Партизан прејак за Макаби

Партизан стигао на корак до финалног турнира Евролиге пошто је, пред више од 20.000 гледалаца у пакленој атмосфери београдске Арене, победио Макаби. Мекејлеб 23, Марић 22 поена. Сјајан Весели.

Душко Вујошевић поново је надмурдио Пинија Гершона, који није имао одговор на сјајну игру Партизана, па су се београдски "црно-бели", у паклу Арене, приближили на само једну победу од финалног турнира Евролиге у Паризу. 

Партизан је од почетка утакмице кренуо силовито и уз подршку нешто више од 20.000 навијача, успео да наметне ритам на који гости из Тел Авива ни једном током 40 минута игре нису имали прави одговор. 

"Ово је само прво полувреме, друго се игра у четвртак... Ззадовољан сам. Утакмицу је одлучила велика борбеност играча. Цела Европа је могла да види ову сјајну атмосферу", рекао је Вујошевић после утакмице.

Партизан је на терен Арене истрчао са петорком Кецман, Мекејлеб, Вранеш, Робертс и Весели, која је сјајно озтворила утакмицу, па је Пини Гершон био приморан да одмах промени плејмејкера, а уместо Вишњевског у игру је ушао Перкинс, што, међутим, није зауставило "црно-беле", посебно Јана Веселог који је у првих десет минута постигао осам поена.

Као и обично темпо је диктирао Бо Мекејлеб, који је утакмицу завршио са 18 поена, седам скокова и чак пет украдених лопти. Гершовова тактика да уместо Марића, већу пажњу посвети шутерима Партизана, омогућила је најбољем играчу првог дела Евролиге да постигне 16 поена, уз седам скокова и две блокаде.

Сјајно су одиграли и Весели, који је постигао 14 поена, и можда кључни играч меча, Славко Вранеш који је у кључним тренуцима представљао непрелазну препреку за играче Макабија. Вранеш је уз осам поена уписао и седам скокова.

Вујошевић је још једном одлучио да остави Фишера самог на шуту са полудистанце, па је центар Макабија утакмицу завршио са 11 поена, али је зато Партизан поново надскако госте 40:36, а Макаби је имао и четири изгубљене лопте више.

У екипи Пинија Гершона најефикаснији био је Алан Андерсон са 13 поена, али уз прилично лош проценат шута, док је, како се чини највише проблема одбрани Партизана задао Чак Ејдсон који је постигао 11 поена. Перкинс, који је одлично одиграо прво полувреме, задржао се на десет поена.

Давид Блументал, који је разорио одбрану Партизана у првој утакмици, постигао је само шест поена и то две тројке из седам покушаја.

Другу четвртину обе екипе почеле су промашајима у шуту за три поена, али је Партизан успео да задржи висок ритам игре, једнако као што су навијачи наставили да праве феноменалну атмосферу.

Почетком другог полувремена, Макаби је кренуо агресивно, што је донекле изненадило играче Партизана, па су гости успели да смање предност "црно-белих" на свега седам поена разлике, али само до тројке Кецмана, који је разлику вратио на комфорних плус десет.

Тројка хероја из прве утакмице упумпала је вазхуд у једра Партизана, па је предност убрзо порасла на сјајних плус 16, да би трунку неизвесности унео Блументал својим првим поенима.

Велика борба виђена је и на почетку последње деонице, уз серију тројки Макабија, али Робертс и Марић, уз солидну одбрану и заглушујућу буку у Арени, одржавали госте на десет поена разлике.

Нешто више од четири минута пре краја, Весели је на правио пети пенал, али је одбрану Партизана суверено чувао Вранеш, који уз скок у нападу успева да убаци оба слободна бацања и врати Партизан на 12 поена предности, а капитен Божић тројком на 15 поена предности.

У последња два минута Партизан је ушао са 11 поена предности, што су "црно-бели" без већих проблема успели да одрже до краја утакмице.

Партизан је још у Тел Авиву направио подвиг и Макабију нанео први пораз у плеј-офу  од када се игра Евролига. Израелци траже освету, црно-бели рачунају да ће сјајне партије које су пружали, крунисати још једном великом победом.