеру на нози, поништила је брејк прилику противнице, а убрзо и ас сервисом коначно завршила меч и постала прва квалификанткиња у историји тениса која је подигла пехар на неком гренд слем турниру.

Осамнаестогодишња Радукану је и најмлађа гренд слем шампионка још од Марије Шарапове која је 2004. са 17 година освојила Вимблдон. 

Британка је на путу до титуле у Њујорку, рачунајући и квалификације, победила десет противница и ниједној није препустила ни сет. 

Редом су у Њујорку падали Бибијан Шофс, Маријам Болквадзе и Мајар Шериф у квалификацијама, а затим у главном жребу Стефани Вогел, Шуаи Жанг, Сара Сорибес Тормо, Шелби Роџерс, олимпијска шампионка Белинда Бенчић, Марија Сакари и Лејла Фернандез.

Пред овогодишњи Ју-Ес опен, Радукану је била 150, а пред Вимблдон, пре само нешто више од месец дана, 338. тенисерка на свету.

И једна и друга тенисерка су, као и током целог турнира, играле сјајан тенис у финалу, поптуно без грча и страха који би био очекиван у њиховим година. И Радукану и Фернандезова су играле нападачки, агресивно, уз линије – не чекајући никада грешку са друге стране мреже, већ увек у намери да се поен освоји, у правом смислу те речи.

Ако се испостави да је ово почетак једног дугогодишњег и великог ривалства, победник овогодишњег Ју-Ес опена је тенис и сви његови љубитељи.

Важно је напоменути и да ни женско финале овогодишњег Ју-Ес опена није прошло без представника Србије, пошто је част да га суди имала Маријана Вељовић.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво