Изазов Вимблдона

На најстаријем и најугледнијем тениском турниру на свету, који почиње у понедељак на травнатим теренима Вимблдона, Новак Ђоковић браниће титулу, а Србија ће имати чак осам представника.

Вимблдон је трећи грен слем у сезони, после Отвореног првенства Аустралије и Ролан Гароса, једини је који се игра на трави, а одржава се шест недеља пре првог понедељка у августу.

 

Траје две недеље када не пада киша, а поред такмичења у појединачној конкуренцији и игри парова, тенисери могу да се такмиче у микс дублу и узрасним категоријама (омладинци, ветерани преко 35 и преко 45 година).

 

Најуспешнији такмичар у појединачној конкуренцији је Американац Пит Сампрас са седам освојених титула, а Швајцарац Роџер Федерер који је шесту титулу освојио 2009. године нада се да би могао да изједначи овај рекорд.

 

У конкуренцији тенисерки боља од осталих била је Чехиња са амричким држављанством Мартина Навратилова са 20 титула, од којих је чак девет освојила у појединачној конкуренцији.

 

Ове године титулу такође брани Чехиња - Петра Квитова, чији је успех 2011. многе изненадио. 

Србија ће на старту имати осам представника, по четири у обе конкуренције. Са прве позиције - као први носилац такмичење ће почети Новак Ђоковић, Јанко Типсаревић постављен је за осмог носиоца, док је у главном жребу и Виктор Троицки.

У дублу, Ненад Зимоњић и Аустријанац Александер Пеја биће шести носиоци.

У конкуренцији тенисерки, за 14. носиоца постављена је Ана Ивановић, 18. носилац је Јелена Јанковић, у жребу је Бојана Јовановски, као и Весна Долонц, која од ове године има српско држављанство. У дублу ће Јанковићева играти са Виржини Разано из Француске, а Долонц са Олгом Савчук из Украјине.

 

Ове године наградни фонд повећан је за 10 одсто и износи 16.060.000 фунти. Победници и победнику припашће по 1.150.000 фунти, а финалистима по 575.000 фунти. У дублу победници ће поделити 260.000 фунти, а финалисти 130.000, док ће у микс дублу победници добити 92.000, а поражени 46.000 фунти.

Вимблдон је турнир који је познат по строгим правилима у одевању такмичара, по јагодама са шлагом које су намењене публици и краљевској породици, као и приметног одсуства реклама око терена.

Централни терен је 2009. године добио покретни кров, чија је намена да спречи одуговлачење и прекидање мечева током турнира.

Први шампионат на Вимблдону одржан је 1877. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво