НБА играчи протестују на улицама, Брогдон и Браун са мегафоном у рукама

Све бројним и масовнијим протестима који се већ данима одржавају широм Сједињених Америчких Држава придружило се и у њима активно учешће узело је и неколико НБА играча - Малком Брогдон, Џејлен Браун, Тобајас Херис и Денис Смит џуниор.

Стотине хиљада људи је на улицама америчких градова, где изражавају своје незадовољство и протест због убиства Џорџа Флојда, кога је полицајац угушио приликом хапшења у Минеаполису.

Међу онима који марширају су и НБА играчи, а првог којег смо, макар јавно, могли тамо да приметимо, био је играч Филаделфије Тобајас Херис, иначе велики пријатељ нашег Бобана Марјановић.

Херис се прикључио мирној уличној шетњи у граду важном за америчку историју, а део тог његовог чина појавио се и на друштвеним мрежама.

Попут Хериса, и кошаркаш Њујорка Денис Смит џуниор изашао је на улицу у Фејетвилу, у држави Северна Каролина, где је био у друштву познатог репера Џи Кола.

Ипак, чини се да је, бар што се тиче НБА играча, најактивније било у Атланти, где су такође одржане масовне демонстрације.

У њима су активну, чак и предводничку улогу имали кошаркаш Индијане Малком Брогдон, који иначе важи за једног од најобразованијих и друштвено најангажованиих играча у НБА лиги, као и звезда Бостона Џејлен Браун, који је својим аутомобилом возио 15 сати како би био део ненасилног протестовања у Атланти, држава Џорџија.

Обојца су на снимцима виђени са мегафоном у рукама, а том приликом послали су следеће поруке.

”Имам браћу, сестре, пријатеље на улицама. Не треба да палимо свој град. Ово је најпоноснији црни град на свету.Мој деда је марширао поред Мартина Лутера Кинга током шездесетих година, и био је невероватан. Он би поносан да нас види овде. Ми морамо да идемо напред.”, рекао је између осталог Брогдон окупљенима, истакавши лидерску улогу свог колеге кошаркаша Џејлена Брауна.

”То што сам познат и НБА играч не искључује ме из оваквих прича, Ја сам пре свега црни човек и члан ове заједнице. Морамо да подигнемо глас против неправде која се дешава, јер то није у реду”, поручио је Браун на свом Инстаграм лајву, претходно водивши део протеста на другом месту у Атланти са повицима у мегафон: ”Шта хоћемо? Хоћемо правду! Када је хоћемо? Сада!”.

Он је сво време у рукама носио и мали транспарент са натписом ”Не могу да дишем” (I can't breathe).

Додајмо и то да су свој став поводом масовних протеста у Америци јавно изнели многи тренери и НБА функционери, а практично сви тимови лиге огласили су се саопштењима и порукама на друштвеним мрежама.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво