Дерби у финалу Купа – очекивали спектакл, добили више од тога

Одавно један кошаркашки дерби није донео узбуђења и напетост као дуел "вечитих" у финалу Купа Радивоја Кораћа. Партизан се у Нишу вратио са ивице понора и после продужетка савладао Црвену звезду. Црно-бели и тренер Андреа Тринкијери одбранили су пехар освојен прошле године и послали јасну поруку ривалима – кући не идемо без трофеја.

Дерби у финалу Купа – очекивали спектакл, добили више од тога Дерби у финалу Купа – очекивали спектакл, добили више од тога

Најважнија утакмица у српској кошарци још једном је оправдала сва очекивања. Велика борба за сваку лопту, неизвесна завршница, продужетак... На крају је Партизан изашао као победник, али мало је недостајало да исход буде другачији.

Звезда је имала предност од шест поена 17 секунди пре краја, а онда је Маркус Пејџ постигао осам везаних поена и донео црно-белима продужетак.

У додатних пет минута херој Партизана био је Огњен Јарамаз, који је постигао седам узастопних поена, чиме је црно-белима донео предност која је за Звезду била недостижна.

Млади бек Партизана касније је проглашен и за најкориснијег играча великог финала, које је завршио уписавши 19 поена, три скока, две асистенције и две украдене лопте, док је изнудио чак осам фаулова противничких играча.

Јарамаз и Давидовац играли за Кокошкова

Јарамаз је показао и да "вечити" располажу арсеналом одличних српских играча, пред којима је будућност у репрезентативном дресу. Дејан Давидовац (16 поена, три скока) одиграо је више него солидну партију за Звезду, док Загорац (11 поена, шест скокова) и даље тражи прави ритам, иако је погодио две изузетно битне тројке у тренуцима када се ломио резултат.

Искусни Новица Величковић и Владимир Штимац пружили су оно што се од њих очекује – борбеност и срчаност, док је потпуно подбацио капитен Звезде Бранко Лазић, који је меч завршио без поена, али и без шута.

Бориша Симанић и Огњен Добрић у овом мечу нису добили поверење Драгана Шакоте, док Урош Трифуновић на другој страни, за нешто више од четири минута проведена у игри, није стигао да покаже каквим раскошним талентом располаже.

Партизан је био бољи ривал током већег дела сусрета, Звезда одличном игром у последњој четвртини умало успела да сломи противника, на крају је, некако и најправедније, освајача "Жућкове левице" одлучио продужетак.

Црно-бели су под вођством Андрее Тринкијерија стасали у тим који не одустаје, који се бори до последњег момента и неретко стиже до победа у самим завршницама (као против Цедевите, Болоње, Будућности...).

Карактер и победнички менталитет највећа снага Партизана

Као што је рекао италијански стручњак после меча, црно-бели једноставно нису желели да изгубе, нису хтели да иду кући без трофеја у својим рукама.

Партизан је показао карактер и победнички менталитет, две ствари које су у спорту често много важније него техника, тактика и физичка припрема заједно. Црно-бели су нашли пут из безизлазне ситуације и на своју страну воденице навели воду из које су једва испливали.

Звезда је одиграла као током целе сезоне – нестабилно и помало неодговорно у одлучујућим тренуцима меча. Током већег дела сусрета била је у подређеном положају, али, када је упалила моторе, победа је била надохват руке.

Међутим, поново је уследио пад у последњих 17 секунди. Звезда је, попут Меге у полуфиналу против црвено-белих, практично сама вратила противника у живот, што екипа квалитета Партизана уме и мора да искористи.

Црно-бели су тако освојили други трофеј у сезони. Освајањем АБА Суперкупа Партизан је на почетку сезоне наговестио да ће ове бити озбиљан конкурент фаворизованим екипама из региона, док је одбраном "Жућкове левице" послао јасну поруку да се тим налази у узлазној путањи.

Партизан је освојио два трофеја, три кола пре краја АБА лиге налази се на првом месту на табели, док им у Еврокупу недостаје победа над Трентом како би обезбедили предност домаћег терена све до евентуалног финала.

Сви ти резултати и успеси свакако нису случајни...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво