Ивковић поднео оставку

Душан Ивковић више није селектор кошаркашке репрезентације Србије. Прослављени стручњак дао је оставку на ту функцију, наводећи да није физички ни ментално спреман да остане на том месту. Председник КСС-а Драган Капипчић изненађен одлуком.

У писму упућеном Кошаркашком савезу Србије, Ивковић је детаљно објаснио разлоге напуштања кормила националног тима и навео циљеве које би требало да репрезентација у будућности испуни.

"Као што сам напоменуо у извештају са СП у Турској, 2011. година је најважнија у четворогодишњем предолимпијском циклусу. Европско првенство у Литванији је квалификационо такмичење за учешће на Олимпијским играма 2012. године у Лондону. Кошаркашка организација, уз помоћ свих спортских институција, требало би да предузме све неопходне мере како би се директно квалификовали на Олимпијаду", наводи се у писму.

Ивковић је додао да постоји могућност и да се репрезентација квалификује и са предолимпијског турнира у јуну 2012. године, али да би у том случају било много теже испланирати врхунску форму за завршницу олимпијског турнира.

Прослављени кошаркашки стручњак је у писму навео да је вођење репрезентације за њега била велика част, али да ни физички ни ментално није спреман да настави тај посао, додавши да неиспуњене обавезе КСС-а нису разлог његове одлуке.

"Неиспуњене уговорне обавезе КСС-а према мени нису и не могу бити разлог за овакву моју одлуку. И сами знате да никада нисам ни питао када ћу примити плату. У време ембарга и најтежих времена за нашу земљу, па и кошарку, од 1992. до 1995. године, био сам носилац комплетног програма сениорске репрезентације потпуно волонтерски", навео је у саопштењу.

Ивковић је захвалио сарадницима, играчима и свима у репрезентацији на сарадњи, и понудио помоћ националном тиму у наредним изазовима.

Сад већ бивши селектор навео је да се, због презаузетости функционера КСС-а, није чуо са њима телефоном и поручио председнику Савеза Драгану Капичићу да се нада да ће ускоро бити испуњене обавезе према играчима и члановима стручног штаба.

"Погрешно је уверење да би моје 'да' решило нагомилане проблеме у КСС-у. Надам се да ће моја одлука убрзати испуњење обавеза према играчима и члановима стручног штаба и допринети да се стручне и остале структуре мобилишу и донесу најбоља решења у изборној 2011. години", поручио је Ивковић.

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Капичић изјавио је да је изненађен одласком селектора Душана Ивковића и најавио да ће Савез реаговати после мартовских избора.

"После наших разговора из Атине, стекао сам утисак да би селектор волео да настави да ради под одређеним условима. Све је наводило на то... Мислио сам да ће се после избора изјаснити, тако је требало д буде. Изненађен сам, иако он има право да се повуче из разлога које је навео", рекао је Капичић, додавши да је Ивковићева  одлука његова легитимна ствар.

Редовна скупштина КСС-а биће одржана у среду, а изборна би требало да се одржи у марту. Пре избора, потребно је и да региони одрже своје скупштине да би се заказала изборна, која се очекује крајем марта.

"Ја нећу ништа радити. Сам процес и процедура ангажовања новог селектора нису једноставни. То се не ради преко ноћи. Мислим да је прича о Ивковићевом наследнику прича за нову структуру", рекао је Капичић.

Српски стручњак је први пут водио национални тим у периоду од 1988. до 1995 године. Ивковић је водио репрезентацију СФРЈ на четири велика такмичења.

На Олимпијади у Сеулу 1988. године освојио је сребрну медаљу, док је на Европским првенствима 1989. и 1991. године и Светском првенству 1990. године освојио златне медаље.

Ивковић је био и први тренер репрезентације од распада земље. Са тадашњом Савезном републиком Југославијом Ивковић је 1995. године на Европском првенству у Грчкој освојио златну медаљу.

Осим репрезентације, Дуда Ивковић има и завидну клупску тренерску каријеру. Ивковић је био тренер Радничког, Партизана, Ариса, Шибенка, Војводине, ПАОК-а, Паниониоса, АЕК-а, ЦСКА из Москве, Динама из Москве, а тренутно се налази на клупи Олимпијакоса.

Пре три године, Ивковић је изабран за једног од десет најбољих тренера Евролиге, док је још 1997. године проглашен најбољим европским тренером.

Број коментара 92

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво