Велики мали корак на путу повратка НБА лиге

Након ноћас одржаног ”видео-кол” састанка са комесаром Адамом Силвером, чланови Управног одбора и власници НБА франшиза оптимистични су по питању наставка сезоне.

Наиме, како преноси добро обавештени новинар ”И-Ес-Пи-Ен”-а Адријан Војнаровски, челни људи лиге и тимова су охрабрени напретком који је лига направила у правцу минимизирања здравственог ризика, као и позитивних разговора канцеларије НБА лиге са представницима Уније играча.

Дискусија на састанку била је углавном усмерена на бригу о сигурности актера и њиховом здрављу, али је имала и циљ да представници тимова и играчи прихвате идеју и став који подразумева да неки позитиван тест за коронавирус при повратку не би аутоматски значио прекид такмичења.

Ипак, како се наводи и извештају, остаје питање колико би позитивних тестова било превише. И управо тај ”детаљ” ће НБА, унија играча (НБПА) и медицински стручњаци морати да реше у наредним недељама, пре него се донесе коначна одлука о наставку сезоне.

Ако се и када то и догоди, испитивања и тестирања на коронавирус ће бити стандардизована и потпуно иста за свих 30 тимова. За сада, НБА дозвољава тимовима да користе различите тестове.

Када је реч о формату, ту одлука још није донета и није познато да ли би се на терен враћало свих 30 НБА тимова како би одиграли преостале утакмице регуларне сезоне или ће можта бити организовано доигравање, које ће дати одговор на питање којих ће 16 екипа играти плеј-оф.

Комесар Силвер је још једном изнео идеју да би два места, ”Walt Disney World” у Орланду на Флориди и Лас Вегас (држава Невада) била најбоља, јер би у њима могла да се створи тзв. атмосфера кампуса.

НБА је с власницима поделила неколико фактора које планира да проучи у наредне две до четири недеље пре него што донесе одлуку о поновном покретању лиге. Међу њима су разумевање путање нових случајева у оним државама које почињу да се ”отварају”, разумевање ко је тешко болестан и зашто, као и праћење развоја тестова. Такође, НБА лига прати и како се друге професионалне лиге боре са позитивним тестовима међу учесницима.

Том приликом Силвер је рекао да лига није оптимистична када је реч о широкој доступности брзог тестирања (rapid-response testing).

Уз то, приметан је раст поверења и оптимизма међу власницима поводом одазива играча да се врате у тренинг објекте. НБА лига верује да ће имати 22 од 30 отворених објеката до понедељка, наводе извори ”И-Ес-Пи-Ен”-а.

Том приликом, канцеларија лиге известила је власнике и како остале лиге у Сједињеним Државама, али и широм света покушавају да рестартују такмичења, са посебним освртом на фудбалске лиге (енглеску Премијер и шпанску Ла Лигу), као и Кинеску професионалну кошаркашку лигу (ЦБА).

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво