Иновације, асови и "српски" пехар – АТП куп кроз бројеве

Премијерно издање АТП купа завршено је у недељу, победом селекције Србије над Шпанијом у финалу. Србија предвођена Новаком Ђоковићем савладала је Шпанце са 2-1 у победама и дошла до највећег успеха од 2010. и "салатаре" у Дејвис купу.

Ђоковић је у синглу савладао Рафаела Надала, а потом у дублу, заједно са Виктором Троицким, донео велико славље у мечу против Фелисијана Лопеса и Пабла Карења Бусте.

Претходно је Роберто Баутиста Агут био бољи од Душана Лајовића.

АТП куп је ново такмичење Тениске асоцијације професионалаца као пандан баш Дејвис купу, који се од прошле године игра у новембру.

Трајао је од 3. до 12. јануара и у многим областима донео промене, које су наишле на добар одјек у јавности.

Ево неких података о новом екипном такмичењу у тенису.

Учесници

У претходних 10 дана, најбоље 24 репрезентације наступале су у Бризбејну (Пат Рафтер арена), Перту (РАЦ арена) и Сиднеју (Кен Роузвал арена), где је одиграна завршница турнира.

Учествовало је укупно 118 тенисера, осморица из топ 10, међу којима су и Рафаел Надал и Новак Ђоковић. Роџер Федерер је одлучио да прескочи такмичење због умора и припрема за Аустралијан опен, због чега на турниру није било репрезентације Швајцарске.

Правила су таква да су играна по два сингла и дубл, у четвртфинале су прошле Аустралија, Велика Британија, Русија, Србија, Шпанија и Аргентина као победници група, док су Белгија и Канада међу осам најбољих дошле као најбоље другопласиране екипе.

Наградни фонд турнира био је 15 милиона америчких долара, од који је нешто више од милион припало Новаку Ђоковићу.

Расподела новца зависила је од јачине противника и фазе у којој се победе остварују, што је био исти случај и са АТП бодовима. Један играч могао је максимално да заради 750 бодова у зависности од учинка, а Ђоковић је са 665 добио више од осталих учесника.

Тројица тенисера били су пријављени као капитени-играчи – Жил Симон (Француска), Стив Дарсис (Белгија) и Григор Димитров (Бугарска).

Најстарији тенисер на АТП купу био је јапански дубл играч Тошихиде Матсуи из Јапана са 41 годином. Рођен је 19. априла 1978. Најмлађи је Јужноафриканац Колован Монтси (17), рођен 20. новембра 2002. године.

Аустралија је највише "миксовала" и у појединачној конкуренцији користила чак петорицу играча у групној фази, током 129 мечева одиграно је 304 сета, а четири селекције прошле су групу без пораза – Аустралија, Русија, Србија и Шпанија.

"Црвена фурија" је била најдоминантнија до финала – освојила је 90% сетова и 65,8% гемова у групи.

Дуел Дана Еванса и Алекса де Минора, у сусрету Велике Британије и Аустралије, најдужи је био и трајао 204 минута (3 сата и 24 минута).

Скупљача лопти било је 235, старости од 12 до 16 година, док је 694 волонтера помогло у организацији, активностима, акредитационим процесима, помоћи у самим тениским комплексима, организовању медија, транспорту, сервисирању и обезбеђивању играча.

Само девет судија у столици је учествовало и 145 линијских.

Посета

Укупно је кроз три тениска комплекса прошло 220.319 навијача. Други дан турнира (четврти јануар) био је најпосећенији, пошто је 31.631 гледалац посматрао мечеве.

Финале Србије и Шпаније било је распродато – на трибинама "Кен Роузвал арене" било је 10.223 људи и претежно су навијали за "орлове". То је сметало Надалу, који је рекао да не поштују играче и да су дошли са већом количином супстанци у телу.

Иновације

АТП куп донео је и неке новине које не постоје на осталим турнирима, али познајући размишљање челника Тениске асоцијације професионалаца, могу се очекивати и на

1. Зоне за тимове – посебан сектор у угловима терена је направљен за тимове, чланови свих екипа били су ближи навијачима, али су опремљени екранима на којима у датом тренутку стижу статистички подаци. Били су у могућности да прате све, од својих до противничких параметара, који су им помагали током самих мечева.

2. "Коучинг" на терену – у сваком тренутку чланови тима могли су да дају савете онима који играју. Било током гемова или у паузи. Сви тренери и саиграчи могли су да учествују у мечу.

3. Собе за стратегију – дозвољавале неограничен приступ свим статистичким подацима капитенима и њиховим тимовима.

4. Видео ривју (ВР) – видео технологија, нешто попут ВАР-а у фудбалу. Тражи се исто као и челенџ, може се користити за преступе, гажење линије приликом сервиса (фут-фолт) и остале ситуације које соколово око не може да анализира. Овај систем пробан је на Next Gen финалу у Милану, али је АТП куп прво званично такмичење на којем је употребљен.

Трофеј

Трофеј који је добила српска експедиција, за разлику од "салатаре" из Дејвис купа (облик тањира), у форми је правог пехара.

Направљен је од локалних материјала, висок је 50 центиметара и тим од шест уметника је на дизајну и производњи пехара утрошило више од 320 сати.

"ABC Bullion" је био задужен за овај комад, а иста компанија производи пехаре за Аустралијан опен – Норман брукс челенџ куп и Мелбурн куп.

Што се дизајна тиче, садржи 24 сребрне траке које репрезентују сваку од земаља учесница. Традиционално је на постољу, док на врху кристална сфера традиционално представља тениску лоптицу, уз лого турнира.

Остаће записано да је први пут у историји подигла екипа Србије.

Медији

Чак 239 новинара и медијских радника из 150 аустралијских и 89 светских кућа пратило је и професионално покривало 10 дана АТП купа. Одржано је више од 125 конференција за медије.

Директни преноси из Бризбејна, Перта и Сиднеја пуштани су у више од 180 територија широм света.

Пуштено је преко 15.000 сати преноса и телевизијског садржаја свих врста током АТП купа.

Тениска асоцијација Аустралије била је задужена за организацију и продукцију свих преноса, а током тог процеса коришћено је округло 100 камера.

Помоћ жртвама пожара

Турнир је био права позорнице да се додатно укаже на велики проблем који Аустралија има са пожарима, у чему је предњачио Ник Кирјос.

Кирјос је пред летњу турнеју покренуо акцију током које ће за сваки одсервирани ас донирати 200 долара, како би помогао најугроженијима. За њим су кренули многи играчи и спортисти – Ђоковић, Марија Шарапова, Каролина Плишкова, Симона Халеп, Серена Вилијамс, Луис Хамилтон...

Управа турнира се такође одлучила на исти потез, само за 100 аустралијских новчаница, а на крају је од тога скупљено 132.200 долара.

Кирјос је управо и био играч са највише асова – 69.

На церемонији доделе пехара, Новак и Надал су испред свих играча на АТП туру, донирали још 750.000 фонду за опоравак природе у угроженим подручјима.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво