Читај ми!

Следи најбоља кошарка на свету - Денвер се свети Портланду, лудо на Истоку, шампион у плеј-ину

Завршетком регуларног дела сезоне НБА лиге означава се почетак најбоље и најквалитетније кошарке познате људском роду. Променом система такмичења, пре плеј-офа, играће се плеј-ин односно борба за последње две позиције које воде у доигравање. Никола Јокић, готово извесно МВП лиге, покушаће да одведе Денвер нагетсе корак даље од прошле сезоне, до самог НБА финала. Прва препрека на том путу су им Портланд трејлблејзерси, стари знанци, који су их пре две године елиминисали у полуфиналу конференције. Србију ће представљати још и Бобан Марјановић, који ће са Даласом играти против Клиперса, Богдан Богдановић, чија Атланта се на почетку укршта са Њујорк Никсима и Немања Бјелица, члан Мајамија, који се састаје са Милвокијем.

Многи критичари НБА лиге и они који је из многобројних разлога не симпатишу, нису свесни промене односа према кошарци, као и самог квалитета исте у тренутку када се заврши регуларни део сезоне.

Најбоље што планета има да пружи 

У плеј-офу нема сакривања иза статистике, напорног ритма, битних или небитних утакмица, лоших судијских одлука, тимских амбија итд...

Терен, лопта, кош, четири саиграча поред вас, петорица противника на супротној страни, 48 или више минута најбоље кошарке коју наша планета има да пружи.

Или можеш да играш, доприносиш и чуваш свог противника, будеш део визије и система твог тима, или си непоуздан и слаба карика, којој се не могу поверити минути, већ са клупе гледаш боље како се надмећу.   

Након скраћеног издања од 72 одигране утакмице регуларног дела сезоне, чека нас екстремно узбудљива плеј-оф фаза.

Као и сваке године, а ове можда чак и више, тежина прогнозирања две екипе које ће се наћи у великом финалу је огромна.

Очекује се неизвесност на готово сваком мечу, изразитих фаворита је веома мало и утисак је да свако свакога може да елиминише.

Пут српских кошаркаша 

Србија ће у плеј-офу имати тројицу представника - Николу Јокића, Бобана Марјановића и Богдана Богдановића.

Сомборски "Џокер", највећи фаворит за МВП награду, односно признање за најкориснијег играча регуларног дела сезоне у читавој лиги, поново ће носити огроман терет на леђима.

У тренутку када вас прогласе најбољим, остале "звери" неће вас штедети и учиниће све што је у њиховој моћи да вас елиминишу, надиграју, поразе и понизе, те тако скину ту круну са главе. 

Међутим, Никола је безброј пута у досадашњем току каријере доказао да има све што је потребно да се носи са најбољима и да је са разлогом то што јесте и ту где јесте.

Оно што му не иде у прилог јесте тежак ривал већ у првој рунди плеј-офа, као и то да Бетмену недостаје његов Робин, најбољи саиграч и стрелац екипе Џамал Мари. 

Канађанин је још раније због теже повреде лигамената колена завршио сезону, па ће Јокић и екипа морати и у плеј-офу да на разне начине измисле поене које би иначе и најбољим дефанзивцима у великом броју убацивао Мари. 

Денвер је прошле сезоне направио чудо и исписао историју НБА лиге, елиминисавши прво Јуту, а потом и Клиперсе и то након ситуација у којој су губили са 3:1 у серији.

Ове године ће, у знатно другачијем издању, као и са различитим наративом и приступом, покушати да оду корак даље. Прва препрека на том путу им је тим Портланд трејлблејзерса.

Тим из Орегона предвођен Лилардом и Меккалумом, али и одличним Кармелом, Пауелом, Нуркићем, Кантером, Ковингтоном и другима, је управо победом над Денвером осигурао место у плеј-офу.

Денвер је противника у првој фази бирао сам, а између актуелног шампиона и бившег свог џелата изабрао ову другу опцију.

Портланд је пре две сезоне у полуфиналу конференције елиминисао Нагетсе након великог преокрета и седам утакмица, па Денвер има још један разлог за доказивање и освету. 

Уколико прођу Лиларда и екипу, Нагетсе чека сусрет са бољим из дуела Финикса и Лејкерса/Голден Стејта. 

Бобан Марјановић и његови Далас меверикси налазе се на другој страни "костура" Западне конференције.

Далас већ у првој рунди има веома тежак задатак, пошто за ривала имају тим ЛА Клиперса.

Две екипе састале су се у првој рунди и прошле сезоне, а упркос великом отпору, Мевси нису успели да елиминишу фаворизованог ривала.

Клиперси у овогодишње издање плеј-офа улазе са потпуно другачијом енергијом, знатно мањом помпом, другачијим очекивањима и измењеним играчким и тренерским кадром, па ће бити веома занимљиво видети како ће изгледати и одвијати се ова серија.

Бољи из дуела Клиперса и Даласа ће на мегдан највероватније Јути.

Џезери су регуларни део сезоне завршили на првом месту, те ће у првој рунди за противника имати неког из плеј-ина, а то могу бити Мемфис, Сан Антонио, Голден Стејт, али можда и ЛА Лејкерси.

Богдан Богдановић, ће се први пут у својој НБА каријери наћи у плеј-оф фази.

"Боги" је са Запада дошао на Исток, пронашао веома занимљиву средину и клуб и почео да игра феноменалну кошарку.

Атланта хокси су направили огроман напредак у односу на прошлу сезону, у којој су били претпоследња екипа на Истоку.

Ове године су заузели пето место и тако заказали дуел са још једним повратником у плеј-оф, екипом Њујорк никса.

Многи НБА аналитичари су истакли дуел ове две екипе као један од занимљивијих, узевши у обзир да су већ испунили зацртани циљ, да немају никакав притисак и да такве екипе умеју да буду веома опасне, те покваре планове фаворитима.

Бољи из дуела Атланте и Никса ће у наредној фази врло вероватно играти против Филаделфије.

Севенти сиксерси су као првопласирана екипа изборили лакши "костур" Истока, па ће у првој рунди играти против некога из плеј-ина, а то могу бити Индијана, Шарлот, Вашингтон или Бостон. 

Немања Бјелица ће покушати да избори своје место у ротацији у екипи Мајамија.

"Врелина" жели да понови успех од прошле сезоне, када су играли финале лиге, али ће то ове сезоне бити још теже извести. 

Парови на које треба обратити посебну пажњу 

Неколико ствари, односно дуела, привлаче огромну пажњу НБА заљубљеника.

За почетак, прошлогодишњи шампиони Лејкерси нису успели да заобиђу плеј-ин, па иако важе за фаворита у мечу са Голден Стејтом, или евентуално Мемфисом и Сан Антониом, није немогуће да се не домогну плеј-офа.

"Језераши" су ипак напокон комплетни, опорављени и жељни повратка у сам врх НБА лиге.

Поред поменутих Клиперса, који су за разлику од прошле сезоне, веома тихо пропраћени и најављивани ове сезоне, биће прилично занимљиво видети како ће се Јута изборити са притиском који носи првопласирана екипа конференције, али и Финикс, екипу која је спој младости и исксутва и која је бљеснула и лансирала се у сам врх Запада.

Ипак, оно што привлачи највише пажње и интересовања, јесте како ће се ствари одвијати на Истоку.

Бруклин нетси важе за првог фаворита за подизање Лери О'Брајан пехара.

Ирвингу и Дуренту прикључили су се Харден и Грифин, па је тако лествица очекивања подигнута на највиши ниво.

Притисак који поменути играчи Нетса носе је огроман, па би било какав неуспех, па чак и у евентуалном НБА финалу, био огроман и нанео велики удар њиховим репутацијама и каријерама.

Противник у првој рунди ће им бити бољи из дуела Бостона и Вашингтона.

Селтикси су се мучили и били неконстантни кроз читаву годину, али су и те како способни да тимском игром, квалитетном одбраном и на крилима својих звезда у успону, елиминишу фаворизоване ривале.

Вашингтон је у другој половини сезоне заиграо сјајно, а када се погледа њихов састав и кошарка коју су играли у последње време, утисак је да могу бити тврд орах на који би свако могао да поломи зуб. 

Можда и најзанимљивији дуел прве рунде, бар на Истоку, биће онај у којем се састају трећепласирани Милвоки и шестопласирани Мајами.

Бакси су Јанису Адетокумбу довели занимљива и квалитетна појачања у виду Холидеја, Такера, Форбса, Портиса и Тига, а попут Клиперса, Милвоки на веома тих начин и из другог плана започиње овогодишњу кампању.

Тежак посао имају већ на почетку, пошто им је ривал прошлогодишњи финалиста, екипа Мајами хита. 

Тим Ерика Сполстре је додатно појачао ростер у односу на прошлу сезону, али ће до успеха поново морати путем аутсајдера.

Мајами је екипа која има добро познат и разрађен систем, али и играче који знају улогу у том систему. На њихову жалост, остали су без Оладипа, али далеко од тога да не поседују довољан квалитет да елиминишу много јаче тимове на папиру од себе.

Додатни проблем за Мајами јесте то да чак и уколико избаце Милвоки, у наредној рунди ће се највероватније састати са Бруклином, а питање је да ли имају умећа и снаге за два везана чуда.

Било како било, љубитељи НБА лиге и најбоље кошарке на свету, припремите се за лавину сјајних потеза, феноменалних утакмица, али и неколико редова подочњака, недостатка сна и енергије у наредним данима. 

Очекује нас један од најнепредвидљивијих плеј-оф фаза у последњих много година, а то је нешто што се у свету спорта највише може пожелети. 

Александар Петровић (AlexPetro23

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво