Читај ми!

Тинејџерско финале из будућности – Ема Радукану против Лејле Фернандез

Ема Радукану и Лејла Фернандез, две тинејџерке које су током протекле две недеље одушевиле љубитеље тениса, заслужне су што се финале неког гренд слем турнира у женској конкуренцији одавно није чекало са већим нестрпљењем и уз гласније најаве.

Неће бити први пут да публика у Њујорку гледа две тинејџерке у финалу Ју-Ес опена - 1999. године седамнаестогодишња Серена Вилијамс победила је осамнаестогодишњу Мартину Хингис.

Ипак, много тога јесте први пут када је Ема Радукану у питању. У сваком колу које је млада Британка пролазила падао је понеки рекорд, а никада се раније у Опен ери није десило да се квалификанткиња пласира у финале гренд слема.

Британка је у Њујорку, рачунајући и квалификације, победила девет противница и ниједној није препустила ни сет.

Редом су пред Радукану у Њујорку падали Бибијан Шофс, Маријам Болквадзе и Мајар Шериф у квалификацијама, а затим у главном жребу Стефани Вогел, Шуаи Жанг, Сара Сорибес Тормо, Шелби Роџерс, олимпијска шампионка Белинда Бенчић и Марија Сакари.

Невероватан је и податак да је Британка пред Ју-Ес опен била 150, а пред Вимблдон, пре само нешто више од месец дана, 338. тенисерка на свету.

Било је јасно већ на овогодишњем Вимблдону, када је Радукану после добијене специјалне позивнице стигла до четвртог кола, да ће у будућности бити озбиљан фактор у женском тенису, али финале Ју-Ес опена већ ове године нико није могао да предвиди, пре свега због врло танког искуства са којим је Радукану стигла у Њујорк.

Осамнаестогодишња Британка је пре само пар месеци полагала завршне испите из математике и економије, а више од годину дана није играла такмичарски тенис због пандемије коронавируса. 

Испоставило се да Ема у досадашњој краткој каријери има више одиграних мечева, али и знатно више успеха, на гренд слемовима него на другим, слабијим WТА турнирима.

Радукану пред квалификације за Ју-Ес опен јесте у Чикагу стигла до финала турнира серије WTA 125 (еквивалент мушким челенџерима), али је на преостала два јача турнира ове године (заправо једина два на којима је и учествовала у каријери) испадала већ у првом колу – од Харијет Дарт у Нотингему и Кинескиње Шуаи Џанг у Сан Хосеу.

Фернандез – мало старија и много искуснија 

Иако су обе рођене 2002. године, канадска тенисерка Лејла Фернандез неколико месеци је старија од Еме Радукану – напунила је 19 година дан пре него што се пласирала у полуфинале у Њујорку, док ће Радукану рођендан прославити у новембру.

Мада разлика у годинама не постоји, Фернандезова знатно искуснија улази у велико финале. За разлику од Радукану, имала је већ шест учешћа на гренд слем турнирима, на којима је збирно уписала четири тријумфа. Пре Ју-Ес опена највеће достигнуће јој је било треће коло у Паризу прошле године.

Фернандезова, која је пре Ју-Ес опена била 73. тенисерка света, у својој биографији има и једну WTA титулу, освојену у Монтереју у марту ове године. У финалу је убедљиво савладала Викторију Голубић, препустивши јој само пет гемова. Најбољи пласман јој је 66. позиција на WTA листи.

Канађанкин пут до финала није био импресиван као код Радукану, али утисак је да је имала и нешто тежи жреб. Са турнира је елиминисала знатно искусније тенисерке – прошлогодишњу шампионку Наоми Осаку, бившу прву тенисерку света Анџелику Кербер и у полуфиналу Арину Сабаленку.

Ко год да вечерас подигне трофеј, добар меч је загарантован, а Ема Радукану и Лејла Фернандез обећавају да ће женски тенис бити све популарнији и да ће у будућности добити оно што му сада недостаје – велика дугогодишња ривалства и препознатљиве звезде које својим играма, али и појавом, ставом и понашањем, привлаче публику, медије и велике спонзоре.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво