Читај ми!

Кошаркашки, спортски свет и поштоваоци опраштају се од Дуде Ивковића

Поводом одласка у легенду прослављеног тренера Душана Дуде Ивковића, огласили су се бројни домаћи и инострани клубови, играчи, поштоваоци, као и цела спортска јавност у Србији и Европи.

Од једног од најуспешнијих европских тренера свих времена, објавама саучешћа и некролозима опростили су се бројни домаћи и инострани клубови с којима је успешно сарађивао током богате каријере.

"Са животне позорнице, сишао је легендарни Душан Дуда Ивковић. Рано јутрос, престало је да куца срце великог кошаркашког оца, чувеног Крсташа, човека чије кошаркашко наслеђе није могуће описати речима", наводи се у опроштају KК Партизан.

"Члан ФИБА Куће славних, легенда Евролиге, шампион Европе, шампион УЛЕБ купа, шампион Сапорта купа, победник међународног Купа Радивојa Кораћа, шампион Југославије, шампион Грчке, шампион Русије, освајач националних купова Турске, Русије, Југославије и Грчке. Селектор репрезентација СФР Југославије и Србије са којима је освајао светско и европско злато, олимпијско сребро, европско сребро... Изнад свега, Дуда Ивковић је човек који је трасирао кошаркашки пут многим играчима и тренерима ка највећим дометима у историји овог спорта", наведено је у опроштају црно-белих.

Од најважнијег тренера у историји клуба, опростио се и грчки Олимпијакос.

"Највећи тренер Олимпијакоса и један од најбољих у Европи, велики Душан Ивковић више није с нама. Легендарни Дуда је отишао на дуго путовање. Учитељу, хвала Вам на ономе што сте нам понудили. Увек ћемо Вас се сећати", навео је Олимпијакос на свом сајту.

И Московски ЦСКА опростио се од легендарног кошаркашког стручњака, који је руску екипу водио од 2002. до 2005. године.

"Отишао је један од најбољих тренера у историји светске кошарке. Он је био први страни тренер у историји ЦСКА. Дуда је увео нове стандарде у клуб, модерну организацију која је ЦСКА сврстала међу најбоље клубове у Европи. И по одласку из Москве, Ивковић је наставио да прати црвено-плаве, с којима је освојио три титуле првака Русије и куп ове земље", написали су из ЦСКА на свом сајту.

Актуелни тренер Московљана Димитрис Итудис каже да је ово веома тужан моменат за њега.

"Тешко је наћи праве речи. Дуда је иза себе оставио дивну супругу Нену и синове Петра и Павла, а ја сам се осећао као његов спортски син. Била је велика част и привилегија познавати таквог тренера и особу и увек ћу памтити савете које сам добио од њега. Пријатељство с њим је било непроцењиво, као и подршка и поверење које сам добијао од Дуде. Овога лета сам био са његовим сином Павлом на Халкидикију и планирали смо да се окупимо у Београду или Москви. Моје искрено саучешће породици Ивковић и свима који су познавали Дуду", рекао је Итудис.

Удружење кошаркашких тренера Србије (УКТС) опростило се од свог члана, легендарног Душана Дуде Ивковића.

"С великом тугом вас обавештавамо да нас је данас напустио наш почасни председник Удружења кошаркашких тренера Србије и један од оснивача Удружења, легендарни тренер Душан Дуда Ивковић. У име целог колектива Удружења, изјављујемо искрено саучешће породици Ивковић. Овај губитак ће оставити дубок траг на кошаркашку и ширу јавност. Легендарни тренеру, почивај у миру", наводи се у саопштењу УКТС.

Од легендарног тренера опростили су се и бројни кошаркаши и тренери с којима је сарађивао.

"Хвала Вам на свему, тренеру, почивајте у миру", написао је један од најбољих европских кошаркаша Никола Миротић.

Од Дуде Ивковића опростио се и бивши репрезентативац Владимир Штимац.

"Човек који ми је показао шта значи репрезентација, дисциплина и посвећеност. Дао ми је шансу да обучем тај свети дрес. Нема речи које могу овог човека да опишу. Хвала на свему и нека вам је вечна слава!", написао је Штимац на друштвеним мрежама.

Последњи поздрав Ивковићу послао је и Александар Ђорђевић, који је Дуду наследио на клупи репрезентације Србије.

"Отишао је један од највећих. Вечито сам ти захвалан на свим лекцијама, саветима и несебичној подршци и пријатељству. Нека су ти лаке небеске висине. Почивај у миру", написао је Ђорђевић на Твитеру.

Нису се само српски кошаркаши и тренери опростили од Ивковића.

"Хвала Вам на прилици коју сте ми пружили на кошаркашком терену, али што је још важније, хвала Вам на животним лекцијама које сте ми дали ван терена. Недостајаћете нам свима, легендо", написао је на Твитеру Кајл Хајнс.

Један од најбољих европских плејмејкера Василис Спанулис на емотиван начин се опростио од Дуде Ивковића. Спанулис и Ивковић су сарађивали у Олимпијакосу и заједно су 2012. године освојили Евролигу.

"Дудо, учитељу, лидеру, вођо! Речи су мале пред Вашим височанством, хвала Вам на свему што сте ме научили. Хвала што сте ми били ментор и што сте увек били уз мене. Били сте сама кошарка. Сломљен сам", написао је Спанулис на Инстаграму уз заједничке фотографије са Ивковићем.

Од једног од најбољих светских тренера опростили су се и Кошаркашки савез Србије, кошаркашки клубови Бајерн, Панатинаикос, Црвена звезда, фудбалски клубови Партизан и Војводина и многи други...

Први човек Евролиге Ђорди Бертомеу рекао је да је одласком Душана Дуде Ивковића кошарка изгубила једног од пионира ове игре.

"Ми у Евролиги смо тужни што нас је Дуда Ивковић, блиски пријатељ и прави великан овог нашег спорта, прерано напустио. Није претерано рећи да је Дуда утицао на европску кошарку, јер одрастао је у Београду, једној од колевки овог спорта и многе екипе је водио до највећих успеха", рекао је Бартомеу.

Истиче да ће Дуда остати запамћен као прави вођа хиљада играча и генерација тренера.

"Кошарка је изгубила једног од својих пионира, али наслеђе тренера Ивковића наставља да живи у Евролиги, којој је помогао да се подигне и буде где је данас", рекао је Бертомеу за сајт Евролиге.

Југословенска, српска и европска кошарка изгубиле су велико тренерско име са импозантном биографијом и богатим доприносом кошарци, изјавио је председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић поводом одласка Дуде Ивковића.

"Своје прегалаштво и посвећеност показао је у Грчкој и у Русији, а огроман допринос Душана Ивковића јесте и у едукацији младих тренера као и у организацији великих кошаркашких семинара јер је од самог оснивања био председник Удружења кошаркашких тренера Србије", рекао је Маљковић Танјугу.

Маљковић, који је и сам као тренер оставио дубок траг у европској кошарци, додао је да су под руководством Дуде Ивковића одгојене генерације младих кошаркаша и младих тренера.

"Након смрти Душана Ивковића остаје велика празнина. Сви актери данашње кошарке мораће да уложе све своје знање и велике напоре да ту празнину попуне. Овом приликом у своје лично име и у име Олимпијског комитета Србије изражавам саучешће супрузи Нени, као и њиховој деци, на великом губитку", поручио је Маљковић.

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа.

"Изузетно ме је погодила вест о смрти Душана Дуде Ивковића, једног од наших и европских највећих тренера, човека који је својим умећем и љубављу према кошарци обележио целу епоху овог спорта. Његова енергија и врхунско познавање кошарке донели су нам небројена одличја у аренама широм света, али и дивљење и поштовање кошаркашких стручњака и професионалаца", наведено је у телеграму саучешћа председника Вучића.

"Душан Дуда Ивковић остаје заувек у нашем сећању и срцима да живи као легенда која је обележила један век безрезервном љубављу према спорту, радом који је инспирисао многе и успесима за памћење и поштовање довека – вечна му слава и хвала", стоји у телеграму саучешћа министра Удовичића.

"Дуда Ивковић. Респект. Још један од кога сам пуно тога научио. Након Креше, добио је у руке репрезентацију пуну талента и врхунски слаже коцкице", написао је легендарни хрватски кошаркаш Дино Рађа. 

"Колико год неко мислио да је лако било: 'Дај лопту у руке Дражену, Тонију, Влади или Дину и све је решено, толико све то треба уходати. Те четири године комбинација клупских тренера и њега је све нас избацила у орбиту. Припреме су трајале од три до пет месеци. Да, да. Олимпијада Сеул '88. први дан припрема је био дан након финала плеј-офа 8. 5, а повратак 3. 10. Тренинг сутрадан у 10", присетио се Рађа.

"Па данас кажу да су уморни и не могу да играју. Свакако код Дуде је била дисциплина и нико није био звезда. Сваки покушај би одмах у корену био заустављен. Исто је викао на Дражена и на задњег у низу. Касније смо се сретали преко клубова противнички и било је ту свега, али увек респект. Хвала за све, Дудо", закључио је Рађа.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво