Читај ми!

Овај човек је неуништив!

Реплика из култног филма "Ко то тамо пева" упућена издржљивости Бате Стојковића најбоље данас пристаје најбољем тенисеру планете и поносне Србије - Новаку Ђоковићу. Јер вратити се из минуса од два сета у финалу гренд-слема у којем вам над главом стоји и притисак јурњаве "GOAT" титуле, односно звања најбољим играчем свих времена и смањење разлике у освојеним слемовима у односу на два тениска архинепријатеља, одлика је психички веома јаког човека који је после свега врло близу остварења још једног свог циља и дечачког сна.

Да резимирамо - најбољи српски тенисер и светски број један дошао је до своје 19. гренд-слем титуле у каријери након што је после велике борбе, пет сетова и великог преокрета савладао Грка Стефаноса Циципаса у финалу Ролан Гароса са 3:2 (6:7, 2:6, 6:2, 6:2 и 6:4).

Меч на терену "Филип Шатрије" у Паризу, чије су трибине због ковид протокола биле испуњене у трећини капацитета, трајао је четири сата и дванаест минута, и сведоцима је пружио прави спектакл и врло, врло добар тенис достојан 91. финала Отвореног првенства Француске.

Ђоковић је овим тријумфом заостатак за Надалом и Федерером у броју освојених "слемова" смањио на само један (20:19), али и постао први играч у историји који је најамње два пута освојио сваки од четири највећа турнира на свету!

Уз то, он је први пут после претходних пет неуспеха, успео да у финалу гренд-слема надокнади минус од два сета.

Иако је меч и први сет почео сигурним сервисима (добио прва три гема на свој сервис са нулом), и први припретио брејком, Новак је како се сет ближио финишу имао све више проблема са све бољим ривалом. Цицапас је имао сет и брејк шансу на 5:4, али је то Новак некако извукао у продужио сет.

У тај-брејку је Циципас боље почео, али је Ђоковић направио преокрет и дошао у ситуацију да сервира за сет. Но, ту шансу није искористио, "вратио" је Грка у игру, што је овај оберучке прихватио и са три везана поена искористио шансу да заврши сет у своју корист за 7:6 (8:6).

Други сет Циципас је оскољен резултатом првог отворио са моменталним одузимањем сервиса првог рекету сета, и на концу тога диктирао темпо игре. Новак је тада био у очигледној и прилично великој кризи, те је дозволио ривалу још један брејк у осмом гему, који је означио и крај тог дела игре са убедљивих 6:2.

Трећи сет, који врло лако могао да значи и дефинитивни крај, Новак је почео и до краја одиграо веома агресивно, одлучно, одважно, са великом дозом ризика у својим ударцима, што му се и исплатило, потш му је један брејк, који је начинио у четвртом гему и сачувао до краја тог дела игре - 6:3.

Четврти сет као да је био огледало велике менталне снаге српског тенисера и доказ да је Циципас упао у период нервозе, што је Ђоковић зналачки користио и искористио да освоји шест од осам укупно осам поена у гему и са два одузета сервиса дође до 6:2 и потпуног изједначења у мечу - 2:2.

Одлучујући, пети сет финала на чувеној париској шљаци, донео је одличну игру и "опуштене" руке оба играча, али је на таласу повраћеној самопоуздања из трећег и четвртог сета Новак и овај део игре одиграо знатно зрелије, сталоженије и на крају крајева искусније, те му је један остварени брејк (у трећем гему за 2:1) био довољан да комплетира спектакуларни преокрети повратак из понора, освоји пети сет са 6:4 и други пут подигне трофеј намењен најбољем играчу у Булоњској шуми.

А Новаков омиљени турнир, чувени Вимблдон је ту, иза угла. Почиње за само две недеље. А са њим долази и шанса за потпуно поравнање у главној трци...

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво