Читај ми!

Можда ће Новак теже до трофеја на Ју-Ес опену без Федерера и Надала

Одсуство највећих ривала из Њујорка и, само на први поглед, нешто лакша ситуација због неиграња Роџера Федерера и Рафаела Надала може бити једнако тежак, ако не и тежи, изазов за Новака Ђоковића на предстојећем Ју-Ес опену. Најбољи тенисер данашњице можда би имао једноставнији пут када би и остали чланови велике тројке били ту јер, не само да је њему посао олакшан већ је много лакше и његовим највећим конкурентима. Имају ретку шансу да до завршнице турнира дођу без превелике "потрошње", што би могао да буде изузетно опасан сценарио за Ђоковићев историјски турнир.

Новак би могао да постане други човек у "Опен ери" који би комплетирао гренд слем у једној години, после Рода Лејвера, а има шансу да дође до 21. пехара на најзначајнијим турнирима, чиме би се осамио на вечној листи испред Федерера и Надала.

Сва тројица тренутно имају по 20, а евентуалним успехом у "великој јабуци" дефинитивно издвојио и као најбољи свих времена, због чега многи сматрају да је ово најважнији турнир у његовој каријери.

Улог ће бити огроман, али ће за разлику од многих претходних великих такмичења нешто бити другачије – на турниру не учествују споменути Федерер и Надал.

Швајцарац и Шпанац завршили су сезону због здравствених проблема, баш као и прошлогодишњи шампион Доминик Тим, што значи да ће пред светским "бројем 1" бити изазов другачије врсте.

Делимично је Ђоковић навикао на ту ситуацију јер, у последње две године, делује да је он једина константна, а да се изазивачи смењују. Оно што је сигурно јасно јесте да одсуство највећих ривала сигурно не значи и лакши пут за српског играча, већ можда чак и супротно.

Прво, у претходних осам месеци противници у финалима гренд слемова били су му играчи ван "велике тројке" – Данил Медведев на Аустралијан опену, Стефанос Циципас на Ролан Гаросу и Матео Беретини на Вимблдону.

Друго, слабија конкуренција са те стране не гарантује једноставнији пут до завршнице само њему, већ би могао да значи и лакшу проходност осталима.

С више страна је неиграње највећих звезда хендикеп, интересовање ће бити слабије и сам Ђоковић ће имати другу врсту мотивације. Познато је да воли да игра највеће мечеве против Роџера и Рафе, они из њега извлаче најбоље, а имао је и много успеха у прошлој деценији.

Новонастала ситуација ће му добро послужити да пронађе неке нове начине да форму подигне на врхунац када за то буде потребе, али и отворити врата другима.

Уз споменуте Медведева и Циципаса, у главне конкуренте на предстојећем Ју-Ес опену треба уврстити и Александера Зверева, момка који је Новака зауставио у полуфиналу Олимпијских игара у Токију, потом узео злато, а сјајан месец заокружио титулом на мастерсу у Синсинатију.

Њих четворица су жељни прве гренд слем титуле, као и да баш они буду ти који ће спречити Ђоковића у легендарном подухвату. Овога пута, у њиховом делу жреба нема великих имена попут Федерера и Надала, чиме им се већ на старту отвара такмичење.

На прагу су најбољих година за тенисере и сада не морају да прескачу неког од наведене двојице до четвртфинала или полуфинала, што их је раније редовно коштало. У евентуални финиш турнира, у којем ће, надамо се, поново бити Новак, могли би да дођу много одморнији него што је то био случај у прошлости.

Присетимо се последња два сета финала са Циципасом у Паризу, када је Грк био потпуно исцеђен. Уколико се оствари пројектовани жреб, младе снаге би сада имале много повољнију почетну позицију у окршају са Ђоковићем – енергетски би били на вишем нивоу и, уз искуство које су сакупили, њихове шансе су у порасту.

Мало је играча који могу да мечеве одведу у пет сетова, посебно против оних најквалитетнијих, уморе их или евентуално елиминишу. Гренд слемови су посебни по томе што дуго трају и захтевају, поред физичке, изузетну менталну припремљеност – Медведев, Циципас и Зверев су и у том погледу много испред конкуренције.

На такмичењу неће бити ни Стана Вавринке и Милоша Раонића, момака који су умели да блесну и изненаде фаворита, па у борби за финале треба очекивати оне најбоље.

Жребом је одлучено да Ђоковић у полуфиналу иде на Зверева, а у евентуалном финалу на победника меча Медведева и Циципаса.

Сигурно је да нас очекује спектакл и да ће млади играчи загристи јаче него икад пре како би срушили тениског краља. На Новаку је да им се у томе одупре и покаже зашто је најбољи тенисер свих времена.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво