Читај ми!

Ђоковић се огласио јавним писмом: Не могу да будем неми посматрач

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић објавио је писмо на друштвеним мрежама како би детаљно објаснио покушај да помогне колегама на Аустралијан опену. Ђоковић је директору турнира Крегу Тајлију послао листу сугестија како би се живот играчима у карантину олакшао, али су оне одбијене.

Новак је покушао да олакша тенисеркама и тенисерима, који су се жалили да је живот на Аустралијан опену као у затвору, због обавезног 14-дневног карантина.

Како у томе није успео, објавио је јавно писмо, које преносимо у целости:

Поводом претходних дешавања и критика на друштвеним мрежама због мог писма Крегу Тајлију (директору Аустралијан опена), желео бих да рашчистим неколико ствари.

Моја добра воља да помогнем колегама у Мелбурну је погрешно протумачена као себична, тешка и незахвална. То не може бити даље од истине.

Не гледа се сваки гест онако како стварно јесте и, с времена на време, упитам себе да ли би требало да уживам у привилегијама које имам, а да не обраћам пажњу на то како се други људи муче. Ипак, увек бирам да нешто учиним и будем на распологању, упркос потенцијалним последицама и погрешном тумачењу.

Генерално, водим рачуна о својим колегама играчима и, такође, веома добро знам како свет функционише, ко и зашто добија више и боље. Зарадио сам своје привилегије на тежак начин и из тог разлога ми је веома тешко да будем неми посматрач знајући колико су ми свака помоћ, гест и лепа реч значиле када сам био мали и безначајан у светском поретку. Због тога, користим своју привилеговану позицију да будем на располагању колико год је то могуће и када је потребно.

Одувек сам имао веома добар однос са Крегом и поштујем и ценим сав напор који чини како би Аустралијан опен био место на које се радо враћамо сваке године. У нашој конверзацији путем мејла искористио сам прилику да разговарамо о потенцијалним побољшањима која би могла да се учине за играче који су у Мелбурну у потпуном карантину.

Било је ту неколико идеја и предлога које сам прикупио од других играча, није био циљ да се некоме нашкоди, већ само покушај да помогнемо. Знао сам да су шансе да се наше сугестије прихвате веома мале, исто као што је мој захтев да будем смештен у Мелбурну, а не у Аделејду, одбијен због путовања и стриктних мера Владе. Како нисам могао да будем са другим тенисерима у Мелбурну, желео сам да им будем доступан када је то потребно.

Разумем да организовање међународних спортских догађаја током пандемије представља ризик и за локалну заједницу и за саме играче. Због тога се много захваљујем Тениској асоцијацији Аустралије, Влади Аустралије и грађанима који су прихватили ризик са нама у име љубави према игри и вишеструке економске користи за земљу. Почаствовани смо и даћемо све од себе да поштујем протоколе. Надамо се да ћемо моћи да се бринемо о својим телима и да будемо спремни за менталне и физичке изазове који ће бити пред нама када турнир почне.

Ствари у медијима су ескалирале и постојао је генерални утисак да су играчи, укључујући и мене, незахвални, слаби и себични јер се непријатно осећају током карантина. Сви смо дошли у Аустралију да се такмичимо. Немогућност тренинга и припреме заиста није лако. Нико од нас није доводио у питање 14 дана карантина упркос томе шта поједини медији пишу.

Жељно ишчекујем да играм пред публиком и да се прикључим тениском лудилу и енергији града који су ме водили овде ка многим победама. Радујем се и томе што ћу у Мелбурну видети колеге. Дирнуле су ме бројне поруке захвалности и љубави које сам добио у последњих неколико дана.

Желим вам здравље и љубав,

Новак

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво