Док је овакве кошарке, биће и подочњака - НБА плеј-оф оправдава очекивања

НБА плеј-оф достиже свој врхунац, а упркос новонасталој ситуацији и условима под којима се игра, квалитет кошарке је на препознатљивом нивоу за ово доба сезоне. И поред свих екипа које су словиле за фаворите, занимљиво је да је апсолутни лидер екипа Мајамија, која је на корак од избацивања најбољег тима регуларне сезоне. Пред елиминацијом је и прошлогодишњи НБА шампшион - екипа Торонта. Док су на Истоку ствари очигледније, Западна конференција доноси спектакуларну неизвесност, те серије сваког дана могу добити другачији обрт.

Нема предности домаћег терена, нема путовања између утакмица, нема навијача (не рачунамо виртуелне), нема много ствари на које су НБА играчи навикли током свих година, али најбоља и најбитнија ствар није се мењала упркос "мехуру" и условима у којима се игра - квалитетна кошарка.

Након периода прилагођавања, утисак је да НБА показује своју праву и најбољу страну и оправдава епитет најјачег кошаркашког такмичења на свету.

Иако смо тек на пола пута, присуствовали смо великим изненађењима и изузетно неизвесним серијама.

Прва рунда, две конференције - две различите приче

Прва рунда плеј-оф фазе протекла је потпуно другачије на две конференције. Источна је донела три "метле" и једну серију која је ишла у пет утакмица. Са друге стране, на Западу су се у две серије играле утакмице број седам, док су преостала два пара морала добрано да се помуче за пролаз у полуфинале конференције.

"Метлу", односно елиминацију без иједне победе преживели су Бруклин, Индијана и Филаделфија.

Нетси су због повреда и коронавируса једва успели да скупе довољан број играча да уопште учествују у плеј-офу, те је њихова лака елиминација од Торонта била очекивана.

Од Индијане се са друге стране очекивао већи отпор. Пред долазак у "мехур", Пејсерси су имали великих кадровских проблема, али су се у последњем тренутку екипи придружили Оладипо и Брогдон, те се очекивало да уз Ти-Џеј Ворена, једног од кандидата за МВП-а "мехура", покажу зубе "врелини".

Ипак, Мајами је релативно лако изашао на крај са њима и наговестио да ће многи сломити зубе о тај орах, па чак и најбољи и најјачи.

Једно од највећих изненађења прве рунде свакако је победа Бостона над Филаделфијом од 4:0. Да је стање на табели било другачије и да је Фила била 100 одсто здрава, овај дуел врло лако је могао да се деси у финалу Истока. Овако, Бостон је "почистио" Ембида и остатак Сиксерса, што је ову франшизу коштало смене тренера Брауна, а видећемо да ли и останка Ембида или Симонса.

На Западу, многим екипама је сам пролазак у полуфинале конференције велики успех, узевши у обзир шта су преживели у првој рунди.

Денвер нагетси, које предводи и на леђима носи српски центар Никола Јокић, надокнадили су заостатак од 3:1 од Јуте. Денвер је постао тек 12. екипа у историји лиге, а тек шеста у овом веку, којој је овакав преокрет пошао за руком. У много наврата је деловало да ће Квин Снајдер и Јута завршити посао, али се Денвер, на крилима Јокића и Марија, који је израстао у једног од најбољих нападача лиге, није предавао, већ показао огромну дозу жеље, енергије и снаге и направио преокрет.

Друга серија у којој се играла одлучујућа, седма утакмица, био је окршај Хјустона и Оклахоме.

Овај дуел и пре почетка означен је као један од најзанимљивијих, узевши у обзир да је Расел Вестбрук био дугогодишњи члан, лидер и легенда Оклахоме, за коју је такође наступао и Џејмс Харден.

Када је Вестврук трејдован у Хјустон, а у супротном правцу отишао Крис Пол, амерички медији наводили су да је пред Тандерима период реконструкције, те су им давали само 0.2 одсто шанси да изборе пласман у плеј-оф.  Математика је поклекла пред сјајним партијама које су прижали ЦП3, ШГА, Галинари и екипа, а на њихову жалост, плеј-оф серију од фаворизованог Хјустона изгубили су у седмој утакмици, на једну лопту.

Главни фаворити за освајање НБА прстена ЛА Клиперси и ЛА Лејкерси су успешно елиминисали Далас и Порталнд, али далеко теже од очекиваног.

Упркос сјајном учинку Каваја Ленарда, Клиперси су муке мучили због веома лоших партија Пола Џорџа, али и због феноменалног Луке Дончића, којег су некао успорили захваљујући његовој повреди, а потом и неспортским понашањем Херела и Мориса.

Лејкерси, са друге стране, играли су против наоштрених Портланд трејлблејзерса, које су елиминисали након пет утакмица. Посао је био ипак знатно тежи од онога каквим се чини. Лилард и дружина победили су у првој утакмици, али су у наставку серије потрошили гориво, били веома уморни и повређени, али је и у таквом одмеру снага, Лејкерсима било неопходно да Џејмс и Дејвис буду на врхунцу задатка. 

Друга рунда, други ниво кошарке

Када су пребродили први корак, уследила је друга рунда, тј полуфинале конференција, у којем се доказује ко је оправдани фаворит, ко има амбиције и могућности да изненади, а ко подбаци и разочара.

Најбољи тим у досадашњем току плеј-фа свакако је Мајами хит. "Врелина" је од недрафтованих играча и неколико ветерана успела да склопи најинтересантнији, а можда и најкомплетнији ростер. 

Након шетње у првој рунди, Хит се у другој састао са Милвокијем. Најбољом екипом из регуларне сезоне, коју предводи Јанис Адетокумбо, прошлогодишњи, а највероватније и овогодишњи МВП, као и од недавно најбољи дефанзивац лиге. 

Четири утакмице касније, Милвоки пред собом има немогућу мисију. Мајамијева прелепа кошарка неутралисала је Јаниса и Миловки. Тим са Флориде повео је са 3:0 и стекао предност коју ниједна екипа у историји НБА лиге није надокнадила.

Милвоки јесте успео да упише један тријумф и смањи на 3:1, али ће у наставку серије највероватније играти без Јаниса, тако да је вероватно питање времена када ће најбољим тим регуларне сезоне поново бити превремено елиминисан. 

Пред испадањем је и прошлогодишњи шампион, екипа Торонта. Екипа коју са клупе предводи Ник Нурс наспрам себе има екипу са најсветлијом будућности у лиги - Бостон.

Делићи секунде недостајали су Бостону да стекне предност од 3:0, али је Ануноби успео да погоди тројку уз звук сирене и тако да наду Торонту. Репторси су од тог момента заиграли знатно боље и заслужено победили и у наредном мечу и изједначили на 2:2, али је Бостону припала кључна пета утакмица, те Селтикси воде са 3:2 и имају меч лопту.  

И док су два полуфинала на Истоку пред расплетом, на Западу тек почиње да "кува".

Денвер и Никола Јокић некако успевају да пронађу последње атоме снаге и парирају фаворизованим Клиперсима.

Тим из Лос Анђелеса је убедљиво добио прву утакмицу, али је Денвер помало неочекивано спремио одговор у следећој. 

Клиперси су у трећем мечу, тек у самом финишу успели да сломе отпор тима Мајка Малона и поведу са 2:1, али познајући Јокића, нашег "Џокера" и "сомборског меџика", али и остатак Денвера, далеко од тога да је серија завршена и да су Клиперси одрадили посао.

Друго полуфинале Запада је након две утакмице између Лејкерса и Хјустона нерешено.

Највиша и најнижа екипа у лиги константно покушавају да нађу компромисе и донекле се прилагоде ривалу.

Хјустон је искористио пасивност Лејкерса на обе стране терена у првом мечу, показао квалитет и повео у серији, али је једна од најтрофејнијих франшиза у историји лиге имала одговор у другом мечу.

Хјустону није помогао ни фантастичан шут и 22 погођене тројке, јер су Лејкерси користили своју висинску предност и индивидуалан квалитет Леброна Џејмса и Ентонија Дејвиса, који су чини се пронашли рецепт и форму за победу.

Ипак, знајући менталитет"Бродија" и "Браде", треба очекивати да Хјустон остави све на терену у трећем мечу и покуша да поврати контролу у серији.

Када је у питању НБА плеј-оф, две ствари су сигурне:

1. Игра се феноменална, најбоља кошарка на свету 

2. Све је могуће (гласом Кевина Гарнета)!!!

Александар Петровић (AlexPetro23

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво