Читај ми!

Шест ствари које би требало да знате о Тејлору Рочестију

Американац Тејлор Рочести поново ће, најмање два месеца, носити дрес српског евролигаша Црвене звезде, пошто је у среду озваничен његов повратак на Мали Калемегдан. Упознајемо вас са новим-старим плејмејкером црвено-белих.

"Роч" се враћа у Србију после две сезоне у којима је наступао у Кини и Грчкој. Издвајамо шест ствари које би о њему требало да знате.

Тексашанин који је почео у Калифорнији

Тејлор Кембел Рочести рођен је у Хјустону (Тексас) првог дана јула 1985. године. По оцу Хауарду "вуче" јеврејско порекло.

Кошарку је почео да игра у средњој школи Санта Барбара у Калифорнији, чији је најбољи стрелац у историји.

Висок је 185 центиметара, игра на позицији плеја и карактеришу га добре поентерске способности.

14 клубова, 10 држава, 3 континента

Рочести је прави кошаракаши глобтротер. Са својих 35 година наступао је у 14 клубова, у десет различитих држава и на три континента.

Тејлор је носио дресове немачког Гетингена, Галатасараја, Албе из Берлина, Ле Мана, Кахе Лаборал, италијанске Ангелико Бјеле, Монтепаскија из Сијене, Нижњег Новгорода, Макабија из Тел Авива, Локомотиве Кубан, српског великана Црвене звезде, кинеских клубова Анхуи Драгонс и Тјанђин Голд Лајонс, а прошлу сезону провео је у грчком Олимпијакосу.

У десет профи клубова нису урачунати колеџ тимови, а и ту је Рочести мењао - једну годину провео је на Универзитету Тулејн, да би потом играо на Вашингтон стејту.

Најбољи стрелац Евролиге 2015. године

Без дилеме, најбољу сезону у каријери Рочести је одиграо у дресу Нижњег из Новгорода, када је сјајним наступима у Евролиги дошао до награде "Алфонсо Форд" за најбољег стрелца.

Те сезоне је просечно постизао 18,9 поена, и себе сврстао међу лауерате овог престижног признања. Рекорд те сезоне у Евролиги био му је 29 поена против Сасарија.

Такође, има и титулу МВП-а финалног турнира Фиба Еурочеленџ купа 2010. године, на којем је његов тадашњи клуб Гетинген и славио. 

Црногорски репрезентативац

Као натурализовани играч, Рочести је носио дрес суседне Црне Горе.

Први пут је црвени дрес "соколова" обукао 2013. у квалификацијама за Евробаскет, а касније га је носио и на самом Евробаскету, где је просечно бележио 8,4 поена и 4,3 асистенције.

Потом је и 2015. био део тима који је играо квалификације за Евробаскет.

Већ сарађивао са Обрадовићем

У сезони 2016/17, Рочести је играо за руски тим Локомотива Кубан, који је тада водио Саша Обрадовић, садашњи тренер Звезде.

Дакле, Рочести долази и у град и у клуб који добро познаје, али и код тренера са којим је имао успешну сарадњу у Краснодару.

Они су те године заједно дошли до полуфинала и у Еврокупу и у ВТБ лиги.

Звезда је први клуб у који се враћа

Интересантан је податак да ће Црвена звезда бити први клуб у који ће се Рочести вратити у својој каријери.

Иако је на многим местима оставио велики траг и углавном био међу најбољим играчима, прву повратничку сезону имаће у Београду.

Подсетимо, Рочести је у сезони 2017/2018. наступао у црвено-белом дресу, у којем има освојену титулу шампиона Србије, а био је и члан идеалне петорке АБА лиге за ту такмичарску годину.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво