Читај ми!

Уочи полуфиналне серије Денвера и Феникса

Јокић може свашта, али да ли може да угаси сунца

Уместо (у Америци) више прижељкиваног дуела Лилардових Трејлблејзерса и Лебронових Лејкерса, у борби за финале Запада ипак ће играти млади и доказивања (али и поштовања) жељни тимови из Колорада и Аризоне - ”грумење” из Денвера и ”сунца” из Финикса. Судар ова два тима дефинитивно ће на сцену донети велику, ”уличну” борбу прилично уједначених тимова, али је главно питање да ли најбољи играч лиге Никола Јокић може свој тим да ”врати” у финале Запада по јаком сунцу које ће сасвим сигурно стићи из ”Долине”?

Јокић може свашта, али да ли може да угаси сунца Јокић може свашта, али да ли може да угаси сунца

Истина, разлика између две екипе је, реално сагледавајући ситуацију, ипак на страни Финикса, али би она била мања или можда не би ни постојала да су здрави први плејмејкер тима Џамал Мареј, али и Вил Бартон и Пи-Џеј Дозир, изузетно важни шрафови редовне ротације.

У досад одиграна три дуела два тима, највећа разлика је била пет поена, а играна су укупно три продужетка и виђене две победе тима Мајка Мелоуна, о чему смо недавно и писали.

Кренимо редом... 

Шта смо видели и чему се надати 

Марина Седлачека, НБА скаута и редовног кошаркашког консултанта РТС-а, питали смо за коментар досадашње кампање Нагетса у доигравaњу и шта српска јавност може очекивати у новој плеј-оф серији.

”Трејлблејзерси су били без решења за Јокића у игри ‘два на два’ (односно пик енд рол), па једна од лошијих одбрана у лиги није имала никакве шансе. Димензија игре Јокића нису само поени, иако их има у просеку 33 у плеј-офу, већ и асистенције. У утакмици где су га свели на најмањи број Портланд је славио. Испоставило се да одсуство Мареја није толико утицало на физиономију напада кад су у топ форми Мајкл Портер џуниор, Монтеј Морис и џокер са клупе ветеран Остин Риверс”, сматра Марин и додаје:

”Игра на велики резултат је натерала Денвер на више напада, али се ефикасност повећала из ’отворених позиција’ које су унеле сигурност и самопоуздање спољној линији, олакшавајући посао Јокићу. Победе у гостима су само потврда квалитета ове екипе, јер су их управо оне вратиле у ранији завршетак серије.”

Можда се и могло очекивати да Јокић и његов силно ослабљени тим наиђу на веће проблеме у плеј-оф кошарци и да српског центра ”стигне умор”, али сви ми заправо можемо да сведочимо можда чак и бољим партијама ”Џокера” него у регуларном делу сезоне, у којој није пропустио нити један једини меч. 

”Нема шта ту много новог да се каже. ’Олараунд’ играч који је у стању да покрије оне позиције које могу да донесу превагу у коначном резултату. Ако треба да се позиционира ближе кошу он тражи контакт у раној фази напада, а ако има простора брзим окретима ствара предност и доноси ефикасност са различитим начинима завршетака у шуту на кош. Са још бољим третманом код судија сигурно би чешће био на пеналу или бар више заштићен од ’прљавих’ одбрана. Његова стабилност на неправде у току игре и брз повратак на колосек су фасцинантне и до сада нису виђене за играча на таквој позицији”, истиче Седлачек.

Али, пред таквим кошаркашким моћником и готово извесно најкориснијим играчем НБА лиге у овој сезони је сада далеко већи изазов, много бољи и ”пунији” тим – Финикс санси, тренера године Монтија Вилијамса, које на терену предводи трио, у саставу Крис Пол – Девин Букер –  Диандре Ејтон.

Кључни дуел је под кошем

Посебан акценат биће на трећем, Ејтону, који ће бити Николин директни чувар и ривал под кошем, а за којег српски ол-стар сматра да га је прилично добро чувао у протеклим окршајима.

”Ово ће бити потпуно друга прича од регуларног дела где су оба пута славили у гостима а једини сусрет код куће изгубили. У тим мечевима у Финиксу, а наводимо их из разлога предности домаћег терена за Финикс, Букер и Ејтон нису играли у последњем међусобном мечу (22. јануар), а у претходним су у просеку доносили по 22 поена.

Са Крисом Полом у тиму, Финикс је добио изузетну организацију напада, али и као шести најбољи одбрамбени тим лиге, те ће сигурно тражити своју шансу у брзој транзицији и поенима из контранапада или раног напада. Инспирација не фали ни једнима ни другима али ’хладна глава’ може да одлучи”, сматра Седлачек.

Ејтон се поентерски током серије против Лејкерса полако ”гасио” како се серија ближила крају, а Јокић је против њега у регуларном делу шутирао 56,6% из игре, за просечно 26,4 поена, 10,8 скокова и 8,3 асистенције. Тако нешто треба очекивати у предстојећим дуелима, с тим што не треба нимало потценти Ејтонове физичке и дефанзивне способности.

Ипак, он се не сналази најбоље у ”пик енд рол” игри, и то ће Јокић сасвим сигурно прилично експлоатисати. 

Наш саговорник верује и да Девин Букер после 47 поена датих шампионима има јако самопоуздање, али исто тако верује да, ако не крене све онако као против Лејкерса, може и да затаји.

”Тешко је веровати у то, али га треба свести на што мањи број поена и игру више усмерити на Ејтона и Пола као тандем, јер без лопти Букер постаје нервозан као и сваки одличан стрелац”, а не бисмо смели да запоставимо утицај који је (и поред повреде) имао ветеран Крис Пол против Лејкерса (46 асистенција са само девет изгубљених лопти), а који ће без дилеме имати и против Нагеста.

С друге стране, Денвер са нашим ’плејмејкер центром’ има разноврсност у ширини акција које могу да дају велики простор Портеру и Морису, и не заборавимо старт последње утакмице кад је Портер дао 22 поена за четвртину.”

А шта би то могао да буде кључ за Нагетсе у овој серији? 

”Баланс спољне линије и Јокића даће одговор о победнику. Џавел Макги ће вероватно имати важну ролу ако ослободи Николу његових обавеза у одбрани на Ејтону, али би исто тако Ерон Гордон могао да буде ’човек из сенке’ у шуту ван линије за три поена. Верујем да ако Денвер успе да пребаци просек од 117 поена може да изненади Финикс, у супротном би серија могла да буде краћа од седам утакмица”, закључио је Седлачек у разговору за РТС.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (@LjubomirovicM)

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво