Човек који је победио Надала на Ролан Гаросу "гуглао" како да се убије

Робин Содерлинг остаће ће упамћен као човек који је зауставио невероватну серију Рафаела Надала на Ролан Гаросу. Шведски тенисер је 2009. године победио Шпанца у четвртој рунди и прекинуо низ "краља шљаке" од 31 узастопне победе у Булоњској шуми.

Међутим, тај детаљ донео му је више проблема него користи у каријери, пошто је имао психичких проблема, због којих је у једном тренутку размишљао да се убије.

"Био сам константно анксиозан, то ме је гњечило изнутра. Седео сам у стану и само зурио у једну тачку, и најмања бука би ми изазвала панику. Када би писмо (од поштара) пало на отирач испред врата, толико бих се успаничио да бих пао на под. Тресао сам се од страха када телефон зазвони", открио је Содерлинг за шведски радио.

После победе над Надалом, Робин је декласирао Николаја Давиденка и добио Гонзалеса у маратонском мечу, а онда је поново био део историје, само овај пут на "погрешној" страни – Федерер га је победио у финалу са 6:1, 7:6 (7-1) и 6:4 и "напокон", по први пут у каријери, париски гренд слем.

"Постојала су само тројица тенисера од којих би могао да изгубим. Остале сам морао да побеђујем. Осећао бих се лоше ако изгубим, то би био неуспех."

Робин је признао да се осећао лоше и после освајања последње титуле – непосредно пре него што му је дијагностификована мононуклеоза у 2011, у финалу Бостада је декласирао Давида Ферера са 6:2, 6:2, што ће му, испоставиће се, бити последњи трофеј у каријери.

"Успаничио сам се, почео сам да плачем. Плакао сам и плакао. Вратио сам се у хотел и бацио се на кревет. Сваки пут када бих помислио да се вратим на терен, успаничио бих се. Први пут у животу сам осетио да, колико год да желим, не могу да се натерам, па макар ми уперили пиштољ у потиљак."

Содерлинг је признао и да је "гуглао" како извршити самоубиство јер је "све боље од овог живота у паклу".

"Веома је ретка ситуација да се прича о психичким проблемима које имају врхунски спортисти и због тога сам ја одлучио да направим корак и проговорим. Онима који су посветили живот спорту, као и људима из њиховом окружења, поручујем да напорно тренирају и све прихватају једноставно. Из ове перспективе, поручујем им да се баве спортом јер се осећају пријатно док то раде, а не због притиска. Ако направите успех, покушајте да задржите ту перспективу и да то на вас не утиче много. Уколико у томе успете, све ће бити у реду", закључио је Содерлинг.

Каријеру је коначно завршио 2015. због мононуклеозе, најбољи пласман му је четврто место на АТП ранг-листи.

Играо је два финала Ролан Гароса, и четвртфинала Вимблдона и Ју-Ес опену.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво