Фиба издала препоруке за повратак кошарке

Светска кошаркашка федерација (Фиба) објавила је препоруке, тачније упутства националним савезима за повратак кошаркаших такмичења прекинутих услед пандемије ковида 19, а која су сатављена у сарадњи са угледник лекарима и Светском здравственом органиизацијом.

Фиба је смернице објавила на три језика (енглеском, француском и шпанском) а оне се односе првенствено на националне федерације које траже савете о поновном покретању кошаркашких активности и такмичења, која су широм света заустављена средином марта због пандемије короновируса.

Тај документи послужиће као листа за проверу да ли се одлуке о наставку кошаркашких активности у складу са проценом ризика и најбољим шансама за успешан рестарт.

Напомиње се да та пуликација нема за циљ да замени смернице и ограничења влада и државних органа јавног здравља, а тај алат за процену ризика је живи документ и редовно се ажурира.

Те смернице развио је председник Медицинске комисије Фиба, др Петер Харкоурт из Аустралије, након консултација са медицинском саветодавном групом Фиба ковид-19, као и са Фибиином медицинском и играчком комисијом. 

Генерални секретар Фиба Андреас Загклис тим поводом истакао је следеће:

"Желим да се искрено захвалим медицинској саветодавној групи Фиба ковид-19, укљученим комисијама Фибе и Светској здравственој организацији на њиховом непроцењивом раду, стручности и сталном доприносу заштити наших националних савеза, играча, званичника и организатора кошаркашких догађаја. Овај скуп смерница биће врло користан за кошаркашку заједницу на путу повратка наше игре. Свима нам недостаје да се наш спорт игра, а како ситуација везана за пандемију ковида 19 еволуира, Фиба остаје посвећена пружању смерница за сигурно окружење за ’Повратак кошарци’".

Фиба подсећа  да је у априлу основана медицинска саветодавна група Фиба ковид-19, са циљем да разм,атра најновија научна сазнања о ковиду 19 и да саветује поводом повратка међународних такмичења у кошарци. Чланови ове посебне саветодавне групе укључују председавајућег и заменика председника Медицинске комисије Фиба, НБА директора спортске медицине, старијег саветника извршног директора Светске здравствене организације, професора медицине Универзитета у Мелбурну, специјализованог за истраживање имунологије и вакцина, и као посматрача медицинског директорс МОК-а.

Аутор овог упутства, доктор Харкоурт поручује :

”У овим изазовним временима, у име Фибине лекарске комисије желео бих да поделим нашу искрену подршку и солидарност са кошаркашком заједницом широм света. Сведок сам да Фиба неуморно ради на обезбеђивању здравља и сигурности националних савеза, играча, званичника и других партнера. Будите сигурни да ће наша лекарска комисија наставити да сарађује са СЗО и настојати да помогне Фиби да заштити кошаркашку заједницу од тренутне пандемије на основу научних сазнања".

Документ может видети овде.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво