Лајовић поражен, Србија губи од Шпаније у финалу АТП купа

Душан Лајовић изгубио је од Роберта Баутисте Агута, чиме је Шпанија повела против Србије у великом финалу АТП купа. Лајовић није успео да понови фантастичне партије из претходног дела турнира и поражен је резултатом 7:5, 6:1.

То значи да Новак Ђоковић има императив победе над највећим ривалом Рафаелом Надалом, уколико жели да сачува наду "орловима".

Лајовић је кренуо нешто спорије, што је Роберто искористио да одмах наметне стил игре који му одговара – дуги поени, равни ударци, изнурујуће размене... Српски играч у почетку није успевао да прати ритам, што је Шпанац искористио и одмах направио брејк.

Ипак, брзо се наш репрезентативац пробудио, пустио руку и посебно се ослањао на форхенд, који на целом турниру фантастично функционише.

У петом гему је заиграо много слободније, искористио трећу брејк прилику која му се указала и вратио резултатски егал.

Потом је виђена неизвесна борба све до саме завршнице сета, када је Дуци поново посустао. У гему у којем је сервирао да обезбеди тај-брејк му се рука мало скратила, слао је спорије лоптице, а Баутиста Агут то савршено користио.

Након више од сат времена игре Шпанац је дошао до првог сета, резултатом 5:7.

Кола су кренула низбрдо и Лајовић је потпуно пао, дозволивши противнику да му сервис одузме већ на старту другог дела игре. Роберту Баутисти Агуту је то било довољно да до краја задржи концентрацију и оправда улогу фаворита.

Без обзира на пораз, Србија има прилику да се врати у меч, а Дуци може бити веома задовољан наступом на овогодишњем АТП купу. Од понедељка ће бити 27. играч света и носилац на предстојећем Аустралијан опену.

Уколико Ђоковић савлада Надала, победника ће одлучити дубл – за Србију би требало да играју Новак и Виктор Троицки, а за Шпанце Надал и Пабло Карењо Буста.

АТП куп игра се за наградни фонд од 15 милиона долара.

Ток меча:

10.23 – Крај меча, пораз Лајовића од Баутисте Агута! Српски репрезентативац није успео да парира фаворизованом Шпанцу, који својој селекцији доноси први бод у финалу АТП купа, резултатом 5:7, 1:6.

10.11 – Брејк за Србију! Тек када је био на ивици пораза, Лајовић је пустио руку и заиграо колико може. Серијом снажних форхенда одузео је сервис Баутисти Агуту и смањио на 5:7, 2:4.

10.07 – Брејк за Шпанију! Нема више горива у Дуцијевом резервоару, Баутиста Агут му поново одузима сервис и извесно решава питање победника (5:7, 0:4).

9.57 – Брејк за Шпанију! Након једног челенџа и судијске корекције, направљена је мала пауза јер је дошло до неспоразума двојице играча. Ипак, то није помогло Лајовићу да "повуче ручну" и одмах је дозволио брејк шансе. Роберто је другу искористио и дошао до 5:7, 0:2.

9.53 – Потпуно се разиграо Баутиста Агут и са "нулом" отворио други сет – 5:7, 0:1.

9.47 – Шпанија добила први сет! Никако Душан није успевао да направи проблем у гемовима у којима је примао сервис, па је дошао у ситуацију да мора да сервира за останак у сету. Лоше је почео, изгубио је прва два поена, пре него што је сервисом ухватио прикључак. Ипак, скратила му се рука, лоптице су биле кратке и Баутиста Агут је дошао до првог сета резултатом 5:7.

9.38 – Наставља се напета и неизвесна борба у финишу првог дела игре. Иде тешко, али успева Дуци да остане у сету. Резултат је 5:5.

9.30 – Сервери нису превише сигурни на својим сервисима, али успевају да освоје по један гем за 4:4.

9.19 – Лајовић спасао две брејк лопте! Маратонски меч се наставио, поени у просеку трају девет удараца, што свакако више одговара Шпанцу. Међутим, Лајовић је храбрим форхендима неутралисао две прилике за Роберта и изједначио на 3:3.

9.10 – Брејк за Србију! Након нешто споријег почетка, Лајовић се потпуно пробудио и ушао у ударац. Посебно импресиван био му је форхенд, којим је успео да ривала избаци из комфорне зоне. Пропустио је две брејк прилике у петом гему, али је трећу искористио и вратио брејк – 2:3.

9.03 – Уписала се и Србија на семафор, Дуци је одлично погађао први сервис и брзо смањио на 1:3.

8.58 – Умало да наш репрезентативац дође до прилике, иако је противник имао 40:0 на свој сервис. Лајовић је узвратио са три квалитетна поена, пре него што је Баутиста Агут ипак добро одсервирао и отишао на 0:3.

8.53 – Брејк за Шпанију! Спорије је Лајовић ушао у меч и дозволио ривалу да одмах наметне свој стил игре. Роберто је држао лоптицу у терену и користио сваку шансу да нападне. Дошао је до три везане брејк лопте, искористио другу и сада је 0:2.

8.48 – Први поен показао је да нас чекају дуге размене, Душан је успео да унесе неизвесност и избори 30:30, али је Баутиста Агут повео 0:1.

8.46 – Почело је финале АТП купа, у првом мечу у појединачној конкуренцији састају се Лајовић и Баутиста Агут.

8.40 – Судија Џон Блом из Аустралије делиће правду у првом сингл мечу.

8.37 – Интониране су химне Србије и Шпаније.

8.34 – Почело је званично представљање финалиста, на терен "Кен Роузвол арене" изашли су Ненад Зимоњић, Виктор Троицки, Никола Ћаћић, Никола Милојевић, Душан Лајовић и Новак Ђоковић са једне, односно Франсиско Рођ, Фелисијано Лопес, Алберт Рамос-Вињолас, Пабло Карењо Буста, Роберто Баутиста Агут и Рафаел Надал.

"Орлови" су до финала стигли максималним тријумфом над Русијом, после чега је "Црвена фурија" учинила исто против домаћина Аустралије.

Душан Лајовић, тренутно 34. на АТП ранг-листи, одлично се познаје са Робертом Баутистом Агутом који је тренутно на десетој позицији.

Њих двојица су до сада три пута одмеравали снаге на тениским теренима и у свим дуелима победе је однео Шпанац.

Одмах после њих двојице гледаћемо спектакл прве двојице играча планете – Рафаела Надала и Новака Ђоковића. Након њих снаге ће одмерити дублови.

АТП куп игра се за наградни фонд од 15 милиона долара.

Ток финалних мечева Србије и Шпаније и кретање резултата можете пратити на нашем порталу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво