Читај ми!

Саша Обрадовић за РТС: Ту смо где и желимо да будемо - у врху

Након победе у драматичном ”вечитом дербију” и задржавања максималног учинка у АБА лиги, тренер Црвене звезде Саша Обрадовић био је гост Јутарњег програма РТС-а и том приликом поручио да је у ово тешко време пандемије и у веома напорном распореду најважније то што екипа држи тај низ и што се налази ту где и жели да буде - у врху, додавши да сматра да добро презентују клуб и државу у Евролиги. Он је говорио и о свом повратку и животу у Београду, а дотакао се и репрезентације.

Обрадовић је после првог кошаркашког дербија у новој сезони поручио да је задовољан једино резултатом. Да ли је то тако и два дана касније?

”Тренери су обично критички настројени, небитно да ли је то победа или пораз јер креираш велике критеријуме. Ми увек морамо да имамо своје лице и некад га показујемо, некада не. Овај месец је пун изазова, пун обавеза и путовања, и можда онда будеш мало и реалнији са оним што видиш. Мислим да је слика реалнија кроз Евролигу, и мало мање реална кроз АБА лигу, али битно је да држимо тај низ победа и да будемо ту где желимо да будемо, у врху”, рекао је Обрадовић за РТС.

О првом дербију на месту тренера и паралелом са онима које је играо исте деведесетих година, рекао је:

”То је било давно. Али оно што људи требају да занју да та два посла скоро да немају везе један са другим. Начин на који користиш време као играч не може да се упореди са тренерским делом. У самој припреми утакмице, током утакмице и после утакмице ти мораш да мислиш о свему, о тиму, како га унапредити, док као играч размишљаш о другим стварима. И то је најлепши део играчке каријере и зато често говорим својим играчима да уживају што више могу”.

Пандемија отежала живот и ”отела” навијаче 

Кошарка без публике, а поготово кошарка у Звезди без навијача није потпуна и није то то. Колико подршка са трибина недостаје?

”Ставрно је велики недостак. И тај мој долазак овде и очекивања да се сусретнем са навијачима који креирају феноменалне атмосфере и уз које би сигурно напредовали. Нажалост, немамо тога. Соучени смо, али не само ми, са тим проблемом. Морамо да размишљамо и да наш фокус буде само на терену, на противницима са којима играмо и да чекамо нека лепша времена, да се опет нађемо и прослављамо победе заједно”, нада се тренер Звезде.

О тренерском стилу и неговању старе и строге југословенске школе, каже:

”Ја мислим да увек мора да постоји неки добар однос, чак иако креираш неке јаке критеријуме, увек мора да постоји и друга страна, да постији и други однос, мало приснији и да правиш синтезу свега тога. Иако можда то не изгледа понекад са стране тако, ја милсим да са мојим играчима имам одличан однос и да покушавамо да будемо на истој страни”.

Већ сутра тим са Малог Калемегдана дочекује Ефес у Евролиги, тим који је један од најјачих у Европи и један од фаворита за освајање.

”Тако је, настављамо у том јаком ритму. Стварно је нека чудна и непредвидива ситуација, јер никада не знаш против кога ћеш на утакмици да играш, ростери се мењају, различити су и то додатно отежава припрему. Мислим да и овакав распоред не омогућава тренинге и припреме, али увек је лакше то радити кроз победе. Ми имамо и неке нове играче, који се уклапају углавном преко утакмица. Али је важно да идемо по неком нашем плану”, рекао је Обрадовић и осврнуо се на до сада остварено у Еврлиги.

”Ја мислим да је добар скор. Да смо победили Жалгирс и имали победу више било би још боље, али мислим да добро презентујемо у Европи и клуб, и град и државу”.

Повратак кући 

После дуго година, Обрадовић се вратио да живи и ради у свом Београду.

”Ја сам свих ових година био везан и у контактима са људима. Сада, када је стигла понуда Звезде ја сам био у Монаку али сам осетио да је сада тренутак. Коцкице и амбиције су се поклопиле и сада сам на правом месту у право време”.

Како изгледа слободан дан у Београду сада?

”То у животу тренера практично не постоји. Увек има посла и размишљања, да ли требаш да ствараш неке нове односе, да ли нешто да поправљаш, нешто око тактике... Али и оно мало што остане сада је поремећено овом пандемијом. Мени фали тај неки однос са својим пријатељима, са фамилијом, јер сам некако и даље изолован што због овог коронавируса, што због обавеза и жеље да направиш најбоље и за клуб и за каријеру”, поручио је тренер српског евролигаша.

Он је тренутно у Београду са супругом, док су деца на студијама у иностранству. 

”Ћерка је у Шпанији студира, син у Берлину студира, ја сам са супругом овде. Раштркани смо, али то је мој живот - увек на путу, увек са коферима. Ништа не планирамо дугоручно”.

Реперезентацију Србије за викенд очекује наставак квалификација за Евробаскет 2022, што ће Обрадовић такође са пажњом испратити.

”Пратим наравно, и то је део посла. Врло тешка и незавидна ситуација за стручни штаб, за цео савез јер као и у претходном циклусу ту је проблем јер не можеш увек да имаш најбољи тим, већ мораш да си прилагодљив. Да доводиш неке друге играче, да очекујеш од њих да за један-два дана функционишу као тим. То је много тешко, али ипак очекује се победа у свакој утакмици, као и од Звезде уосталом”, закључио је Обрадовић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво