Ју-Ес опен без "велике тројке", али ни то није највећи проблем светског тениса

Најаве, очекивања, па и жеље да тенис коначно добије новог, младог шампиона гренд слема, могле би да се остваре ове сезоне, али не због тога што је неко од нове генерације искочио, већ због једноставне чињенице да на Ју-Ес опену можда не буде нити једног члана "велике тројке". Роџер Федерер због повреде колена неће наступати до 2021, Рафаел Надал близу је да прескочи турнир на којем је тријумфовао прошле сезоне, док Новак Ђоковић још није сигуран да ли ће путовати у Њујорк.

Ју-Ес опен без "велике тројке", али ни то није највећи проблем светског тениса Ју-Ес опен без "велике тројке", али ни то није највећи проблем светског тениса

Разлог? Наравно, пандемија коронавируса и њен утицај на светски спорт, посебно на тенис који, по природи, представља један од најраспрострањенијих на планети.

Први пут у историји, Отворено првенство Сједињених Америчких Држава неће бити последњи од четири велика турнира, пошто је, због новонастале ситуације, Ролан Гарос померен за крај септембра.

Бројне контроверзе пратиле су промену термина турнира у Паризу, чији челници су без консултације са осталим гренд слемовима, још током најјачег таласа епидемије, објавили да ће организовати Ролан Гарос од 27. септембра до 11. октобра.

Бранилац титуле у Паризу је Рафаел Надал, који је одабиром мастерса у Мадриду, индиректно потврдио да неће јуришати на нови трофеј Ју-Ес опена.

"Разговарао сам са својим пријатељем Рафаелом Надалом, који ми је потврдио да ће учетвовати на турниру у Мадриду у септембру", поручио је Фелисијано Лопес, директор турнира у престоници Шпаније.

Надметање у "магичној коцки" на програму је од 13. септембра, истог дана када почиње УСО. То је, иначе, једини турнир на којем ће Шпанац моћи да заради нове бодове, након што је АТП објавио измењени систем бодовања, по којем у рачуницу улазе и резултати из 2019. године.

Надал је у Мадриду играо полуфинале прошле године, па у случају титуле, може добити нешто више од 600 бодова. Према новом систему, чак и пропуштањем Ју-Ес опена, задржаће 2.000 бодова јер је прошле године освојио титулу у Њујорку.

"Бик са Мајорке" редовно је током карантина истицао да себе не види у "великој јабуци", највише због безбедносне ситуације. С обзиром на то како се ширила зараза, већ средином априла било је јасно да ће највећи изазов представљати такмичење на теренима Флешинг Медоуза. Тренутно је у Америци регистровано више од три милиона случајева ковида 19 и 130.000 смртних исхода, због чега су услови за играње тениса изузетно ригорозни.

Ђоковић би рекао "екстремни и незамисливи", па ће умногоме зависити од тога колико ће бити кориговани до почетка турнира.

"И даље не знам да ли ћу играти на Ју-Ес опену. Сигурно нећу наступати у Вашингтону, док је Синсинати у плану", изјавио је Новак за Спортски журнал, осврћући се и на сопствени "календар".

Тренутно је сигурно да ће, поред мастерса у Синсинатију, играти на Ролан Гаросу. Наступи у Мадриду и Риму још нису потврђени јер су термински изузетно близу Ју-Ес опену.

"Подржавам жељу Америчке федерације (УСТА) да одржи турнире у Вашингтону и Синсинатију, као и Ју-Ес опен, зато што је то веома важно за преживљавање многих тениских професионалаца. Као и свака област, имамо много економских потешкоћа. Лично, немам такав притисак какав имају други, причам само из своје перспективе, не могу у име осталих јер разумем да је велика већина њих у потреби да игра и зарађује новац. Поздрављам то што постоје напор и залагање широм света, поготово у САД и Европи, да се одрже турнири упркос великој кризи, здравственој, економској, безбедносној, али све има своје границе", додао је Ђоковић за дневни лист.

Најбољи играч света опоравио се од коронавируса који је зарадио на Адрија туру, због чега је данима био разапињан на друштвеним мрежама, често и од америчких медија. Управо је безбедност играча на првом месту, што су умели да му спочитавају претходних дана, али реакција на случај Франсеса Тијафоа показао је да и на том плану постоје двоструки аршини.

Тренутно 81. играч тестиран је позитивно током Свеамеричког тимског купа, егзибиционог турнира у Атланти, на којем је учествовало још седморица његових сународника.

Тијафо је осетио симптоме током меча са Семом Кверијем, био близу да одустане, али је на крају ипак наставио и чак дошао до победе. Потом је објавио да има ковид 19 и да се повлачи и, када су сви очекивали да ће турнир бити отказан, саопштено је да ће он ипак бити настављен.

Тренутно није могуће обуздати ширење вируса, он је дубоко зашао у људску популацију и једини начин да се искорени јесте потпуни карантин – апсолутно нереалан сценарио. Тога је свестан и Новак, посебно јер се опекао организацијом регионалне турнеје, па се као председник Савета играча обратио другим тенисерима.

Шпанска Марка пренела је да се Новак јавио играчима који су већ резервисали смештај и купили карте за САД и саопштио им да ће тражити од организатора да им врати новац, односно, подмири све трошкове уколико не буде турнира.

Истиче се да Ђоковић сматра да коронавирус диктира дешавања у свету и сагласио се са мишљењем главном америчког епидемиолога Ентонија Фаучија, да пандемија не иде у правом смеру.

Истог је става је некадашњи француски тенисер Анри Леконт, који, како каже, не верује да ће се много играча појавити у Њујорку, као и да не сме да замисли каква ће атмосфера бити без публике. Беноа Пер пак, много је радикалнији.

"Отићи тамо значи ризиковати да будемо контаминирани. Желим да играм тенис и путујем, то је наша свакодневица, али ако ћемо да ризикујемо одласком у САД, притом поштовати карантин, чини се компликовано. На све то, морамо да жртвујемо Мадрид и Рим. Морате да пронађете и летове да бисте стигли тамо", јасан је Пер.

"Чак иако постоји финансијско ограничење због прекида сезоне и потреба за играњем, у овом тренутку преферирам да не играм. Желим да останем жив и доброг здравља", закључио је Француз.

Међутим, има и оних који мисле другачије, а по тону изражавања, као и да им смета што се подразумева да најбољи буду на највећим тениским догађајима.

"Ју-Ес опен је већи од неколико момака. Мислим да ће турнир бити одржан без обзира на све. То би било добро за спорт. Мислим да је УСТА учинила довољно када је у питању сигурност и мислим да ће турнир проћи прилично глатко", навео је Тенис Сандрен.

Његов сународник, већ спомињани Сем Квери додаје да, уколико "велика тројка" не буде наступила, отвориће се шанса другим тенисерима.

"Ако има осам Американаца који не могу да играју на Ролан Гаросу, тај турнир би свакако требало да буде одржан. Било би ми жао да пропустим, али ако то значи да би осталих 90 одсто момака могло да учествује... Заиста бих желео да се настави", признао је Квери

Како сада ствари стоје, због разбукталости и распрострањености коронавируса безбедносна ситуација у Њујорку далеко је од прихватљиве и велике су шансе да на Ју-Ес опену, од 31. августа до 13. септембра, не гледамо ни Ђоковића, ни Надала, ни Федерера.

Од последњих 16 турнира у Њујорку, само четири пута победник није био неко од чланова "велике тројке" – Хуан Мартин дел Потро је 2009. шокирао Федерера и читав свет, Енди Мари је био најбољи 2012, Марин Чилић је две године касније дошао до гренд слем првенца, док је 2016. године Стан Вавринка растужио српске навијаче тријумфом над Ђоковићем.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво