Аустралијанци пронашли пукотину у Ђоковићевом плану за спас тениса

Лејтон Хјуит и Сем Грот, бивши аустралијски тенисери, нису сагласни са целокупним планом Новака Ђоковића, који би требало да помогне очувању мушког тениса. Ђоковић је покренуо иницијативу за финансијску помоћ слабије рангираним тенисерима.

Светски "број 1" и председник Савета играча изложио је план по којем би најбољих 100 тенисера планете требало да донирају новац, како би помогли оним слабијим.

Према Новаковом предлогу, у зависности од пласмана на АТП ранг-листи, играчи би донирали до 30.000 долара.

Највећи противник оваквог начина помоћи је Доминик Тим – Аустријанац је јавно истакао да не жели да даје свој новац јер има играча који се не односе професионално према тенису и нису га заслужили.

Следећа критика стигла је од Хјуита који је, да би образложио недостатке у предложеном плану, представио пример сународника Џејмса Дакворта. Дакворт тренутно заузима 83. позицију, чиме спада у групу тенисера која би требало да донирају новац, а не да га добију.

"Погледајте неког ко је нестварно напорно радио као што је Џејмс Дакворт. Последњих неколико година је урадио све што је требало како би себи дао прилику да се врати у топ-100. Он тренутно уопште не зарађује, штавише губи новац, а АТП жели да он потенцијално донира пет или десет хиљада долара играчима који су слабије рангирани. Мислим да то није поштено и да неће добро проћи код одређених 'мањих' играча", објаснио је Хјуит у разговору са Семом Гротом током једне емисије.

Дакворт, играч од чије ситуације је Хјуит направио пример, одлично је почео текућу сезону и у првих пар месеци од турнира је зарадио око 160.000 долара. Од њега би се тражило да донира 5.000 долара.

Двадесетосмогодишњи Дакворт је током каријере зарадио око 1,6 милиона долара, док су, примера ради, играчи као што су Ђоковић и Тим зарадили 132, односно 24 милиона од наградних фондова.

Након првобитног објављивања инцијативе, многи су истакли овакав проблем, као и пример да Енди Мари, некада први а сада 129. тенисер планете, не би требало ни од кога да добија новац, већ да буде међу највећим донаторима.

Хјуит, ипак, мисли да би најбољи требало да донирају више, иако је истакнуто да ће они донирати шест пута више него тенисери од 50. до 100. позиције.

"Ако 'разбијете' овај прелог на чиниоце, видећете да би најбољих четири или пет играча вероватно требало да донирају више новца него што је планирано", објашњава 39-годишњак из Аделејда.

Грот се усагласио са таквим предлогом и споменуо расподелу наградног фонда на гренд слемовима.

"Мислим да наградни фонд није праведно распоређен. Погледате некога као што је Новак Ђоковић, који освоји Аустралијан опен и добије 4-5 милиона долара за победу у финалу Гренд слема", казао је човек који држи светски рекорд у брзини сервиса.

Објаснио је и како би то могло да се регулише.

"Ако бисте узели по 500.000 долара од наградног фонда за освајача турнира и другачије их расподелили, онда одједном добијамо 8 милиона долара годишње, или барем 4 милиона, у зависности од тога колико узмемо и одакле узмемо", закључио је Грот.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво