Ђоковић 29. пут победио Надала, дубл одлучује шампиона!

Новак Ђоковић победио је Рафаела Надала резултатом 6:2, 7:6 (7-5) у другом мечу сингла и донео изједначење Србији у финалу АТП купа против Шпаније. Ђоковић је 29. пут у каријери био бољи од Надала и обезбедио "орловима" шансу за титулу. Прилику за велики успех имаће дубл у којем ће Новак вероватно играти са Виктором Троицким.

Најбољи српски спортиста анулирао је пораз Душана Лајовића од Роберта Баутисте Агута у првом сусрету.

Од првог поена било је јасно да је Ђоковић спреман и изузетно припремљен за оно што га очекује против Надала. Одлучност која га краси била је приметна и то му се исплатило већ у уводном гему. Направио је брејк искористивши трећу шансу и трасирао себи пут ка вођству.

Сервис му је функционисао "као сат" и константно је притискао ривала. Рафа је често то осећао, у једном гему направио чак три двоструке сервис грешке, што није карактеристично за њега и није могао да парира.

Дубоким и оштрим ритернима је Србин у седмом гему поново запретио, другим брејком "оверио" први сет и повео са 1-0 (6:2).

Очекивано, "бик са Мајорке" морао је нешто да промени у својој игри и то је учинио почетком другог дела. Најпре је подигао проценат првог сервиса, што му је омогућило да буде агресивнији и колико-толико одлучује о поенима.

Прве проблеме Ђоковићу је створио у шестом гему и захваљујући грешкама ривала дошао до 0:40. У тим тренуцима се чинило да би могао да пребаци "моментум" на своју страну, али није успео. Новак и српска публика у Сиднеју му то нису дозволили.

У 11. гему је био ред на њега да пропусти прилике, али је концентрацију задржао у финишу и доказао да је краљ тај-брејкова. Један мини-брејк био му је довољан, када је лепо изградио и завршио поен винером.

Сервис, главно оружје током читавог сусрета, слушао је до краја и један део посла је завршен.

Био је то 21. узастопни тријумф Ђоковића у дресу Србије, девети у низу над Рафом на тврдој подлози, после које има шансу да епитет хероја потврди у последњем окршају.

У томе би вероватно требало да му помогне Троицки, док ће за Шпанију извесно наступити Надал и Пабло Карењо Буста.

АТП куп је ново такмичење и игра се за наградни фонд од 15 милиона долара.

Ток меча:

12.49 – Крај меча, Ђоковић је победио Надала! Новак је био бољи у тај-брејку другог сета, за коначних 6:2, 7:6 (7-5). Након 29. тријумфа над највећим ривалом, резултат у финалу је 1-1 и дубл има шансу да донесе титулу.

12.34 – Тај-брејк одлучује победника другог сета. Још једна занимљива ситуација са судијом Лајанијем, после које је Ђоковић добио гем и изборио тај-брејк.

12.29 – Ђоковић пропустио велику шансу! Осећало се у ваздуху да би Новак могао да нападне противника и то се догодило. Изборио је две брејк лопте, али је потом Надал одиграо два нестварна поена. Прво волеј на линију, а онда и бекхенд винер по паралели. Одиграно је још неколико врло квалитетних размена, а Шпанац повео са 6:2, 5:6.

12.21 – Ушло се у нешто мирнију фазу меча која ће сигурно послужити као затишје пред буру. Обојица су сигурно одсервирала и чека нас неизвесна завршница другог сета јер је резултат 6:2, 5:5.

12.14 – Сада лаган гем и за Србина и поново је резултатска равнотежа у другом сету – 6:2, 4:4.

12.10 – Распламсала се борба у потпуности у Сиднеју, највише захваљујући бољем сервису Надала. Пролази неокрзнут у новом гему за 6:2, 3:4.

12.05 – Ђоковић преживео пет брејк лопти! Какав гем је успео да извуче Ђоковић средином другог сета. Први пут је Надал припретио и дошао до 0:40, али је Новак изузетним сервисима изборио изједначење. Почетним ударцем је неутралисао још две шансе и ношен навијањем публике изједначио на 6:2, 3:3.

11.49 – Некако је Надал натерао Ђоковића на грешку из бекхенда и понадао се да има шансу при резултату 15:15. Уследила су три квалитетна поена српског представника – бекхенд и сервис доносе 6:2, 2:2.

11.41 – Ни за педаљ не попушта наш ас и не одустаје од намере да он контролише ритам. Четири брза поена и резултат је 6:2, 1:1.

11.38 – Коначно један лакши гем иде на конто Шпанца. Три сигурна сервиса и Надал се уписао и у другом сету – 6:2, 0:1.

11.32 – Ђоковић добио први сет! Фантастичних 40 минута игре Новак је крунисао савршеним гемом. Четири поена сервисом за 6:2.

11.27 – Брејк за Србију! Оно што није успео у претходном, Новак је учинио сада. Изузетно је враћао сервисе Надала и константно вршио притисак. Форхенд паралелом је изједначио на 30:30, онда је Шпанац помогао грешком, да би ритерн био тај који је донео 5:2.

11.22 – Срећом, пропуштене шансе нису утицале на освајача 16 гренд слемова. Савршен гем са "нулом" је добио и отишао на 4:2.

11.17 – Ђоковић пропустио две брејк шансе! Као ретко када у каријери, Рафа је направио три двоструке сервис грешке у једном гему. Тиме је поклонио противнику две прилике за дупли брејк, али их Новак није искористио. Извукао се Шпанац и смањио на 3:2.

11.12 – Сервис другог играча света функционише као сат, он му доноси 3:1.

11.07 – Уписао се и Шпанац на семафор, пре свега јер је наш репрезентативац форсирао дроп-шотове. Нису му донели превише успеха и сада је 2:1.

11.03 – Новак је материјализовао стечену предност пре свега сигурним сервисима, иако је Рафа изборио дјус. Покушао је Ђоковић да буде агресиван, два пута му се није исплатило, али потом јесте – 2:0.

10.58 – Брејк за Србију! Надал је добио прилику да сервисом отвори меч и добио је прва два поена. Ипак, Ђоковић се вратио и одмах дошао до две брејк прилике које није искористио. Ипак, послао је ритерн под ноге противника, а онда је трећа била срећа за вођство од 1:0.

10.52 – Почео је спектакл – велики меч Новака Ђоковића и Рафаела Надала!

10.47 – Легендарни Мухамед Лајани биће у судијској столици.

10.46 – Двојица великих ривала изашла су на терен "Кен Роузвал арене".

"Орлови" и "Црвена фурија" састају се у финалу премијерног издања АТП купа у "Кен Роузвол арени" у Сиднеју.

Лајовић није успео да изненади тренутно 10. тенисера планете, поражен је са 7:5, 6:1, па ће Ђоковић морати да тријумфује против највећег ривала како би сачувао наду.

Биће то 55. међусобни дуел Новака и Рафе, тренутни резултат је 28-26 у победама за српског играча, али је последњи сусрет припао Шпанцу. Било је то у финалу мастерса у Риму прошле сезоне.

За меч у дублу пријављени су Ђоковић и Троицки, односно Рафаел Надал и Пабло Карењо Буста.

У случају тријумфа Шпаније, ова репрезентација би потврдила звање најбоље тениске селекције, пошто је пре два месеца тријумфовала на завршном турниру Дејвис купа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво