Читај ми!

Новакових 311 – претпоследња препона у трци за највећег

Београд, Србија, навијачи и читав тениски свет коначно су дочекали 8. март и нови рекорд Новака Ђоковића, који је постао играч са највише проведених седмица на првом месту АТП ранг-листе. Ђоковић је започео 311. недељу као светски "број 1" и, ако већ није постао најбољи у историји "белог спорта", добио је важан аргумент у коначном обрачуну.

Новакових 311 – претпоследња препона у трци за највећег Новакових 311 – претпоследња препона у трци за највећег

Празник посвећен дамама постаће и празник српског спорта, и остаће уписан као велика прекретница у томе како прво тениски, а потом и сви остали љубитељи спорта, перципирају шампионе.

Понедељак је био дан када је Новак стигао до историјског броја 311 и када је почело славље од Београда до Новог Пазара.

Навијачи су му приредили дочек испред ресторана на Новом Београду, са њима је запевао, а уз речи да можда још није свестан оствареног успеха, истакао и колико је дужан српском народу.

"Увек се радо сетим 2011. године, освајања Вимблдона... Када сам дошао овде да прославим са својим народом – то је, поред рођења деце, најлепши тренутак мог живота. Вечно ћу памтити тај осећај, вечни сам дужник српском народу који ме је тако дочекао", рекао је Новак за РТС.

Следећи понедељак биће једнако важан јер почиње 312. седмица, а простом математиком се дође до тога да је то округло шест година на челу АТП каравана. Од 4. јула 2011, када је на Вимблдону први пут добио ону торку у облику броја 1 и бојама српске заставе, за непуну деценију је шест пуних година провео као најбољи.

Деценија Новака Ђоковића

Да ставимо то у контекст, све то време доминирао је док су му изазивачи били Роџер Федерер, Рафаел Надал, Енди Мари, Стан Вавринка, Хуан Мартин дел Потро, Робин Содерлинг, Енди Родик, Доминик Тим, Данил Медведев и многи, многи други.

Током тог периода освојио је 17 гренд слем трофеја, постао једини човек који је у истом тренутку држао сва четири пехара са највећих турнира у свом власништву. Рекордер је по броју титула из серије 1.000 и поново једини који је дошао до "Златног мастерса" – два пута.

Стигао је и да одбије налет нове генерације на челу са Медведевом, Александером Зверевом и Стефаносом Циципасом, као и да оствари позитиван међусобни скор са двојицом вечитих ривала – члановима "велике тројке".

Разбио је дуопол Федерера и Надала, корак по корак их сустизао у готово свим категоријама и сада му је остала само једна, како би им у потпуности преотео право на GOAT титулу.

Било је успона и падова, блиставих момената, али и повреда и пораза. Чак и дисквалификација. Ово му је пети мандат као најбољег на свету и чини се да би могао да потраје још дуго времена.

"Највећа два достигнућа у тенису су гренд слем титуле и најдужи број један у историји. Један рекорд сам остварио, сада ћу сву снагу усмерити ка другом."

Пут у бесмртност

Због распореда турнира, измењеног начина бодовања, али и других кандидата за светски трон, Ђоковић је обезбедио минимум 317 недеља, али како сада ствари стоје, могао би много дуже да се задржи где јесте и обори неке рекорде ван своје конкуренције.

Планира да у наредном периоду наступи на мастерсима у Мајамију и Монте Карлу, као и на турниру из серије 250 у Београду. Закључно са Вимблдоном, који је одложен прошле сезоне, има могућност да сакупи 3.250 нових бодова јер ће му и у случају лошег резултата на Ролан Гаросу бити урачунато прошлогодишње финале, као и најмање половина освојених бодова са гренд слема у Лондону 2019.

Како је фаворит на свим турнирима на брзим подлогама, посебно на теренима Ол Ингланд клаба где је тријумфовао до сада пет пута, не би било изненађење да разлика, која у овом тренутку износи 2.180 у односу на другопласираног Надала, буде и већа.

У мушкој конкуренцији дошао је до рекорда који ће тешко бити оборен, али би могао да престигне и неке тенисерке које су у прошлости сурово владале. Прва је Серена Вилијамс са 319 и њу ће вероватно надмашити, као и Мартину Навратилову која је током каријере скупила 332 седмице на челу ВТА ранг-листе.

Све то могло би да се догоди ускоро и испред Новака би остала само још једна легенда – Штефи Граф, која је тренутно неприкосновена са 377 недеља.

До тада, српски ас напашће само оно што му је преостало, а то је да престигне Федерера и Надала по броју гренд слемова. Швајцарац и Шпанац тренутно имају два трофеја више и, ако (и када), Ђоковић то учини, званично ће постати не само најбољи, већ и највећи тенисер свих времена.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво