Читај ми!

Шпанци израчунали – Ђоковић већ обезбедио Федереров рекорд

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић није на очекивани начин завршио сезону, али је задржао прво место на АТП ранг-листи и, ако је веровати шпанским медијима, остварио један од највећих циљева у каријери. Ђоковић је на Завршном турниру у Лондону такмичење завршио поразом у полуфиналу од Доминика Тима, чиме је наставио са слабијим резултатима у завршници сезоне, што се, срећом, није одразило на његов пласман.

Новак је започео 296. седмицу на првом месту светске листе, а за сада је сигурно да ће дочекати и 301, с обзиром на то колику предност има у односу на првог пратиоца Рафаела Надала.

На крају 2020. године, Ђоковић ће у односу на Надала имати 2.180 бодова више, док је у односу на Тима она чак 2.905 после његовог пораза у финалу Лондона.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) променила је начин бодовања због пандемије коронавируса и до марта ће се рачунати најбољи резултат са турнира и из претходне сезоне, што, према калкулацији шпанске Марке, значи да је Србин већ обезбедио рекорд који држи Роџер Федерер.

Швајцарац је 310 седмица провео на челу тениског каравана и Ђоковић има прилику да га скине са трона 8. марта, а Марка наводи да је, због ситуације са турнирима у 2021. години, такав сценарио већ написан.

Надал би освајањем Аустралијан опена могао да надокнади само 1.640 бодова од оних 2.180 заостатка, па би у том случају и даље био иза Ђоковића, који је у јануару осми пут покорио Мелбурн.

Трећепласираном Доминику Тиму је ситуација још тежа, јер би он на првом гренд слему могао да освоји тек 800 нових бодова.

После тога остају турнири у Дубаију на којем Новак има уписаних 500 бодова због прошлогодишњег трофеја, односно у Акапулку, где је иста ситуација са Рафаелом Надалом.

Марка своју рачуницу заснива на претпоставци да ће АТП куп бити одложен због ситуације у Аустралији, где су организатори у хаосу јер би читав јануарски програм могао да буде померен за неколико месеци.

Мастерси у Индијан Велсу и Мајамију који следе нису играни у 2019, па је готово извесно да ће Ђоковић оборити још један рекорд Федерера и постати човек са највише недеља као светски "број 1".

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво