Читај ми!

Немачки медији: Ђоковић је у тенису неосвојени свети врх Монт Евереста

Александар Зверев је освојио два сета против Новака Ђоковића у полуфиналу Ју-Ес опена – и ништа више. Србин је током меча био тамо где је недостижан за било кога.

Почнимо овај избор из штампе текстом који је писан уобичајеним речником спортских извештача: "Сан Александра Зверева о првој гренд слем титули распршио се на овогодишњем Ју-Ес опену. Најбољи немачки тениски професионалац поражен је у полуфиналу од првог играча света Новака Ђоковића у узбудљивом дуелу са 6:4, 2:6, 4:6; 6:4; 2:6. По 31. пут у каријери, Србин се пласирао у финале једног од четири највећа турнира на свету – и задржао је шансу да освоји сва четири гренд слема у једној години", пише на порталу "тагесшау" (преглед дана) немачког јавног сервиса АРД.

"Два противника су кренула на високом нивоу од прве лопте. До 4:4 у првом сету, обојица су играли самоуверено. Али одједном је Србин показао малу слабост коју је Зверев одмах искористио. Почетак другог сета није био успешан за несигурног Немца, а Србин је био врло концентрисан.

На почетку треће рунде, оба играча су поново била на истој висини, ниво се поново значајно повећао. Зверев је имао две брејк шансе, али их није искористио. Али Зверев није био импресиониран овим поразом, задржао је концентрацију и започео трку да га сустигне. Са 6:4 Зверев је обезбедио четврти сет.

У одлучујућем петом сету Србин је кренуо оптимално. Зверев тада више није могао да надокнади брзи заостатак од 4:0 против сада беспрекорног Ђоковића. Након последње побуне Зверева, сет је завршен резултатом 6:2 за Србина, који се приближио свом сну о освајању четири гренд слем титуле у једној години" пише релативно сувопарно тагесшау.

Али други новинари медија на немачком као да су се утркивали у томе ко ће да смисли бољи опис и метафору за оно што се ноћас догађало на тениском терену у Њујорку – односно за оно шта је показао и ко је Новак Ђоковић.

Тако већ наслов текста Јиргена Шмидера у Зидојче цајтунгу гласи: "Поразио га је вук Ђоковић".

"Александар Зверев је освојио два сета против Новака Ђоковића у полуфиналу Ју-Ес опена – и ништа више. Србин је током меча био тамо где је недостижан за било кога."

"Апсолутно ништа се није догодило на почетку петог сета, али се над тениским тереном у Њујорку надвио неки мирис. Новак Ђоковић, за кога је познато да воли да се упоређује са вуком, уме да нањуши тако нешто – и да то покаже противнику.

Александру Звереву је при 15:15 само пропао први сервис када се Ђоковић померио два метра напред. И одједном су тај мирис осетили и Зверев и људи у првим редовима: Сада ће се нешто десити! И нешто се заиста десило. Двострука грешка Зверева, Ђоковић добија након надигравања од 30 удараца.

Као да ме је наспустила вољена жена

"Тај-брејк је био невероватно несрећан, али то се једноставно дешава", рекао је Зверев после меча. "Увек игра најбоље баш кад треба, то ретко коме успева. Зато је он најбољи и зато се сада осећам као неко кога је напустила жена коју воли годинама."

Била су то само два и по минута у мечу од три и по сата, али био је то брејк у одлучујућем, петом сету, а само држање Зверева вуку Ђоковићу је дало нове сигнале: младић из Хамбруга је опустио рамена, очајнички бацао поглед на своје сараднике, говорећи немо: То не може бити! Управо сам добио четврти сет, требало би да ја будем тај са самопоуздањем и истанчаним њухом за нервозу противника - а онај тамо прави брејк? Е! То! Стварно! Није! Могуће!

Да, да, могуће је, јер Ђоковић нањуши кад се противник плаши – или се осећа превише добро након што је добио сет.

То су тренуци који га чине најуспешнијим играчем у историји. Не зато што је физички најспремнији (а јесте) или тренутно најбољи тактичар у игри (а јесте), већ зато што је прокљувио ментални аспект овог спорта као нико пре њега. Овај меч био је симбол тога.

"Не постоји чаробни напитак, нема тајне формуле. Потребна вам је равнотежа између тела и ума, а ја годинама радим на томе", рекао је Ђоковић после меча. А пред полуфинале ово: "Пет сетова, пет сати – нема проблема. Што је изазов тежи, већа је слава."

Ђоковић је Монт Еверест у овом спорту и током игре као да га је све теже освојити. А када постане стварно јако густо, онда се претвара у Кава Карпо – свети планиски врх на Тибету који до сада нико није освојио.

Он је просто најбољи

Зверев заиста није играо лоше, али је играо против Ђоковића. Зверев је после меча у року од пет минута више од десет пута рекао: "Он је просто најбољи."

Вук трчи кроз снег, све до врха Кава Карпо. Он зна – све док је тамо, нико га не може ометати – чак ни Зверев, који му у међувремену парира као играч. Али: чак ни Рафаел Надал није могао да га достигне ове године, чак ни на Отвореном првенству Француске, чак ни на свом омиљеном терену, шљаци.

Да, Ђоковић је заиста тако добар као што то овде сада читате. Ђоковић се тренутно налази на месту где га нико не може достићи. То зна и његов противник у финалу.

Данил Медведев, који је на овом Ју-Ес опену до сада изгубио само један сет. Седео је враголасто се церећи после свог полуфинала и гледао меч. Попут Ђоковића, и он је ментални чаробњак и рекао је: "Сјајно је што играју после мене па не морам ништа да кажем о могућем противнику." Шта год би Медведев рекао, Ђоковић то не би чуо, него би нањушио, завршава очигледно очарани аутор текста за Зидојче цајтунга.

"Шест недеља је олимпијски шампион лебдео неколико центиметара изнад земље. У полуфиналу Ју-Ес опена, Новак Ђоковић га је спустио на земљу", пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

"Александар Зверев је трчао, борио се и погађао лоптицу, а у неким тренуцима изгледало је као да може савладати зид који се зове Новак Ђоковић. Али након три и по сата све је било готово.

Урлик у Њујорку

Последња лоптица Зверева је завршила у мрежи, а Ђоковић је урликнуо у правцу вечерњег неба у Њујорку.

Људи на трибинама су устали. Један од њих био је витак, 83-годишњи мушкарац који је већ видео релативно лаку победу Данила Медведева у првом полуфиналу – Род Лејвер.

Легендарни Аустралијанац је последњи човек који је освојио календарски гренд слем 1969. и у недељу ће уручити трофеј.

Медведеву, који жели да у трећем финалу каријере посегне за титулом на једном од велика четири турнира и који је до финала дошао релативно непримећено, низом суверених победа. Или Новаку Ђоковићу, који никада није крио колико би му значило историјско постигнуће гренд слема.

Када га је загрлио на мрежи, Зверев је Србину за финале пожелео све најбоље. "Рекао сам му да победи у недељу. И ја сам љубитељ спорта, а оно што ћемо видети у недељу је историја."

А сам кандидат би највише волео да о томе више не говори, али пошто ни овај пут није могао да прође без тога, обећао је да ће у том последњем мечу дати све од себе – душу, тело и главу.

"Играћу као да ми је то последњи меч у каријери." Сигурно неће бити последњи, али ако све буде како је замислио – биће највећи", пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

(На порталу овог листа постоји анкета, а питање гласи: Да ли ће Ђоковић победити у финалу? Гласало је скоро 900 људи, а од тога скоро три четвртине верује да ће то Новаку поћи за руком.)

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво