"Најближи смо од свих градова да угостимо Евролигу, сви желе да дођу у Београд"

Судбина Евролиге, најјачег клупског кошаркашког такмичења на Старом континенту, биће позната 25. маја, када ће челници донети одлуку о завршетку сезоне. Због пандемије коронавируса Евролига је званично суспендована 12. марта и још није познато да ли ће и у ком формату бити настављена. У случају наставка, најреалнија опција је да завршница такмичења буде одиграна у једном граду, а Београд је у овом тренутку најближи томе да буде домаћин. Горан Грбовић, бивши кошаркаш и директор "Штарк арене", истакао је да је наша престоница спремна да организује овако велики подухват.

Грбовић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао да је Београд спреман и да има искуство јер је 2018. био домаћин Фајнал-фора, али да ће сада посао бити много тежи.

"Цео процес је веома комплексан јер морате довести 18 екипа у један град, у којем би се у том такмичарском делу, да би се завршила Евролига, одиграло шест кола. То је 54 утакмице у веома кратком периоду. После тога се играју Фајнал-ејт и Фајнал-фор – укупно 62 утакмице", рекао је Грбовић.

План је да се такмичарски део Евролиге заврши од 4. до 27. јула, после чега би уследила елиминациона фаза.

"Што се тиче логистичког дела, Београд је у предности у односу на све остале градове јер смо много раније почели да комуницирамо са Евролигом, још од оног првог дана када је избацила распоред како би се то хипотетички играло у једном граду. Консултовали смо се и са градоначелником Гораном Весићем одмах упутили писмо", навео је некадашњи играч Партизана и објаснио како изгледа само мали делић организационог плана:

"У року од четири дана смо на сваки њихов захтев одговарали позитивно, чак им давали неке предлоге због искуства које Београд има у организацији. Влада је у року од четири дана донела одлуку да се из земаља из којих долазе учесници, признаје тест на ковид 19, тако да не би било карантина за играче. Неће постојати тај кампус карантин, него само кампус. Хипотетички говорећи, када би почеле да долазе екипе, имале би припреме до почетка такмичења."

Због новонасталих околности, промењен је и начин на који се добијају домаћинства.

"Лако је организовати Фајнал-фор. Када кажем 'лако', мислим да ви добијете технику и логистику из Евролиге. То су људи који заиста добро раде. Ви будете само домаћин и плаћате котизацију. Ово је без котизације – Београд излази у сусрет Евролиги у овој ситуацији. У питању је друго по величини кошаркашко такмичење на свету, што се тиче професионалног такмичења. Не верујем да ће у блиској будућности, па чак и у неком другом спорту, бити организовано овако нешто – да 18 екипа у једном граду да би завршило лигу и одиграло завршницу такмичења."

Љубљана је конкурент, али…

Познато је да ће челници Евролиге 25. маја морати да донесу коначну одлуку, а Београду ће, у случају да се такмичење ипак настави, поред Вилњуса, конкуренција бити и Љубљана.

"Љубљана се пријавила прошле недеље и она нам је конкуренција. Ми смо већ дубоко у тој техничкој логистици и преписци са Марком Абалом, човеком који је задужен за догађаје. Једноставно, нећу да будем злонамеран, али једино што Љубљана има то што је 1970. Југославија освојила светску титулу у том граду и биће 50. годишњица. Што се тиче кошарке и организације, Београд је град који је првенствено вољен од свих екипа. Говорим из личних сазнања. Моји пријатељи су директори неких клубова или арена и ми лобирамо за то, али сви играчи, тренери и председници клубова воле да дођу у Београд. То је наша предност."

Утакмице би биле игране пред празним трибинама, док се очекује да у наш главни град стигне између три и четири хиљаде људи – њих око 500 чине играчи, а остало чине судије, делегати, челници Евролиге, чланови управа...

"То нису обични гости, говоримо о елитнијим гостима који овде треба да проведу 40 дана. Мени је важнији утисак са којим би ти људи и играчи изашли из Београда. После месец и по дана, тај утисак је оно што је поента свега. Београд је потпуно спреман да прими играче и да се заврши такмичење. То би било најправедније и најпоштеније", закључио је Грбовић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво