Читај ми!

Ни гренд слем, ни мастерс, али турнир тако важан за Новакову каријеру

Предстојећи турнир у Бечу, без обзира на то што није гренд слем нити мастерс, већ "само" догађај из Серије 500, биће један од најважнијих у новијој тениској историји. Такмичење које је почело у недељу и траје до 1. новембра, могло би да нам донесе одговоре о новим рекордима ка којима хита најбољи тенисер данашњице – Новак Ђоковић.

Ни гренд слем, ни мастерс, али турнир тако важан за Новакову каријеру Ни гренд слем, ни мастерс, али турнир тако важан за Новакову каријеру

Ђоковић се налази на првом месту АТП ранг-листе са нешто мање од 2.000 бодова предности у односу на првог пратиоца и највећег ривала Рафаела Надала.

Због несвакидашњег испадања у раној фази Ју-Ес опена, потом и пораза у финалу Ролан Гароса, али и историјске шансе да већ сада математички обезбеди неколико великих рекорда, Новак је одлучио да прихвати "вајлд кард" организатора и врати се у Беч после пуних 13 година.

"Беч има велику тениску традицију. Ово је једна од најбољих тениских дворана, са изузетном подлогом", истакао је по доласку у аустријски град.

Године 2007, у свом другом наступу, освојио је титулу победом над Станом Вавринком, док би овога пута био задовољан и много слабијим учинком. Наравно, без обзира на квалитет противника, Ђоковић увек циља титулу, али му је у Бечу потребно да оствари две победе како би обезбедио "број 1" на крају сезоне.

Прво коло доноси му српски дерби са сународником Филипом Крајиновићем, а потом и победника меча Тејлор Фриц – Борна Ћорић. Уколико прескочи прве две препреке и пласира се у четвртфинале, званично ће шести пут годину завршити на првој позицији.

Тиме би се изједначио са једним од идола Питом Сампрасом, који је једини у историји шест пута завршавао годину као најбољи тенисер света, и иза себе оставио поменутог Надала, Роџера Федерера, Џимија Конорса…

"Париз прескачем, после Беча идем у Лондон. Циљеви су јасни, желим да завршим годину као број један и да стекнем значајнију предност за прва три месеца 2021. јер ћу тако остварити један од два највећа циља… Мој циљ је да будем историјски број један и на томе радим."

Иако је више пута наглашавао да расправу о ГОАТ титули (највећем свих времена) оставља другима, јасно је да у овој фази каријере жели да се фокусира на то да је заврши са највећим бројем недеља на првој позицији, као и са највећим бројем гренд слем пехара.

Што се другог параметра тиче, тренутно заостаје три за првопласираним Федерером и Надалом, али би по другом могао да постане неприкосновен већ у марту.

У случају да сачува предност, тачно осмог марта, на Дан жена, изједначио би учинак Швајцарца од 310 недеља на челу АТП каравана. Роџер је дуго година био први и чинило се да нико неће успети да скине његов резултат, али му је Србин сада "за вратом".

"Желим да рекорд поклоним супрузи Јелени и мајци Дијани. Надам се да ћу у томе успети", истакао је између осталог.

Викенд након тога могао би да буде историјски, а уколико рачунамо да Новак има још сигурно три-четири сезоне на врхунском нивоу, не би било зачуђујуће да постане први који је пробио магичну границу од 400 недеља као најбољи тенисер света.

"Препуштам расправу о ГОАТ-у другима... Покушавам да задржим прво место, Сампрас ми је био идол док сам одрастао и било би невероватно да стигнем тај рекорд."

Међутим, посао у Бечу неће бити нимало једноставан – предстојећа "петстотка" биће вероватно најјача откад се игра тенис у овом рангу. Петорица из топ 10 ће се наћи на плавом бетону у градској хали, могли бисмо у четвртфиналу да гледамо и окршај Ђоковића и Душана Лајовића, док је пројектовани ривал за полуфинале Стефанос Циципас.

"Тренирао сам са Филипом и шалили смо се на тему жреба и тога да бисмо могли да се сусретнемо у првом колу. Шансе су биле мале, али ето нас. Имамо сличан стил игре, он воли тврде подлоге, може да игра брзо на њима и веома је талентован."

Ни друга половина костура, коју предводи Доминик Тим, није наивна – ту су имена попут Кеија Нишикорија, Стана Вавринке, Каспера Руда, Јаника Синера, Данила Медведева, Гаела Монфиса, Пабла Карења Бусте…

"Хотел у коме смо смештени је одличан, као и терени, добра је храна, имамо све услове који су нам потребни да се такмичимо. На два турнира до сада (у Њујорку и Паризу) су правила била иста. Сјајно је што имамо прилику да се такмичимо, морамо да будемо захвални на томе", похвалио је Новак организаторе турнире.

Због промењеног система бодовања, најбољи играч Планете одлучио је да прескочи мастерс у Паризу на којем је прошле сезоне освојио пехар. Остаће му 1.000 бодова из "града светлости" и такмичарску годину би требало да заврши наступом на Завршном турниру у Лондону.

Тек у престоници Енглеске има шансу да повећа бодовну разлику, пошто је пре нешто више од 12 месеци испао у групи, уз само једну победу, па га чека потенцијалних 1.250 бодова.

Ђоковић није тријумфовао на турниру најбоље осморице још од 2015, што ће му сигурно бити додатни мотив да гас стисне до краја, али пре тога мора да остави добар утисак у Бечу и ривалима пошаље јасну поруку. Када то буде учинио, остаће само циљна равнина до нових рекорда…

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво