Београдски семинар кошаркашких тренера одложен за јесен

Деветнаесто издање Београдске кошаркашке клинике, једног од најпрестижнијих тренерских семинара на свету, одложено је и одржаће се на старту наредне кошаркашке сезоне, саопштило је Удружење кошаркашких тренера Србије (УКТС).

Клиника је првобитно требало да се одржи крајем јуна током трајања квалификационог турнира за пласман на Олимпијске игре, а због ситуације са пандемијом вируса корона олимпијске квалификације и Београдска клиника су одложени.

"На недавно одржаном Управном одбору Удружења кошаркашких тренера Србије (УКТС) донета је одлука да се Тренерски дани, семинар за тренере млађих категорија и Београдска Клиника одрже заједно на старту наредне кошаркашке сезоне. Тачан термин зависиће од одлуке челника Кошаркашког савеза Србије. Идеја је да нам предавачи буду страни тренери, али видећемо колико ће то бити изводљиво, с обзиром да ће многи стручњаци бити заокупљени припремама за почетак нове сезоне. Ипак, уверени смо да ћемо као и до сада обезбедити врхунске предаваче", рекао је Иван Јеремић, председник УКТС.

Тенер Феникс Санса Монти Вилијамс и шеф стручног штаба Арманија Еторе Месина планирани су за предаваче овогодишње Клинике.

"Требало је да ове године имамо још један изванредан тренерски семинар и прилику да на најквалитетнији могући начин едукујемо наше тренере. У прилог томе сведочи и податак да су нам учешће потврдили први тренер Феникс Санса Монти Вилијамс, као и шеф стручног штаба Арманија Еторе Месина, а били смо у завршним преговорима са још неким веома звучним тренерским именима", рекао је Јеремић.

"С обзиром на целокупну ситуацију били смо приморани да се захвалимо Монтију Вилијамсу и Етореу Месини на доброј вољи и жељи да одрже предавања, јер у предвиђеном термину нико није могао да гарантује да ће Клиника моћи да се одржи. Обојица врхуснких стручњака су нам се обратила писмима у којима су обећали да ће првом следећом приликом драге воље бити гости Београда и нашег реномираног семинара".

Током трајања ванредног стања УКТС својим члановима омогућило велики број квалитетних материјала за стручно усавршавање.

"Тиме смо желели да подстакнемо све наше чланове, посебно млађе тренере, да време које су морали да проводе у својим кућама искористе на прави начин, да се едукују и додатно раде на себи. Захваљујући ангажовању наше канцеларије на челу са генералним секретаром Страхињом Васиљевићем, перманентна едукација је трајала и за време пандемије. Свим нашим члановима смо обезбедили изузетно квалитетан писани материјал, а такође смо путем нашег сајта у видео формату публиковали неке од најбољих предавања са Београдске Клинике која до сада нису нигде објављена. Међу предавачима су била врхунска тренерска имена попут Грега Поповића, Жељка Обрадовића, Аита Гарсије Ренесеса, Душка Вујошевића и многих других", нагласио је Јеремић.

Од ове године УКТС уприличиће још једну награду која ће се звати Тренерска плакета, која ће се додељивати за допринос развоју кошаркашке игре и тренерске струке у Србији.

"Наше удружење већ додељује Награду за животно дело, а међу лауреатима су били наши највећи тренери који су својим радом обележили разне епохе светске кошарке. Тренерска плакета је награда која ће се додељивати за допринос развоју кошаркашке игре и тренерске струке у Србији", рекао је Јерремић и додао:

"Доделићемо је већ овог септембра током трајања наших семинара и то на предлог КШ-а, кошаркашких региона, клубова и УКТС-а. На овај начин желели смо да отргнемо од заборава тренере који су много тога дали српској кошарци, али нису били толико у жижи јавности и медијски експонирани, као што су на пример неки тренери млађих категорија или нижих лига. Тиме ћемо вратити сећање на велике кошаркашке радније који су брусили таленте и тако отварали пут великим тренерима", закључио је Јеремић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво