Читај ми!

Денвер и Финикс – како је било и како ће бити

Помало изненађујуће и упркос многоборјним прогнозама, екипе Денвера и Финикса играју полуфиналну серију и одлучују о једном финалисти Западне конференције НБА лиге. Шта могу Јокић и ”осакаћени” Нагетси против ове сезоне сјајних Санса? Можда нам ближа прошлост међусобних одмеравања снага два тима може помоћи да предвидимо блиску будућност.

Иако су у финишу регуларног дела сезоне остали без првог плеја и друге звезде тима Џамала Мареја (завршио сезону због тешке повреде лигамената колена), Денвер нагетси су на крилима ове сезоне спектакуларног Николе Јокића успели да у шест мечева елиминишу комплетне Портланд трејлблејзерсе.

Екипа тренера Мајкла Мелоуна је значајним прилагођавањем, те озбиљном потрошњом преосталог играчког кадра ипак успела да поново превазиђе препреку у првој рунди плеј-офа, али и да донекле ”врати дуг” противнику за болну у полуфиналу елиминацију 2019. године (било је тада 4-3).

Победе упркос прогнозама

Оба тима, из Нагетси и Санси, успела су да пободе квоте на кладионицама и елиминишу Блејзерсе, односно до синоћ актуелне шампионе, Лејкерсе. 

У узбудљивој серији, коју својом играма обележили Јокић и Лилард, тим из Колорада је успео да превазиђе велике кадровске проблеме (одсуство Мареја, Бартона, Дозира), и са ”скраћеном ротацијом” два пута слави у Орегону, последњи пут синоћ и мечу којим је та четвртфинална серија и завршена - 126:115, за укупних 4-2 у победама.

Најзаслужнији што ће Нагетси (поново) играти у полуфиналу, и што су остали једина екипа из прошлогодишњих финала конференција која је још увек жива (Мајами, Бостон и шампиони Лејкерси су елиминсани) је нико други до ”Џокера” из Сомбора и све извесније будућег МВП-а лиге, што је став и већ поменутог Лиларда.

Он је на тих шест сјајних мечева просечно бележио феноменалне бројке: 33 поена, 10.5 скокова и 4.5 асистенција по мечу, уз феноменалне проценте шута - 53% шут из игре, 43% за три поена и 92% шут са линије слободних бацања.

Са друге ”сунца” су засијала јако, а прејако за, на много страна уздрмане, Лос Анђелес Лејкерсе.

Новом ол-стар партијом Девина Арманија Букера, који је у ноћашњој утакмици у ”Стејплс центру” убацио чак 47 поена, Финикс је дошао до новог брејка (113:100) и затварња серије: 4-2 у победама.

Денвер има бољи скор, бољу статистику али...

Иако је горе истакнуто да су им у првој рунди у америчкој јавности даване мање шансе него ривалима које су на крају избацили, и Денвер и Финикс иза себе имају изузетно добру и надасве успешну регуларну сезону.

Санси су је завршили на другом месту Запада са скором 51-21, односно само једним поразом више од најбољег тима лиге, Јуте Џез.

Денвер је после одиграна 72 меча мало скраћене сезоне имао учинак од 47:25, и то му је обезбедило место испод наредног ривала, односно трећу позицију.

Ако се осврнемо на резултате овогодишњих дуела два тима, било их је три, сва три су била ”егал” и два су припала Јокићу и екипи. И то оба после продужет(а)ка!

Први дуел одигран је у ”Бол арени” у Денверу 2. јануара ове године, на самом старту сезоне и припао је гостима из Аризоне са 106:103, а решио га је Крис Пол поготком на седам секунди пре краја.

Искусни плеј је меч завршио са 21 поеном, док су преостали чланови великог трија, Девин Букер и Диандре Ејтон убацили по 22.

Јокић је на том мечу замало остао кратак за трипл-дабл, пошто је имао 17 поена, 11 скокова и 9 успешних додавања, али и проблем са личним грешкама (пет).

Други дуел два тима одиграла су три недеље касније, тачније 21. јануара у ”сунчаној долини”, а победе ја поново припала гостујућем тиму. Нагетси су славили после додатних пет минута резултатом 130:126 (114:114).

Јокић је поново био надомак трипл-дабла (31 поен, 10 скокова и осам асистенција) и поново најбољи играч свог тима. Са друге стране, његов ривал под кошем Диандре Ејтон је такође играо добру утакмицу (27 поена и 13 скокова).

Трећи дуел одигран је само дан касније, на истом месту, у ”Финикс санс арени”. И поново је играно додатно време, овога пута чак два продужетка, и поново је победу славио Денвер - 120:112 (98:98, 106:106).

Јокић је и у том сусрету био најбољи ”грумен” – на свом конту је имао импресивна 22 скока уз 29 убачених поена. На другој страни, Диандре Ејтон је забележио дабл-дабл од 17 кошева и 13 ухваћених лопти, у мечу који је због лакше повреде тада преседео Букер.

Када је реч о тимској статистици на нивоу сезоне 2020/21, она је на страни Денвера, који је у просеку ове сезоне постизао више поена (120.8 према 104), бележио више скокова (44.3 према 41.8) и остваривао више асистенција (26.0 према 24.3).

Међутим, иако се са правом очекује да Јокић буде најбољи играч и у овој серији и без већих проблема доминира над Ејтоном, остаје велика енигма како ће га испратити остали саиграчи, ко ће од повређених евентуално бити спреман да одиграна бар нешто у овој серији против тима кога је до добрих резултата ове сезоне довела пре свега тимска кошарка, посебно добра тимска одбрана и значајан допринос играча са клупе (видети рецимо под ”Камерон Пејн”).

Но, ми овде нећемо, не желимо и не смемо потценити способност Јокића да свој тим вуче изнад граница реалног изнова и изнова јер човек је ове сезоне показао да нема бољег у лиги најбољих на свету. Дакле, питање је подршке коју ће добити од блиских сарадника на паркету, јер ће он своје без икакве сумње испоручити...

А ако је коме важна традиција, она јесте на страни Санса, који су (бар) у укупним скору у међусобним дуелима тренутно бољи од Нагетса – 98:84.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво