Историја исписана, бајка траје – Јокићев трипл-дабл и канонада Марија изборили финале

Кошаркаши Денвер нагетса остварили су огроман успех, пошто су у седмом мечу савладали екипу Лос Анђелес клиперса са 104:89 и пласирали се у финале Западне конференције НБА лиге. Денвер је надокнадио заостатак од 3:1 у победама и елиминисао првог фаворита за НБА титулу. Никола Јокић остварио је трипл-дабл учинак од 16 поена, 22 скокa и 13 асистенција. Ривал у финалу Запада биће им друга екипа из Калифорније и Лос Анђелеса – Лејкерси.

Денвер је исписао историју, пркосио математици, три пута заредом савладао Клиперсе и изборио пласман у финале Западне конференције плеј-офа НБА лиге.

На нестваран начин изабраници Мајка Мелоуна изборили су "мајсторицу" против првог фаворита за титулу најјачег кошаркашког првенства, да би потом, готово пресликано као у претходне две утакмице, нанели последњи "шамар" тиму из Лос Анђелеса.

У последње две сезоне, Денвер је играо четири плеј-оф серије и све четири ишле су у седам утакмица, али је екипа из Колорада у свакој показала огромну дозу карактера, квалитета, жеље, амбиције и истрајности..

Тим за који наступа српски кошаркаш Никола Јокић исписао је историју НБА лиге, као једина екипа која је у истој сезони два пута, и то два пута везано, надокнадила заостатак од 3:1 у победама у плеј-оф серији.

Денвер је против Јуте у првој рунди овогодишњег плеј-офа губио са 3:1 и чинило се да је сезона прерано готова, али се екипа Нагетса вратила и преокренула у серији. 

Уследила је серија са Клиперсима, који су такође након прве четири утакмице водили са 3:1. Денвер је успео максимално да одлаже тренутак елиминације.

Деловало је да ће фаворизовани противник рутински одрадити посао у утакмици број пет, када су Клиперси водили са 16 поена након три четвртине, али Денвер се није предавао, чак ни у утакмици број шест, када су Клиперси имали 19 поена предности у трећој четвртини.

Утакмица број седам није била много другачија. Поново је тим из Калифорније водио, овога пута у другој четвртини са 12 поена и опет је деловало као да је неизбежно дошло на наплату.

Тако нису мислили Никола Јокић, Џамал Мари и остатак екипе Денвера.

Захваљујући Јокићу и Марију, Денвер у првом полувремену није губио са 20 поена, иако је то деловало реално и остварљиво. 

Јокић је пунио све статистичке категорије, играо одлично на оба дела терена, док је Мари погађао апсолутно све што се дало погодити. Мало по мало, Клиперси су попуштали под притиском Нагетса, који су више желели сваку лопту, грабили сваки скок и проналазили нападачки ритам.

Јокићу и Марију у наставку меча прикључили су се Херис и Грент и уз поене Мориса и Крејга, потпуно исфрустрирали Клиперсе, који су остали без енергије и идеје. Главни фаворит за титулу, још једном је изгледао као да је видео духа, што сведоче и изрази лица Каваја Ленарда и Пола Џорџа, па их је Денвер до краја сусрета потпуно понизио, стекао 20 поена предности, које је лако одбранио.

Никола Јокић уписао је трипл-дабл учинак од 16 поена, 22 скока и 13 асистенција. Џамал Мари постигао је 40 поена, Гери Херис и Џереми Грент додали су по 14 поена.

У редовима Клиперса најефикаснији били су Монтрезл Херел са 20 и Кавај Ленард са 14 поена. Грин је додао 11, а Пол Џорџ само 10 поена.

Денвер је остварио огроман учинак, пласиравши се у финале Западне конференције, први пут након сезоне 2008/09.

Противник Нагетса биће екипа Лос Анђелес лејкерса, која је у другом полуфиналу Запада елиминисала Хјустон са 4:1.

Први меч финала Запада на распореду је у ноћи између петка и суботе од 03.00 часа по нашем времену.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво