Случај "Индијан Велс" и претња да ће тениска сезона бити уништена

Нешто што је могло да се наслути, а чега смо се са правом прибојавали, полако постаје реалност – коронавирус прети да потпуно поремети спортску 2020. годину. Епидемија која је почела у кинеском Вухану и експресном брзином се проширила на више од 90 земаља захватајући до сада 110.000 људи, мало по мало је кренула да нарушава нормалан живот на Земљи.

Случај "Индијан Велс" и претња да ће тениска сезона бити уништена Случај "Индијан Велс" и претња да ће тениска сезона бити уништена

Економија и туризам су, очекивано, највише погођени, последице ће бити дугорочне мериће се милијардама, док, како сада ствари стоје, ништа мање није "страдао" ни спорт.

Спортски догађаји на готово свим континентима отказивани су или играни пред празним трибинама, а од појаве вируса на европском тлу, посебно у Италији где је букнуло ново жариште, највећа такмичења нису иста као пре.

Коронавирус се проширио и преко океана, више од 550 случајева регистровано је у Сједињеним Америчким Државама, где је угрожен посао највећим спортским звездама.

"Да играмо без публике? Једноставно не", одговорио је Леброн Џејмс на предлог да се НБА утакмице играју иза затворених врата.

Док челни људи најјаче кошаркашке лиге света састанче са медицинским тимовима свих клубова и одлучују о будућности кошарке, све оне које прате и укључени су у тенис шокирала је вест у понедељак – отказан је турнир из мастерс серије у Индијан Велсу.

"Сувише је велики ризик за здравље становништва да се организује турнир овакве величине. Није у интересу навијача, играча и локалног становништва да турнир буде одржан. Сви заједно морамо да покушамо да заштитимо заједницу од коронавируса", наведене су у саопштењу организатора речи доктора Дејвида Агуса, професора медицине и биомедицинског инжењеринга на Универзитету Јужна Калифорнија.

"Град милионера" смештен у пустињи савезне државе на Западној обали, требало је да буде поприште борби најбољих тенисерки и тенисера света, од 9. до 22. марта.

"Веома смо разочарани што турнир неће бити одржан, али су здравље и безбедност локалне заједнице, навијача, играча, волонтера, спонзора, продаваца, запослених и свих осталих укључених у овај догађај од кључне важности", изјавио је директор турнира Томи Хас.

И без неких стручних података јасно је да су организатори донели исправну одлуку јер не желе да ризикују и стварају околности за још брже ширење вируса COVID-19. Индијан Велс је један од највећих турнира на свету, носи надимак "пети гренд слем" и сваке године окупља више стотина хиљада посетилаца.

Безбедносна процена је таква да је, без обзира на неизвесност коју носи, решење да се турнир одложи једино право, али тек треба видети какав ће талас промена покренути у "белом спорту".

Историја, она које не желимо да се сећамо

Први пут од 1980. један од најважнијих тениских догађаја у Америци неће имати свог шампиона. Равно 40 година је прошло од такмичења које није било завршено, односно прекинуто је у полуфиналу.

Тада је обустављен због вишедневне кише, а у борбама за пласман у финале је требало да се састану Џими Конорс и Брајан Тичер, односно Питер Флеминг и Џин Мајер.

Сада, услед новонастале ситуације, понавља се сценарио од пре четири деценије.

Прилику да брани титулу неће имати Аустријанац Доминик Тим, који је пре 12 месеци у великој борби победио Роџера Федерера. Швајцарца нећемо гледати све до маја због операције колена и чини се да је имао много среће приликом одабира да баш сада направи паузу.

Када су трофеји у питању, српски тенисер Новак Ђоковић пет пута је био шампион Индијан Велса – 2008. је савладао Мардија Фиша, три године касније Рафаела Надала, да би од 2014. до 2016. уписао "хет-трик", двапут савладавши Федерера и једном Милоша Раонића.

Интерес на првом месту и глуви телефони

Ни у једном глобално популарном, тако маркетиншки јаком и атрактивном спорту као у тенису не постоји већи јаз од онога шта су жеље самих спортиста и интереса челних људи, било да је то Међународна тениска федерација (ИТФ), Асоцијација тениских професионалаца (АТП), Женска тениска асоцијација (ВТА) или организациони део самих турнира.

Избори за председника АТП-а прошле сезоне прави су пример за то колико је лоша комуникација између укључених страна, па је случај "Индијан Велс" на површину само избацио нове несугласице.

Основни проблем настао је пошто су неки учесници већ допутовали у Калифорнију и увелико се припремали за почетак, а објава је стигла само дан пре првих званичних мечева.

"Било би добро када би АТП мало боље комуницирао са играчима у вези са одлагањем турнира, када смо већ сви на лицу места. Сазнати преко друштвених мрежа или Вотсапа није баш најсрећније", огласио омалени Аргентинац Дијего Шварцман.

Сличног мишљења била је и Ким Клајстерс, док је Кирстен Флипкенс моментално затражила састанак са играчима.

"Вероватно сте чули шта се десило. Сви смо овде и одлучићемо шта је следеће. Веома сам тужан због свега што се догађа широм света. Надам се да ће власти ускоро наћи неко решење. Остајте здраво и безбедно", поручио је Рафаел Надал.

Како то често бива приликом НБА трејдова, и они су коначну одлуку сазнали на Твитеру, а дубљи увид у разлоге дао је Стив Сајмон, први човек ВТА.

"Званичници су разматрали да турнир буде одржан без присуства публике, али је та опција на крају одбијена. Ми смо је подржали, али организатори нису осећали да је то у њиховом најбољем интересу", навео је Сајмон.

Шта ће бити са бодовима?

Када је мало попустио шок, главно питање које се поставља јесте шта ће се догодити са бодовима?

С обзиром на то да је систем бодовања у тенису двогодишњи и да се учесницима пре наступа на турниру одузимају бодови са претходног издања, они неће имати прилику да их надокнаде у 2020.

Барем неће бити у могућности да то ураде у наредних десет дана, пошто су челни људи Индијан Велса изјавили да су спремни да организују турнир у неком другом термину.

"Разматрамо све опције", изјавио је Хас, али није реално очекивати да ће до лета бити било каквих корекција у распореду, посебно у години која је олимпијска и у којој је календар иовако пренатрпан.

Највише ће оштећени бити шампиони, у мушкој конкуренцији то је споменути Тим, који ће остати без 1.000 бодова. Федерер ће због финала изгубити 600, док је Надал заустављен у полуфиналу – губи 360 поена.

И Ђоковић ће остати без неких бодова, али само 45, па је на новој АТП ранг-листи увећао предност над "биком са Мајорке".

Постоје спекулације да ће се у Мајамију дуплирати бодови, што се такође коси са правилима. Међутим, такав сценарио је немогућ из још једног разлога...

Почетак краја...

"Не слути на добро ако је Индијан Велс отказан због једног потврђеног случаја у Коучела долини. Броуард долина, дом Мајами опена, има више потврђених људи заражених коронавирусом. Монте Карло је близу границе са северном Италијом која је 'затворена'. Шта ће бити са мастерсом у Риму? Ролан Гаросом? Вимблдоном?!", покренуо је Џејми Мари расправу на Твитеру.

Комплекс Индијан Велса се налази у долони Коачела где је, за сада, регистрован само један случај коронавируса. Према календару, следећи турнир је у Мајамију, у округу Броуард, у којем је већ поврђено 19 заражених, па се и то такмичење налази под знаком питања.

У Мајамију је већ отказан "Ултра мјузик" (Ultra Music) фестивал (25. март), што значи да не постоје услови за тенис јер је почетак турнира заказан два дана раније.

По завршетку америчке турнеје на бетону би требало да стартује и сезона на шљаци – 13. априла планиран је почетак Монте Карла.

Поново се враћамо на "Стари континент" – уколико се ситуација са коронавирусом не стави под контролу, због чињенице да се та земља граничи са Италијом, такмичење у Кнежевини ће бити под великим знаком питања.

Маријеве речи подстакле су новинаре Марке, који су сазнали да је у Индијан Велсу одржан састанак између тенисера и организатора, а главна тема је била судбина следећих мастерса.

Постоји вероватноћа да најбоље тенисерке и тенисере света не гледамо ни у Риму, док за сада нема информација о Мадриду и Ролан Гаросу.

Шпански лист наводи да су сви турнири у Кини угрожени, што отвара простор за одређене надокнаде, па је тако једна опција да се Индијан Велс и Мајами играју у терминима Пекинга и Шангаја, односно после Ју-Ес опена. Званичне потврде се тек очекују.

Отказивање једног од највећих турнира на свету већ сада треба схватити као велики ударац, али је јасно да смо тек на почетку нечега што неће изаћи на добро. Тениска 2020. година могла би да буде потпуно уништена...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво