Новак Ђоковић је једноставно бољи од Федерера

Неколико недеља, одмор, припреме и освајање екипног злата (у тенису) учине да две странице истог ривалитета изгледају као небо и земља. Два и по месеца након тешког пораза на Завршном турниру у Лондону, Новак Ђоковић реванширао се Роџеру Федереру на Аустралијан опену и пласирао се у осмо финале на првом гренд слему.

Ђоковић је потврдио ко је краљ Мелбурна и у 50. међусобном дуелу, дошао до 27. тријумфа над Швајцарцем.

Иако резултат 7:6 (7-1), 6:4, 6:3 показује рутински тријумф, на терену "Род Лејвер арене" није било нимало једноставно за Новака, без обзира што је Федерер био повређен.

Бранилац титуле и седмоструки шампион првог гренд слема (надамо се не још задуго) је већ у првом гему имао две брејк прилике, али је противник одлично одсервирао и извукао се. Тада је Роџер наговестио да неће бити лак плен, упркос здравственим проблемима које је осећао.

Трпео је болове у препонским мишићима, уз блокаду у вратној регији, која га је омела посебно код сервиса (само 65% убаченог првог), али је био надомак вођства. Ударао је равно, агресивно, у првих седам гемова уписао чак 20 винера и потпуно пореметио нашег аса. Рањени лав је, кажу, најопаснији.

"Није то била ствар фер-плеја, нисам ја њему дао времена и прилике да уђе у меч. Чињеница је да ме је омела та неизвесност у каквом се он стању налази, да ли је повреда толико озбиљна да ће одиграти можда један сет и предати потом или неће ни изаћи, било је спекулација. Трудио сам се да то не долази до мене, да се концентришем на себе, али када сам изашао на меч, ту има разних мисли, дистракција, понекад се деси", изјавио је Ђоковић коментаришући лош почетак.

Србин је често нервозно гестикулирао ка свом боксу, у два наврата био близу губитка првог сета (0:40 на 1:4 и 0:30 на 2:5), пре него што се на само себи својствен начин поново издигао.

Сачекао је да ривалу за трунку опадне проценат почетног ударца и кренуо да шаље препознатљиве ритерне у последњи метар терена. Вратио је брејк заостатка, а потом у тај-брејку потврдио да тренутно не постоји играч који може да се мери са њим када одлучује "једна лопта".

Седми пут у 2020. је играо тај-брејк и задржао максималан учинак, после чега је све ишло много лакше.

"Успео сам да се извучем у првом сету, тај део игре могао је да оде и на другу страну. После сам ударао много слободније и пролазио кроз лоптицу", додао је.

А, када каже да пролази кроз лоптицу, јасно је да не постоји играч на свету који може да му парира. Бекхенд дијагонале (њима често уништава Рафу Надала), бекхенд паралеле, али и форхенд дијагонале, била су оружја за припрему поена.

Када се у калкулацију убаци и у Мелбурну изузетно поуздан сервис, име иза знака једнакости може бити само једно. Тока је свестан и тенисер из Базела, који је, према сопственом признању, имао три одсто шансе за тријумф.

"На почетку сам играо као да немам шта да изгубим. Трудио сам се да размене трају што краће, да га нападам, мењам ударце. Добро сам и ритернирао. Нажалост, нисам успео до краја. Знамо сви колико је тешко против Новака. У овом мечу је он био бољи и то је то", јасан је Федерер.

За разлику од споменутог сусрета из лондонске "О2 арене", ситуација на обе стране терена је била драстично другачија.

Федерер није успео да у серијама погађа прве сервисе и избађује Ђоковића из комфорне зоне, док је Новак све елементе потребне за победу вратио у "нормалу". Довољно константно је ритернима пребацивао притисак на другу страну, оптерећивао противников бекхенд, док је и ментално био стабилнији у преломним моментима.

Сада је ефекат публике био нешто слабији, она је свакако била на страни Швајцарца, али је било и српских навијача чији се глас чуо.

Немачки медији упоредили су га са медведом, тренутно много јачим од рањеног лава. 

Сада следи последњи изазов који ће, без обзира што нема Федерера и Надала, бити једнако тежак, ако не и тежи.

Противник у борби за титулу ће бити победник меча Доминик Тим – Александер Зверев, момци гладни гренд слем трофеја. За њих ће то бити шанса да коначно покрену дуго најављивано свргавање "велике тројке", док ће за Ђоковића значити борбу и за прво место на АТП ранг-листи.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво