Читај ми!

Евролига потврдила, Партизан и Обрадовић се враћају кући

Кошаркаши Партизана наредне сезоне играће у Евролиги, пошто је борд елитног такмичења донео одлуку да црно-бели и Валенсија замене суспендоване руске клубове ЦСКА и Зенит. Екипа Жељка Обрадовића враћа се међу најбоље европске екипе после осам година.

Дугих осам година навијачи Партизана чекају да своје миљенике гледају против најбољих европских кошаркашких клубова, а коначно су дочекали одлуку Евролиге да врати црно-беле на место које им по традицији, али и квалитету у последњих неколико сезона припада.

Под вођством Жељка Обрадовића, најтрофејнијег европског тренера, црно-бели ће наредне сезоне наступати у Евролиги, што је велика ствар за клуб, али уједно и за српску кошарку.

Србија ће имати два представника у елити, пошто је претходно право да игра у друштву најбољих стекла и Црвена звезда, као шампион регионалне АБА лиге.

Црно-бели су кроз историју чак четири пута играли Завршне турнире елитног такмичења, а највећи успех остварен је 1992. године, када је Жељко Обрадовић водио младу екипу Партизана до крова Европе.

Сезона без трофеја награђена учешћем у Евролиги

Занимљиво, Партизан ове сезоне није освојио ниједан трофеј, али се знато ојачао - организационо, финансијски, играчки, док је највеће појачање управо Жељко Обрадовић.

Црно-бели су у финалу плеј-офа АБА лиге поражени од Црвене звезде после пет занимљивих и бурних утакмица, док су у Еврокупу потпуно подбацили - елиминисани су у осмини финала иако су важили за једног од фаворита за освајање такмичења.

Ипак, неколико је разлога због којих је управо Партизан, уз шпанску Валенсију, добио специјалну позивницу за Евролигу.

Црно-бели су у последњих неколико година стабилизовали финансије, захваљујући спонзорима, али и донацијама од стране државе.

Партизан има вишегодишњи уговор са Штарк ареном, где ће бити домаћин утакмица у елити, што подразумева пуну дворану и паклену атмосферу, која недостаје најбољем европском такмичењу.

На месту спортског директора је Зоран Савић, који је после веома успешне играчке каријере пословну градио у Фортитуду и Барселони, а име једног таквог великана много значи када су преговори са играчима и менаџерима у питању.

Долазимо и до вероватно најважније ставке – тренер Партизана је Желимир Обрадовић. Девет титула шампиона Европе довољна су референца када се говори о најбољем европском тренеру, који је решио да се после 30 година врати међу црно-беле.

У сезони за нама трофеји у витринама црно-белих су изостали, али је направљена одлична основа да Партизан већ наредне сезоне направи велики искорак. А сâм пласман у Евролигу то свакако јесте.

Навијачи црно-белих већ маштају – како ће изгледати тим

Партизан је већ ове сезоне направио респектабилан тим, који је водио изједначене борбе са Црвеном звездом у АБА лиги, док је мало искуства недостајало да црно-бели дођу до саме завршнице Еврокупа.

Обрадовић је направио комбинацију младости и искуства – талентоване клинце предводили су прекаљени евролигашки играчи Ледеј и Пантер.

У тиму ће вероватно остати младе снаге – Трифуновић, Копривица, Смаилагић, Вукчевић, Глас и Мадар, али њихова будућност зависиће од процене стручног штаба ко може да изнесе напоре које изискује паралелно играње Евролиге и регионалног такмичења.

Ледеј и Пантер имају вишeгодишње уговоре, али и излазну клаузулу да могу напустити црно-беле овог лета, уз добру понуду којом би био задовољан и београдски клуб.

Оно што је јасно, тим ће доживети велике промене овог лета, а у зависности од финансијских могућности и прилика на тржишту, Жоц ће покушати да оформи најјачи могући састав.

Екипу ће готово сигурно напустити играчи којима је истекао уговор, попут Даласа Мура, Немање Дангубића, Радета Загорца и Матијаса Лесора, док је остатак под важећим уговорима, што не значи да им је место у екипи загарантовано.

Навијачи црно-белих већ маштају о потенцијалним појачањима за следећу сезону, а на форумима се провлаче имена Ловерња, Вестермана, Веселог, па чак и некадашњих капитена Владимира Лучића и Драгана Милосављевића.

Ипак, до почетка нове сезоне има још много времена, а овог лета на програму је и Европско првенство, па је велико питања када ће клуб и тренер Обрадовић успети да комплетирају састав.

Сви предуслови постоје да Партизан и наредне сезоне окупи респектабилан тим, који ће на прави начин репрезентовати српску клупску кошарку у најјачем европском такмичењу.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво