Читај ми!

Богдановићева каријера за уџбенике и шанса да Србија поново има НБА шампиона

Кошаркашка јавност (поготово српска) дочекала је лепе вести везане за промену средине Богдана Богдановића у НБА лиги. "Боги" из Сакрамента иде пут Милвокија и једино за чиме ће му остати жал, вероватно јесте лепо калифорнијско време, које мења за знатно хладнији Висконсин. Ипак, утисак је да и Милвоки и Богдан Богдановић, могу бити презадовољни развојем ситуације и шансе која им се пружила.

НБА сезона релативно скоро се завршила, а већ је почело лудило везано за наредну.

Након одређивања тачног датума почетка нове сезоне, утврђено је и време када ће се одржати НБА драфт, као и када тимови могу да почну са трансакцијама.

Најактивнији у првим данима "прелазног рока" била је екипа Милвоки бакса.

Тежак задатак је био пред управом тима из Висконсина, пошто је двоструки узастопни најкориснији играч лиге Јанис Адетокумбо, јасно наговестио да ће отићи из Бакса, уколико из управе не покажу амбиције и окруже Грка са адекватним кошаркашима који би напали НБА титулу.

Челници Милвокија решени су да задрже Јаниса, те су одмах довели два веома квалитетна играча, чији стил игре одговара и неопходан је Адетокумбу - Холидеја и Богдановића.

Српски кошаркаш Богдан Богдановић је путем „sign and trade" опције послат у Милвоки, да би у правцу Сакрамента отишли Донте Дивићенцо, Ди Џеј Вилсон и Ерсан Иљасова.

Претпоставља се да је Богдан потписао уговор "тежак" око 15 милиона долара по сезони, али сигурно да је у овом тренутку за њега битније у коју екипу долази.

Богдановић је (напокон) напустио Сакраменто. Уз сву љубав и подршку коју је добијао од навијача и (ранијих чланова) управе Кингса, било је очигледно да Сакраменто нема довољан квалитет и амбиције ни да би се пласирао у плеј-оф, а камоли нешто више од тога.

Пробали су Кингси и са различитим тренирима, носиоцима игре, младим надама, али очигледно ствари нису функционисале, а Богдан полако, али сигурно, улази у најбоље кошаркашке године.

Српски кошаркаш је један од најбољих примера како изгледа када каријеру градите постепено, не прескачете кораке, не пуцате превисоко, познајете себе у сваком тренутку и пажљиво бирате своје окружење.

Након сезона у Партизану, у којима је наговестио о каквом се таленту ради, Богдан је наставио да ради на себи и каријеру зида у Европи, гиганту какав је у том тренутку постајао Фенербахче и тренерском громадом какав је нико други до Жељко Обрадовић.

Богдановић ниједног тренутка није попуштао притиску да пошто-пото и што пре оде у НБА лигу.

За драфт се јесте пријавио 2014. године и био изабран као 27. пик, али је у најјаче клупско кошаркашко првенство отишао тек три године касније, као сазрео, комплетан, формиран играч.

У Америку се упутио након фантастичне сезоне, освајања Евролиге, као и сребра на Олимпијским играма у Рију, чиме је учинио да се и "преко баре" чује за њега.

Богдан је знао да иде у "српски" Сакраменто, у којем ће бити привилегованији од било ког другог рукија, али се свакако постарао да своје место, минуте, улогу и плату оправда.

Богдановићев први уговор у Сакраменту, учинио га је најплаћенијим рукијем у историји НБА лиге, пошто је уговорио трогодишњу сарадњу вредну 36 милиона долара.

Три тешке и мукотрпне (бар за гледање) године касније, Сакраменто ниједном није успео да се домогне бар осме позиције и плеј-офа.

Цену тих неупсеха највише је платио Владе Дивац, који је отпуштен са места генералног менаџера, а српску колонију у Сакраменту напустио је и Игор Кокошков, који се вратио у Европу и сео на место селектора репрезентације Србије и клупе Фенербахчеа.

Богдановић је током прошле сезоне могао да потпише продужетак уговора са Сакраментом, али је (да ли свесно, да ли подсвесно) поново био стрпљив, чекао развој ситуације, коцкао се на своје име и на крају, како ствари стоје, поново победио.

Српски кошаркаш ће појачати примања по сезони, али за њега вероватно и битније, биће члан екипе са шампионским амбицијама, као и саиграч са једним од најбољих кошаркаша данашњице - Јанисом Адетокумбом.

Милвоки је уз Богдана, довео и Џруа Холидеја, једног од цењенијих плејмејкера у НБА лиги, одличног играча у оба смера, потцењеног поентера, али и организатора и продужене руке тренера на терену.

Холидеј и Богдановић, били су делићи слагалице, који су преко потребни Милвокију и стилу игре Јаниса Адетокумба. 

Такође, иако су Корвер, Иљасова, Метјуз, Дивићенцо и остали из редова Милвокија, погађали шутеве споља које им је креирао Јанис, сложићемо се да је Богдан бар подједнако добар шутер као поменути играчи, али и знатно бољи организатор игре, односно способан да себи, али и другима, створи позицију за поентирање.

Скроман, одмерен и приземан - али истовремено и свестан својих способности и са менталитетом убице. Својим радом, темељношћу и вредноћом, Богдан Богдановић је градио своју каријеру корак по корак. Окружио се правим и искреним људима, ризиковао онолико колико је требало и сада је дошао ред да прикупи плод онога што је посадио.

Према најновијим пројекцијама, Милвоки бакси су међу фаворитима за освајање титуле на Истоку, али и читаве НБА лиге. Упркос успесима у регуларном делу сезоне, Милвоки претходне две године није успео да се покаже и у плеј-офу, пошто је у оба наврата избачен већ у другој рунди.

На папиру, веома добар посао је урађен, али остаје онај тежи део, доказати и оправдати улогу фаворита на терену.

Остаје да се види да ли и како ће се уклопити наш Богдан у машинерију Мајка Буденхолзера, предвођену Јанисом Адетокумбом. За сада многи параметри нису познати: тачна Богданова плата, минутажа, улога и позиција на терену, али сигурно да ма какве год они били, "Боги" ће знати да се носи са тим.

Огњен Кузмић последњи је српски кошаркаш са НБА прстеном, који је освојио са екипом Голден Стејта 2015. године, а највећу шансу да се следећи окити "најсјајнијим накитом" у свету клупске кошарке, управо има Богдан Богдановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво