Злочин без казне, на данашњи дан 1993. ножем нападнута Моника Селеш

Пре 26 година нападнута је тада југословенска тенисерка Моника Селеш. Њу је на турниру у Хамбургу ножем напао Гинтер Прахе навијач тада велике ривалке Селешове – Штефи Граф. За овај злочин нападач је кажњен са две године условне казне уз психијатријско лечење.

Моника Селеш се припремала за наредни гем када јој се са леђа прикрао навијач Штефи Граф, Гинтер Прахе и убо је ножем у леђа. Обезбеђење је брзо реаговало и онеспособило нападача.

Сечиво је било велико (23 сантиметара). Немац је убо Селешову у пределу лопатице. Све се то дешавало на четврфиналном дуелу турнира у Хамбургу у коме су играле Моника Селеш и бугарска играчица Магдалена Малејева.

Поремећени Немац није могао да се помири са чињеницом да је Селешова сменила на првом месту ВТА листе Графову. Он није добио затворску казну већ је осуђен на двогодишњу условну казну уз психијатријско лечење.

Немачка полиција је тада у саопштењу рекла да је јасно да Прахе није желео да убије Селешову, већ да је само хтео да је тешко повреди да не би могла да се такмичи и да Штефи Граф, за коју он навија, поново буде број један.

Моника је успела да се врати тенису тек после две године од напада, али више никада није учествовала на турнирима који су били организовани у Немачкој. Иако је после овог инцидента на свим турнирима уведено додатно обезбеђење.

Селешва је присећајући се овог догађаја рекла да је после убода живела у сталном страху. Тај човек ју је повредио, а није добио никакву казну. Није желела да игра у Немачкој јер се није осећала безбедно и све је потсећало на тај догађај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво