Читај ми!

Анализа предстојећег финала Аустралијан опена

Шест ствари које могу да одлуче финале Ђоковића и Медведева

Аустралијан опен дошао је до саме завршнице и сада је остао само један меч на програму, али онај највећи – финале у мушкој конкуренцији између Новака Ђоковића и Данила Медведева. Српски и руски тенисер састају се у недељу од 9.30 по средњоевропском времену у дуелу који би могао да има велики значај не само за садашњост, већ и будућност тениса.

Шест ствари које могу да одлуче финале Ђоковића и Медведева Шест ствари које могу да одлуче финале Ђоковића и Медведева

Новак, који је стигао да се опрости од Ђорђа Балашевића, играће 28. финале гренд слема, девето у Мелбурн парку и тражиће 18. титулу у каријери, док његов изазивач чека на прву.

Медведев је до сада изгубио једино финале које је играо, а сада ће, како за себе, играти и за све друге младе тенисере који чекају свој ред иза "велике тројке". Дуго се прича о надолажењу нове генерације тенисера, али она, како је и Ђоковић прокоментарисао, никако да се деси.

Рус ће ипак имати добру прилику да стигне до највећег успеха у каријери јер се налази у одличној форми, баш као и светски "број 1".

Биће то њихов осми међусобни дуел (једном играли и на Аустралијан опену), Новак води 4-3 у тријумфима, али је изгубио у последњем, одиграном у полуфиналу Завршног турнира у Лондону крајем новембра.

Бранилац титуле је на путу до финала елиминисао Жеремија Шардија, Франсеса Тијафоа, Тејлора Фрица, Милоша Раонића, Александера Зверева и Аслана Карацева, док је Данил био бољи од Васека Поспишила, Роберта Карбаљеса Баене, Филипа Крајиновића, Макензија Макдоналда, Андреја Рубљова и Стефаноса Циципаса.

Јасно је да нас у финалу очекује спектакл, можда и драма у пет сетова, а пред вама је шест ствари које би могле да одлуче недељно финале између Ђоковића и Медведева.

Новаково физичко стање и залечена повреда

Овогодишњи Аустралијан опен обележио је велики број повреда, посебно абдоминалних мишића, и један од оних који је зарадио исту јесте и Ђоковић.

Најбољи играч данашњице и ускоро рекордер по броју седмица на првом месту светске ранг-листе приликом једног проклизавања током меча са Тејлором Фрицом осетио је оштар бол у бочном трбушном мишићу и био близу да одустане.

Штавише, убеђен је био да је покидао тај мишић, али срећом, озледа је слабије природе и наставио је турнир захваљујући одличном лекарском тиму и способности сопственог тела да се брзо регенерише.

Херојски је издржао дуеле са Милошем Раонићем и Сашом Зверевом, пре него што је рутински победио Карацева. Управо је дуел са стаменим Русом био први у којем Новак није осећао болове приликом форхенда, али наредни изазов биће потпуно другачији.

Окршај са Медведевом много више ће утицати на Ђоковићево тело, Рус има такав стил да извлачи максимум из противника и физички ће бити много напорније него иначе. Данил изузетно добро комбинује равне и спин/слајс ударце, тражи углове и тера ривале да трче са једне на другу страну терена.

Све то ће проузроковати много већи стрес за тек залечено тело које ће, надамо се, успети да издржи као и све претходно. Србин је први пут од почетка такмичења имао два дана одмора да се потпуно опорави, чак и одради прави тренинг (први након осам дана) и нема сумње да ће на терен изаћи скоро максимално спреман.

Сервис – моћно оружје обојице финалиста

Више пута описана повреда проузроковала је одређене промене у игри седамнаестоструког гренд слем шампиона, као и много више концентрације на сервис. Ђоковић је морао да се ослони на тај ударац како би скраћивао поене, отварао терен и спречавао да дужи поени утичу на погоршање здравственог стања.

Пети сет споменутог окршаја са Фрицом најавио је "серверску клинику" до краја турнира, ас којим је оверио победу против Зверева исто потврдио, а статистика показала да Новак сервира као никада у каријери.

Први пут у 63. наступу на неком од четири највећа турнира забележио је троцифрени број асова – тренутно је на "стотки", што значи да по мечу у просеку одсервира 16,6 ас удараца.

Поређења ради, досадашњи просек у каријери му је нешто изнад 5 асова. Такође први пут, гренд слем ће завршити као први у овој категорији у којој обично доминирају Роџер Федерер, Џон Изнер, Иво Карловић, Милош Раонић...

До изражаја дошао дугогодишњи рад са Гораном Иванишевићем, човеком који је имао праву "бомбу" у рекету, а који је успео да из Новака извуче оно најбоље упркос морању да врши неколико корекција приликом извођења почетног ударца.

Међутим, неће се само наш представник имати предност када сервира јер то велики квалитет његовог противника. Медведев је уписао 74 асова, осам од десет поена осваја када убаци први и изјава Циципаса, ривала у полуфиналу, описује колико ће Ђоковићу бити тешко на ритерну.

"Паметан је и сервира готово као Изнер", истакао је шести играч света.

Ритерн – некада опаснији и од сервиса

Због тога ће други технички елемент који може да преломи финале бити ритерн.

Не треба више понављати да је Новак најбољи ритернер у историји "белог спорта" и да је способан да враћа невероватне ударце које стижу са друге стране мреже. Ритерн је пуну деценију један од основних "стубова" његове доминације на АТП туру.

На овогодишњем Ози опену најбољи је у категорији освојених поена на други сервис противника, у врху је када су у питању освојени поени на први сервис који прима, као и у конверзији брејк прилика, али има један човек који је у многим сегментима испред њега.

У питању је управо Медведев – Московљанин је одскочио од актуелне млађе генерације и потпуно заслужено је ту где јесте. Игра своје друго финале, уколико га освоји скочиће на другу позицију на свету, што би му био најбољи пласман у каријери.

Направио је чак 35 брејкова у Мелбурну, пет више од Ђоковића и сигурно је да ће као нико до сада тестирати српског играча.

Биће изузетно занимљиво видети како ће функционисати комбинација сервис-ритерн код обојице и ко ће, у оним најважнијим тренуцима, када се резултат буде ломио, имати више успеха са овим ударцима.

Искуство – много значи и никада га није довољно

Када су велики мечеви у питању, посебно финала, много више утицаја од самих дешавања на терену имају "минули рад" и оно што се догађа у главама учесника. И Ђоковић и Медведев су у серији од по 20 тријумфа – један на Аустралијан опену, други укупно.

Само је Рафаел Надал на Ролан Гаросу освојио више титула него Ђоковић у Мелбурн парку, а једини ко може да се похвали истим учинком је Роџер Федерер на Вимблдону.

Све то га ставља у позицију да на "Род Лејвер арену" излази са толико самопоуздања да је и заборавио горчину пораза. Никада није изгубио полуфинале и финале "доле испод" и опет ће квоте бити на његовој страни.

Има много више искуства у ситуацијама у којој су се обојица нашли, нешто што Данил верује да може бити пресудно.

"За мене, све се своди на искуство. Већ сам играо једно гренд слем финала и наравно да сам био стегнут у неким тренуцима. Подвлачим, све се своди на искуство", изјавио је Рус.

Он се само једном борио за гренд слем трофеј, изгубио је ту борбу од Надала у Њујорку, па ће без обзира на одличну форму (победе над свим топ 10 играчима у последња четири месеца сем повређеног Федерера), морати да се адаптира на осећај са којим се није пречесто сусретао. За разлику од њега, Новак тај осећај има најмање два-три пута годишње, што је у овом случају огромна предност.

Јер, како је много пута потврдио у претходној деценији – Ђоковић једноставно не губи у завршници Аустралијан опена.

Способност играња најбољег тениса онда када највише треба

Многи ће вам рећи да праве шампионе и врхунске асове од добрих играча, поред знања, рада и талента, одвајају храброст и способност да најбољу игру прикажу када је то најпотребније.

Када је тенис у питању, ти "клач" моменти како би их Американац назвао, долазе у разним облицима и формама, у разним периодима мечева.

Брејк прилике су један од аспеката, за шта је потребна велика концентрација да се уграбе, али ће много важније држати висок ниво тениса током дужег временског периода. Уско је скопчано са претходним одељком јер, што је веће искуство, то је већа и сигурност на терену.

Ђоковић је ко зна колико пута током каријере показао да је шампион у том сегменту и да му нема равног када уђе у ритам.

"Када је Новак у зони, он не промашује – паралеле, дијагонале, форхенди, бекхенди...", изјавио је Медведев.

Ипак, свестан је да је и он добар у таквом начину тениса због чега се предстојеће финале најављује као једно од најнеизвеснијих.

Биће, како воле тениски стручњаци да кажу, много промена "моментума" и, ако Београђанин успе да он буде тај који диктира темпо, може се надати позитивном исходу, посебно јер је дебитантнима у финалу то много теже.

Публика – да ли је боље са или без навијача?

Како постоје технички, тактички и унутрашњи, тако постоје и спољашњи фактори који могу да утичу на резултат једног тениског меча. Овога пута то ће бити нешто што бисмо у нормалним околностима вероватно прихватили здраво за готово – публика.

Аустралијске власти и челници државе Викторија чији је Мелбурн главни град имали су тежак задатак да уопште организују турнир у овом тренутку.

Прво је одложен за фебруар, први пут у историји, потом је капацитет смањен на 50% посетилаца, а током прве недеље донета је одредба да ће, у циљу спречавања ширења заразе коронавирусом, мечеви пет дана бити играни иза затворених врата.

Навијачи су долазили да гледају тенис, онда су враћени кућама, па им је дозвољен приступ пред полуфиналне сусрете.

По реакцијама људи са највећег стадиона види се да им је недостајао тенис и да на седиштима желе да се задрже што дуже.

Дуели Медведева и Циципаса, па и финале у женској конкуренцији између Наоми Осаке и Џенифер Брејди показали су да се обично навија за аутсајдера и тенисера који у том тренутку резултатски заостаје.

Данил је умало испустио велико вођство када су навијачи гласно кренули да подршавају Стефаноса. Не дешава му се први пут у каријери да му публика окрене леђа – није баш омиљен због свог некарактеристичног понашања и зато су га, уз велике изазове највећима, новинари прозвали "тениским антихеројем".

И Ђоковић је у прошлости имао својих несугласица са гледаоцима, али је у Аустралији ситуација другачија. Много људи са ових простора му пружа подршку, доказ је и прошлогодишње финале у којем су готово до тачке пуцања довели Доминика Тима.

Можда ништа од наведеног не пресуди, али шта год одлучујуће било, нек иде у корист Новака Ђоковића.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво