Читај ми!

Троицки: Новак је најјачи када је под притиском

Вечерас почиње последњи гренд слем сезоне. Првог дана такмичења у Њујорку, на терену ће бити чак шесторо наших тенисера и тенисерки. Новак Ђоковић је највећи фаворит у мушкој конкуренцији и његов пут ка освајању календарског Градн слема, односно освајању 4 највећа турнира на свету, почиње у ноћи између уторка и среде. Гост Јутарњег програма био је Виктор Троицки, селектор Дејвис куп репрезентације Србије.

Викторе, до јуче сте били на највећим тениским турнирима. Да ли је неколико сати пре почетка турнира нека посебна атмосфера?

"Сви играчи су тамо. Припремају се на најбољи начин. Свако има неке своје рутине. Тренинзи су мало лакши пред сам турнир него обично. Нека рутина да се стекне. Они су све то прошли дуги низ година. Сви наши играју гренд слемове и навикли су на тај притисак, јер је доста већи на гренд слемовима. То су турнири који се највише рачунају и бодују."

Услови су другачији него што је то било пре короне. Ипак, како је организован дан играча када има меч, а како изгледа када тог дана не игра? Да ли имате времена да видите и нешто друго осим терена, теретане и хотела?

"Ове године у Њујорку је све флексибилније, играчи имају мало већу слободу, могу мало да излазе. Сами закони у Америци су доста флексибилнији. И даље има доста ригорозних правила, тестирања, уобичајених тортура, што сви ми пролазимо било где да путујемо. Сам тај притисак, бити на једном месту, није лако. Ипак професионалци су и морају то да издрже."

Издвојили смо неколико наслова којим се најављује турнир: Рус Медведев каже: "Овде смо сви да бисмо спречили Ђоковића да узме и Ју-Ес опен", Грк Циципас: "Велико поштовање имам према Новаку. Пример је некога ко се максимално посветио игри. Желим да једног дана будем на том нивоу, да доминирам на гренд слемовима." И некадашњи Новаков тренер, Борис Бекер је уверен да ће се Новак највише питати када је реч о трофеју на Флашинг медоузу. Да ли све ове најаве могу код Новака да направе додатни притисак?

"Сигурно да осеће притисак. Зна да има шансу да постане највећи у историји. Самим тим да освоји четири гренд слема у једној години, то се није десило више од шездесет година, а у модерној ери тениса то је нешто што никоме није пошло за руком и то би било невероватан успех."

"Свестан је он те ситуације. Сигурно му је тешко пало што је у Токију доживео неуспех. Наравно да је био разочаран и да је тада пао. Сигурно је да се од тада опоравио, имао је доста времена. Прескочио је турнире пред Ју-Ес опен - Синсинати и Торонто. Напорно се спремао за Ју-Ес опен јер му је то у овом тренутку главни циљ.

"Сигуран сам да осећа тај притисак, али са друге стране он је најјачи кад је под притиском. То је невероватно како он зна да то организује у својој глави и да реши те проблеме кад је најтеже."

"Сигурно је да има јаке противнике. Медведев је у сјајној форми и после Новака он је један од главних фаворита. Циципас такође, Зверев је у још бољој форми. Неће бити лако, али ипак Новак се пита, када он игра свој најбољи тенис он је најјачи."

Новак Ђоковић ће играти свој први меч против Холгера Рунеа у ноћи у уторак на среду на стадиону "Артур Еш". У питању је први меч вечерњег програма, што значи да креће у среду у један сат после поноћи. Колико знате о младом Данцу?

"Млад је играч, још увек се пење ка првих сто. Мислим да му је ово прво учешће у главном жребу. Сигурно да ћемо у будућности много више чути о њему. Игра добро, и Новак ће морати да одигра добро. Ипак, Новак је апсолутни фаворит и сигуран сам да ће да успе да прође ту прву препреку."

Шта ви лично очекујете од четвртог гренд слема?

"Ја сам увек оптимиста и он је за мене увек главни фаворит где год да игра. Верујем да је спреман и желим му сву срећу."

Да поменемо и остале наше играчице и играче.

"Нису имали сјајно лето, Нису имали запаженије резултате. Надам се да ће на гренд слему кренути тај неки победнички низ. Данас играју њих тројица - Душан Лајовић, Филип Крајиновић и Миомир Кецмановић Имају неугодне жребове, тако да неће бити лако. Пратићу их и навијати", закључио је Троицки.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво