Читај ми!

Зоран Лукић о Фибиној Лиги шампиона, Партизану, јуниорској репрезентацији...

Српски кошаркашки тренер Зоран Лукић са екипом Нижњег Новгорода учествоваће на финалном турниру Фибине лиге шампиона који се у овом руском граду одржава од 5. до 9. маја.

Противник Нижњег у четвртфиналу је шпанска Сарагоса, а Лукићев тим налази се у прилично незавидној ситуацији пред изузетно важне утакмице.

"Имамо бројне проблеме унутар екипе са повредама и одсуствима играча. Један је оперисао слепо црево, други је сломио руку, трећи прст. Kејси Шеперд, који је био МВП плеј-офа имао је повреду колена, није тренирао 15 дана и потпуно је ван форме. Американац Петресак има породичних проблема, његов отац је у коми...", сумирао је здравствени билтен свог тима Лукић.

Српски стручњак који је, у два мандата, већ 10 година на клупи Нижњег Новгорода сходно свим околностима улогу фаворита препушта Сарагоси.

"Они су у одличној форми. Последњих неколико утакмица одиграли су изванредно. Морам да нагласим да смо ми направили одличан резултат, прва смо екипа која је изборила учешће на Фајнал-ејту. Међутим, због свих проблема евидентно је да тренутно нисмо тим какав смо били до пре само двадесетак дана, али пробаћемо да направимо изненађење", констатује Лукић.

Шпански тимови фаворити за освајање Фибине Лиге шампиона 

Ово је пета година како Фиба организује Лигу шампиона, а досадашњи освајачи пехара били су Тенерифе, АЕK, Виртус и Бургос.

Овогодишњем победнику припашће награда од чак милион евра, а у четвртфиналу снаге ће још одмерити Нимбурк - Kаршијака, Тенерифе - Стразбур и Холон - Бургос.

Лукић сматра да највећи квалитет поседују шпански тимови, јер долазе из најквалитетније лиге у Европи, али да нокаут систем такмичења свакој екипи даје подједнаке шансе.

У години за нама, коју су обележиле празне трибине на спортским борилиштима услед пандемије вируса корона, радује податак да ће у спортском комплексу Нагорни у Нижњем бити публике. Одлучено је да ће 60 одсто капацитета дворане моћи да буде попуњено.

"Дворана ће изгледати као 'свемирски брод'. Људи из Фибе су се заиста потрудили да од овог турнира направе прави спектакл. Дворана је у потпуности преуређена и верујте ми да, с обзиром на све измене, имамо осећај као да не играмо на домаћем терену", каже Лукић и потом износи још похвала на рачун концепта организације Фибине Лиге шампиона.

"Kомплетно такмичење је било беспрекорно. Организација је изванредна и мислим да све то изгледа јако добро. Без икакве дилеме, Фиба је са овим такмичењем направила пун погодак. И када говоримо о квалитету, сматрам да има одличних тимова и нема сумње да би било која од ових осам екипа имала значајну улогу у Еврокупу".

Ангажман у Партизану само машта медија

Лукић је истакао да је изузетно задовољан условима у Нижњем Новгороду и демантовао наводе појединих српских медија да ће следеће сезоне преузети место шефа струке Партизана.

"Чуо сам за те медијске натписе, али Нижњи је моја прва опција. Презадовољан сам овде, понудили су му нови уговор и ми настављамо нашу сарадњу. Имам изванредне односе са људима у клубу, посебно са генералним менаџером Сергејом Пановим, који ме је пре 15 година довео у Русију".

Лукића, који је и селектор репрезентације Србије до 19 година, овог лета очекује и учешће на Светском првенству за јуниоре у Летонији. На недавно одржаном жребу одлучено је да ће Србија играти у групи са Порториком, Ираном и домаћином Летонијом.

"По именима противника могло би се рећи да смо имали добар жреб. Међутим, треба бити свестан да неће бити нимало лако. Јуниорска селекција Ирана играла је тамошњу прву лигу и била најпријатније изненађење. Летонија је домаћин и сигурно има своје амбиције. Много тога ће зависити какву ћемо селекцију направити и колико ћемо имати времена за припреме. Све у свему, група није лоша, али папир је једно, а паркет нешто сасвим друго", закључио је Лукић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво